Page 3 of 28

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:18 pm
by Maniek913
Tak - ale co za problem?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:25 pm
by Duch__
Jest to normalny objaw. W pamięci EEPROM są zapisane błędne dane (głupoty).

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:31 pm
by cino111
Tak tylko pytam, bo trochę mnie zdziwiło te ?????. Mogę je zostawić przy ip, bramie itd, czy muszę wprowadzić 0.0.0.0. żeby adres przyznał dhcp? Coś na Cloudzie nie pojawia mi się teraz moduł :shock:

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:34 pm
by slawek
Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Code: Select all

bool DHCP = 0;

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:38 pm
by cino111
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP, a jak w programie wpiszę sobie nazwę jaka jest widoczna w sieci (np. Grzejnik Mariusz) to jestem w pełni usatysfakcjonowany.
W konsoli pojawia się info, że jest błędne ip i czeka na dhcp.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:39 pm
by Duch__
slawek wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:34 pm
Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Code: Select all

bool DHCP = 0;
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0

Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:41 pm
by slawek
cino111 wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:43 pm
by slawek
Duch__ wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:39 pm
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0
Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0
Ale jak nic nie wpiszę, to dhcp się nie uruchomi?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:49 pm
by cino111
slawek wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:41 pm
cino111 wrote:
Sun Dec 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac
Mam router Asusa i pewnie nadaje IP po macu, bo do konkretnego sprzętu zawsze mam ten sam IP. Na ESP nawet po wyczyszczeniu pamięci i wgraniu innego programu zawsze mam to samo IP, ale mniejsza o to. Ważne, że mogę zostawić te ???????

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Dec 02, 2018 8:53 pm
by Duch__
Bo jest coś takiego jak czas dzierżawy adresu IP, z reguły na 3600 sekund, w pojedynczych przypadkach ustawia się na dobę.