8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

User avatar
pzygmunt
Posts: 4959
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sun Jan 06, 2019 4:52 pm

Wepnij się w
setDigitalReadFuncImpl /
setDigitalWriteFuncImpl
NetAs
Posts: 59
Joined: Mon May 28, 2018 7:06 am
Location: Wrocław
Contact:

Tue Jan 08, 2019 2:54 pm

dziękuje :D
Slon1
Posts: 39
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Wed Jan 16, 2019 8:43 pm

Mam problem. jak wgram sam wsad z pierwszej strony wszystko śmiga ja należy natomiast jak dodam do kodu przekaźniki - wsad się ładuje bez problemu, strona konfiguracji działa i jak wpisze wszystkie potrzebne dane to niestety już nie działa tj. reset próba wejścia na ustalone IP i nic z tego. Nie wiem gdzie popełniam błąd może dodaje przekaźniki nie w tym miejscu albo nie tak. Kod z przekaźnikami z 2 strony tego wątku.

Code: Select all

SuplaDevice.addRelay(3, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
SuplaDevice.addRelay(5, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU
SuplaDevice.addRelay(7, true); //<---------DODAWANIE PRZEKAŹNIKA Z DEKLARACJĄ PORTU 
User avatar
slawek
Posts: 2073
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 16, 2019 10:24 pm

Wgrywasz do arduino czy do ESP?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Slon1
Posts: 39
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Thu Jan 17, 2019 7:06 am

Do esp8266 node mcu v3. Wsad bez przekaźników działa zarówno ten jak i na 16 ds18b20 z innego wątku.
User avatar
slawek
Posts: 2073
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 17, 2019 8:00 am

W takim razie GPIO7 raczej nie zadziała...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Slon1
Posts: 39
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Thu Jan 17, 2019 8:20 am

slawek wrote:
Thu Jan 17, 2019 8:00 am
W takim razie GPIO7 raczej nie zadziała...
Wow zapomniałem o tym. Tak to jest jak się raz na rok do tego siada. Zmienię wsad i zobaczę czy to.
Slon1
Posts: 39
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Sun Jan 20, 2019 6:38 pm

Po zmianie GPIO w NodeMcu jest już OK. Oprogramowanie naprawdę ułatwia życie. Mam 8 Ds18B20 zamontowanych i dwa przekaźniki. Zauważyłem tylko, że co jakiś czas rozłącza w aplikacji moduł po czym łączy. Jest to powtarzalne.
User avatar
slawek
Posts: 2073
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Jan 20, 2019 6:46 pm

Slon1 wrote:
Sun Jan 20, 2019 6:38 pm
Zauważyłem tylko, że co jakiś czas rozłącza w aplikacji moduł po czym łączy. Jest to powtarzalne.
To może być problem wersji płytki w arduino - chłopaki o tym pisali...
"Pewna" wersja to 2.3.0, z nowszymi bywa podobno różnie, ja używam 2.4.2 i jest OK, ale słyszałem też inne zdanie.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Duch__
Posts: 501
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Jan 20, 2019 6:55 pm

A nie próbuje się soft łączyć z thingspeak?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Post Reply