Strona 3 z 29

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:18 pm
autor: Maniek913
Tak - ale co za problem?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:25 pm
autor: Duch__
Jest to normalny objaw. W pamięci EEPROM są zapisane błędne dane (głupoty).

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:31 pm
autor: cino111
Tak tylko pytam, bo trochę mnie zdziwiło te ?????. Mogę je zostawić przy ip, bramie itd, czy muszę wprowadzić 0.0.0.0. żeby adres przyznał dhcp? Coś na Cloudzie nie pojawia mi się teraz moduł :shock:

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:34 pm
autor: slawek
Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Kod: Zaznacz cały

bool DHCP = 0;

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:38 pm
autor: cino111
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP, a jak w programie wpiszę sobie nazwę jaka jest widoczna w sieci (np. Grzejnik Mariusz) to jestem w pełni usatysfakcjonowany.
W konsoli pojawia się info, że jest błędne ip i czeka na dhcp.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:39 pm
autor: Duch__
slawek pisze:
ndz gru 02, 2018 8:34 pm
Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Kod: Zaznacz cały

bool DHCP = 0;
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0

Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:41 pm
autor: slawek
cino111 pisze:
ndz gru 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:43 pm
autor: slawek
Duch__ pisze:
ndz gru 02, 2018 8:39 pm
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0
Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0
Ale jak nic nie wpiszę, to dhcp się nie uruchomi?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:49 pm
autor: cino111
slawek pisze:
ndz gru 02, 2018 8:41 pm
cino111 pisze:
ndz gru 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac
Mam router Asusa i pewnie nadaje IP po macu, bo do konkretnego sprzętu zawsze mam ten sam IP. Na ESP nawet po wyczyszczeniu pamięci i wgraniu innego programu zawsze mam to samo IP, ale mniejsza o to. Ważne, że mogę zostawić te ???????

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: ndz gru 02, 2018 8:53 pm
autor: Duch__
Bo jest coś takiego jak czas dzierżawy adresu IP, z reguły na 3600 sekund, w pojedynczych przypadkach ustawia się na dobę.