8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sun Jan 27, 2019 2:27 pm

Na sofcie z 1 -szej strony + przekazniki chodzi , ale mam soft z oled ze strony 14- tej viewtopic.php?p=31037#p31037
dołożyłem przekazniki i tak się dzieje , a zalezy mi na 2 przekaznikach + oled + 4 ds-y
Pico
Posts: 23
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 am

Sun Jan 27, 2019 2:34 pm

Pico wrote:
Sat Jan 26, 2019 3:04 pm
Raczej nie. Rownolegle z tego zasilacza chodzą 2 inne nodemcu z incan-easy i nic sie nie dzieje. Teraz podlaczylem 5v na vv nodemcu zasilanie z niego 3v na 3 sztuki ds18b20 i podciagniete 1k tez z 3v . Niech pochodzi zobaczymy
Aktualuzacja
Po 6 godzinach zawiesil się. Zmienilem na zasilanie ds i podciagniecie na 5v. Dalej rezystor 1k.
Przy odpaleniu juz widac roznicę . Odczyt 3 ds podniósl się o 2 stopnie. Teraz pokazuje tak samo jak inne nodemcu ktore leza na biurku z wsadem incasy-easy z jednym ds i drugim dht12. Teraz wszystkie czujniki pokazują podobna temperature.
Testuje dalej czy sie zawiesi.
Mija 24 godziny na razie działa
Last edited by Pico on Sat Feb 02, 2019 1:45 pm, edited 2 times in total.
Slon1
Posts: 43
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Sun Jan 27, 2019 7:24 pm

Duch__ wrote:
Thu Jan 24, 2019 8:18 pm
Rezystor, rezystor, rezystor
Zmieniłem rezystor z 2,2 na około 1 kilooma i ja wcześniej zawieszał się raz na 4 dni tak teraz w ciągu 6 godzin dwa razy. Mam obecnie na NodeMcu tylko 8 Ds18B20 zasilane 5V z zasilacza nie z modułu, tylko GND wspólne. NodeMcu też 5V (stabilizator LM7805, kondensator ceramiczny przed stabilizatorem, za stabilizatorem elektrolityczny i ceramiczny) następnie przed NodeMcu przed pinem VCC (wejście, kondensator elektrolityczny i ceramiczny). Jutro zmienię zasilacz na inny i będę eksperymentował.


Od 2 dni nie zawiesza się, zobaczymy co dalej. Mam Jednak inny problem dwa czujniki ewidentnie zaniżają temperaturę. Jeden o 2 stopnie drugi o około 0,6 stopnia. Wiem, że w Supli można to skorygować ale w danych wysyłanych do Thingspeak są temperatury bezpośrednio z czujnika i na wykresach kiepsko to wychodzi przy późniejszej analizie bo muszę pamiętać gdzie ile dodać.
Pico
Posts: 23
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 am

Sat Feb 02, 2019 1:46 pm

Niestety ale nadal problemy. Najdlużej chodził 3 dni bez problemow. Układ poszedł do kotłowni i problem się poglebił . Co kilka godzin zawiecha. Ewidentnie jest problem gdy straci komunikację sam jej ponownie nie nawiąże. Można to jakoś naprawić ? A może mógłbym prosić o kawalek kodu do wklejenia w program by sam resetował urzadzenie po stracie komunikacji ? Np straci komunikację i raz na 5 minut resetuje się . Może do czasu rozkminienia problemu to chociaz chwiliwo rozwiąże problem.
Slon1
Posts: 43
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Tue Feb 05, 2019 7:20 pm

Wszystko było dobrze aż tu nagle Supla chodzi a nie wysyła danych do Thingspeak. Pokazuje cały czas -127 stopni mimo, iż do Supli wysyła normalnie i wszystko działa tak jak powinno.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Tue Feb 05, 2019 9:18 pm

Czy robiłeś jakieś zmiany w sofcie?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Slon1
Posts: 43
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Wed Feb 06, 2019 7:43 am

Duch__ wrote:
Tue Feb 05, 2019 9:18 pm
Czy robiłeś jakieś zmiany w sofcie?
Dodałem tylko dwa przekaźniki jeden pracuje jako termostat na supla fracz drugi jako zwykły włącznik (włącz/wyłącz). Rano zaczął działać normalnie przekazywał już temperaturę do thingspeak ale w tej chwili znowu zawiesił się moduł. Raczej nie ma na to wpływu zasilanie bo jest już wymienione, moduł też był wymieniany. Zastanawiam się czy nie jest to związane z tym chwilowym rozłączeniem się z Suplą w momencie wysyłania informacji do Thingspeak.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Wed Feb 06, 2019 8:12 am

A wywal te przekaźniki i będziesz miał odpowiedź. Soft nie był pisany pod ich obsługę.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Slon1
Posts: 43
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Wed Feb 06, 2019 8:45 am

Duch__ wrote:
Wed Feb 06, 2019 8:12 am
A wywal te przekaźniki i będziesz miał odpowiedź. Soft nie był pisany pod ich obsługę.
Tak tylko jak nie było przekaźników fizycznie podłączonych to urządzenie też się wieszało co kilka dni. (oczywiście wsad z przekaźnikami był wgrany więc spróbuje wywalić je. Wtedy jednak to co chciałem za pomocą tego układu zyskać traci sens i do niczego nie będzie mi potrzebne ewentualnie do analizy danych związanych ze spalaniem ekogroszku i dostosowaniem ustawień kotła. Funkcja jaką moduł miał spełniać to ochrona powrotu. Regulator pokojowy wyłącza pompkę CO po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu np. 22 stopni i wtedy kocioł jest w podtrzymaniu ale woda w systemie nie krąży co za tym idzie obniża się temperatura powrotu. Układ na Twoim oprogramowaniu miał sprawdzać temperaturę między innymi właśnie powrotu i jak spadnie do temperatury 46 stopni miał załączać pompkę aż do osiągnięcia przez powrót temperatury np. 48 po czym wyłączać i jak regulator pokojowy jej nie włączy bo temperatura w pomieszczeniu nie spadła cykl miał się powtarzać. Oczywiście mogę Twój układ dać bez przekaźników do tylko mierzenia temperatury a drugi z przekaźnikiem osobny do spełniania tej funkcji na innym wsadzie. Na samym początku spróbuje wyłączyć przekazywanie do thingspeak i sprawdzę co się dzieje.

Jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość wrzucenia w kod możliwości odczytu czujnika np. kontaktronu (nie do tego samego co wyżej opisałem tylko do odczytu położenia bramy wjazdowej na działkę i bramy garażowej?
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Feb 06, 2019 11:09 am

Możesz napisać jak byś chciał osiągnąć włączanie pompy jęśli ona jest wyłączana przez sterownik pieca ?
Post Reply