8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Maniek913
Posts: 150
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sun Dec 02, 2018 8:18 pm

Tak - ale co za problem?
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 8:25 pm

Jest to normalny objaw. W pamięci EEPROM są zapisane błędne dane (głupoty).
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cino111
Posts: 589
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 8:31 pm

Tak tylko pytam, bo trochę mnie zdziwiło te ?????. Mogę je zostawić przy ip, bramie itd, czy muszę wprowadzić 0.0.0.0. żeby adres przyznał dhcp? Coś na Cloudzie nie pojawia mi się teraz moduł :shock:
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 02, 2018 8:34 pm

Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Code: Select all

bool DHCP = 0;
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posts: 589
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 8:38 pm

Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP, a jak w programie wpiszę sobie nazwę jaka jest widoczna w sieci (np. Grzejnik Mariusz) to jestem w pełni usatysfakcjonowany.
W konsoli pojawia się info, że jest błędne ip i czeka na dhcp.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 8:39 pm

slawek wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:34 pm
Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Code: Select all

bool DHCP = 0;
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0

Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 02, 2018 8:41 pm

cino111 wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2199
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sun Dec 02, 2018 8:43 pm

Duch__ wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:39 pm
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0
Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0
Ale jak nic nie wpiszę, to dhcp się nie uruchomi?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posts: 589
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Dec 02, 2018 8:49 pm

slawek wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:41 pm
cino111 wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac
Mam router Asusa i pewnie nadaje IP po macu, bo do konkretnego sprzętu zawsze mam ten sam IP. Na ESP nawet po wyczyszczeniu pamięci i wgraniu innego programu zawsze mam to samo IP, ale mniejsza o to. Ważne, że mogę zostawić te ???????
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Dec 02, 2018 8:53 pm

Bo jest coś takiego jak czas dzierżawy adresu IP, z reguły na 3600 sekund, w pojedynczych przypadkach ustawia się na dobę.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Post Reply