Strona 19 z 30

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz sty 20, 2019 7:08 pm
autor: Slon1
Duch__ pisze:
ndz sty 20, 2019 6:55 pm
A nie próbuje się soft łączyć z thingspeak?
Tak mam włączoną opcję wysyłki do thingspeak. Faktycznie pisaliście o tym wcześniej. Czyli przy połączeniu z thingspeak następuje chwilowe rozłączenie z Suplą? Zauwazyłem też że na jednym termometrze temperatura na Supli dziwnie skacze raz pokazuje 32 zaraz 48 (ta jest prawidłowa) i za chwile znowu 32, na thingspeak pokazuje prawidłową.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 7:32 am
autor: Pico
Zaprogramowalem nodemku v3 wsadem z pierwszego posta. Zadziałało za puerwszym razem. Swietny program. Ale mam mały problem. Zostawilem go na noc a rano brak odczytu temperatur na kazdym ds (mam 3) Zrobiłem restart i chodzilo 3 godziny i znowu to samo ? W supla status rozlaczone . W czym moze być problem ? Obok mam dzialajace inny nodemcu z incan- easy i od tygodnia nie ma problemu.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 1:40 pm
autor: Duch__
Jaki dałeś rezystor?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 2:24 pm
autor: kamaz8
u mnie ten sam objaw, chodzi nieraz kilka dni a nieraz muszę resetować 2 razy w ciągu dnia, mam 6 czujników 18b20 rezystor 4,7k. Przez rezystor rozłączało by moduł? dodałem

Kod: Zaznacz cały

     n = 0;
    while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) 
      {
      delay(1000);
      if (n > 60)  
        {
        ESP.restart();
        }
    n++;
ale nie pomaga.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 4:07 pm
autor: Duch__
Zastosuj rezystor 2.2k, 6 czujników to już sporo. Ja teraz przy 12 czujnikach mam 700ohm, a ty przy 6 4700ohm.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 5:21 pm
autor: Slon1
kamaz8 pisze:
czw sty 24, 2019 2:24 pm
u mnie ten sam objaw, chodzi nieraz kilka dni a nieraz muszę resetować 2 razy w ciągu dnia, mam 6 czujników 18b20 rezystor 4,7k. Przez rezystor rozłączało by moduł?
Mam to samo, 8 czujników na małych odległościach, rezystor 2.2 od początku, cały układ zasilany dobrym zasilaczem, dodatkowo stabilizator na 5v, kondensatory na wejściu i wyjściu stabilizatora dodatkowo przed pinem zasilania node mcu i też przed czujnikami. Pracował 4 doby i się zawiesił, odliczenie od prądu i ponowne włączenie i działa. Zobaczymy jak długo.
Też myślałem aby dać kod do zresetowania ESP i zobaczyć czy to rozwiąże problem a jak nie to zrobię sprzętowe resetowanie.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 8:18 pm
autor: Duch__
Rezystor, rezystor, rezystor

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 8:56 pm
autor: Pico
Rezystor 4.7k . Zasilanie miałem podane na usb .Dzisiaj zmienilem na zasilanie na 5v na pin vv nodemcu tak jak inny moduł z incanem ktory działa bezproblemowo. I nadal to samo. Zawiesza się. Dodam że jak się zawiesi nie widać go w ruterze. Zrywa połaczenie do rutera.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: czw sty 24, 2019 9:40 pm
autor: Duch__
DS-y masz podłączony do 3.3V czy 5V?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: pt sty 25, 2019 3:22 am
autor: Pico
Czujnik zasilam 3,3 v. Wczoraj wieczorem dałem rezystor 1k . Rano zonk , zawieszony. Zaraz zmienię zasilanie ds na 5v.