8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Fri Jan 04, 2019 11:27 pm

W miejsce ⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮⸮.................. ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
pi_wo
Posts: 19
Joined: Tue Nov 21, 2017 6:31 am

Sat Jan 05, 2019 6:58 am

Duch__ wrote:
Fri Jan 04, 2019 11:25 pm
Trzeba wejść w tryb konfiguracji zgodnie z manualem na pierwszej stronie :| Czytamy ze zrozumieniem?

viewtopic.php?f=24&t=4077#p29907
Tak też chciałem zrobić.
Ale takie krzaczki mam zaraz po wgraniu. Bez resetu poja się taka odpowiedź. Moduł nie reaguje na resety. Przed wgraniem wyczyściłem go. Próbowałem wiele razy. Inny soft chodzi prawidłowo.
Spróbuję jeszcze raz dzisiaj na spokojnie, być może powielałem jakiś błąd.
MMarcin
Posts: 79
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Sat Jan 05, 2019 8:57 am

Te dane wprowadza się przez przeglądarkę internetową. Musisz wejść w tryb konfiguracji 2 x reset. Połączyć się z AP który esp będzie rozgłaszał i wejść na stronę 192.168.4.1. Wszystko było wcześniej napisane.
pi_wo
Posts: 19
Joined: Tue Nov 21, 2017 6:31 am

Sat Jan 05, 2019 9:15 am

MMarcin wrote:
Sat Jan 05, 2019 8:57 am
Te dane wprowadza się przez przeglądarkę internetową. Musisz wejść w tryb konfiguracji 2 x reset. Połączyć się z AP który esp będzie rozgłaszał i wejść na stronę 192.168.4.1. Wszystko było wcześniej napisane.
Czyli standardowo. Wygląda na to, że nie chce mi wejść w tryb AP i dlatego się zamotałem.
MMarcin
Posts: 79
Joined: Fri Sep 08, 2017 6:38 am

Sat Jan 05, 2019 9:40 am

Czasami pomaga 3 x reset
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sat Jan 05, 2019 10:36 am

Naciskanie przyciku reset musi sie odbyć w kolejności: Naciśnięcie na ok 200ms, puszczenie i odczekanie ok 1 sekundy, ponowne naciśnięcie na ok. 200ms. W terminalu pokaże się tryb konfiguracji.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
pi_wo
Posts: 19
Joined: Tue Nov 21, 2017 6:31 am

Sat Jan 05, 2019 10:31 pm

Duch__ wrote:
Sat Jan 05, 2019 10:36 am
Naciskanie przyciku reset musi sie odbyć w kolejności: Naciśnięcie na ok 200ms, puszczenie i odczekanie ok 1 sekundy, ponowne naciśnięcie na ok. 200ms. W terminalu pokaże się tryb konfiguracji.
Chyba mam uwalony ESP. Nie reaguje na RST. Będę musiał wyciągnąć z któregoś działającego układu i przeprogramować.
pi_wo
Posts: 19
Joined: Tue Nov 21, 2017 6:31 am

Sun Jan 06, 2019 12:02 am

pi_wo wrote:
Sat Jan 05, 2019 10:31 pm
Duch__ wrote:
Sat Jan 05, 2019 10:36 am
Naciskanie przyciku reset musi sie odbyć w kolejności: Naciśnięcie na ok 200ms, puszczenie i odczekanie ok 1 sekundy, ponowne naciśnięcie na ok. 200ms. W terminalu pokaże się tryb konfiguracji.
Chyba mam uwalony ESP. Nie reaguje na RST. Będę musiał wyciągnąć z któregoś działającego układu i przeprogramować.
Próbuję to załadować do ESP01 1M.
Komunikat z mojego pierwszego postu był przy wybraniu pamięci 512.
Jeśli zmienię ustawienia dotyczące pamięci (1M 256k SPIFFs), to dostaję coś takiego

Uruchamiam statyczne IP

Exception (3):
epc1=0x40100255 epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x400744be depc=0x00000000

ctx: cont
sp: 3fff38a0 end: 3fff3ca0 offset: 01a0

>>>stack>>>
3fff3a40: 3fff2b90 00000000 00000000 4010020c
3fff3a50: 00000484 4023dae0 000000fd 4010068c
3fff3a60: 40105ee2 3fff5cec 000000fd 40107608
3fff3a70: 402275ce 000000fd 4023dae0 402275eb
3fff3a80: 3fff44c4 40227651 3fff5cec 000000ff
3fff3a90: 000000fd 3fff3b40 3fff5cec 000000fd
3fff3aa0: ffffff00 55aa55aa 0000000a 0000001c
3fff3ab0: 0000001c 000000d7 000000d7 000000ff
3fff3ac0: 40227a40 3fff5cec 3fff5cec 000000ff
3fff3ad0: 00000001 3fff3b60 40227bc7 00000008
3fff3ae0: 3fff5cec 000000ff 3fff3b40 00000000
3fff3af0: 3fff5dac 3fff3ba1 00000001 40227c54
3fff3b00: 3fff3b40 3fff5cec 3fffdad0 3fff2c74
3fff3b10: 3fff3b60 3fffc024 3fff5cec 3fffdad0
3fff3b20: 40227c90 3fff1e2c 00000000 ffffff80
3fff3b30: 40207170 00000006 00000005 ffffff80
3fff3b40: 3fff3b00 00002d35 40236234 00000001
3fff3b50: 00000000 00000000 ffffffce 40239063
3fff3b60: 41a40000 00000000 3fffdad0 3fff2c74
3fff3b70: fffffffb 3ffeb450 00000022 00000000
3fff3b80: 3fff3b90 3ffeb450 000000e9 3ffeb450
3fff3b90: 140e0904 3ffe2219 40226bbd 3ffeb450
3fff3ba0: 40206e53 00000000 3fffdad0 3fff2c74
3fff3bb0: 402272be 3fff1e2c 3fff1e2c 40205f3f
3fff3bc0: 4022810b 00000000 4020e76c 40209cc0
3fff3bd0: 3fff45ac 40207284 00001388 3fff2c74
3fff3be0: 3fffdad0 3ffe97a4 3fff1e2c 402060f5
3fff3bf0: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c00: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c10: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c20: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c30: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c40: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c50: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c60: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff3c70: feefeffe feefeffe feefeffe 3fff2c74
3fff3c80: 3fffdad0 00000000 3fff2c6d 4020e7b0
3fff3c90: feefeffe feefeffe 3fff2c80 40100718
<<<stack<<<

ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(1,0)


ets Jan 8 2013,rst cause:4, boot mode:(1,0)

wdt reset
Last edited by pi_wo on Sun Jan 06, 2019 12:10 pm, edited 1 time in total.
pi_wo
Posts: 19
Joined: Tue Nov 21, 2017 6:31 am

Sun Jan 06, 2019 11:27 am

Okazało się, że faktycznie uwalony ESP. Tak to jest, jak się już wszystkie zamontowało i nie ma co podłożyć. Co ciekawe, wgrałem do niego soft socket+ds i pracuje prawidłowo.
NetAs
Posts: 60
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Sun Jan 06, 2019 3:31 pm

Mam pytanko, mam w kodzie 4 relay:

Code: Select all

  SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY1, false);      
  SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY2, false);      
  SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY3, false);      
  SuplaDevice.addRelay(PIN_RELAY4, false);
chce wyświetlić na OLED informacje ktory z nich jest ON/OFF.
Jak odczytać info z supli że dany przekaźnik jest włączony/wyłączony?
nie używam buttonów, załączanie jest tylko przez harmonogramy supli.
Post Reply