8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Slon1
Posts: 42
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Wed Feb 06, 2019 11:42 am

andras wrote:
Wed Feb 06, 2019 11:09 am
Możesz napisać jak byś chciał osiągnąć włączanie pompy jęśli ona jest wyłączana przez sterownik pieca ?
Mam to zrealizowane i to działa. Sterownik pieca ma wejście na regulator pokojowy typu standard czyli działający na zasadzie zwarcia i rozwarcia styku (przekaźnika). Jak przekaźnik jest zwarty pompa ma być włączona, jak rozwarty wyłączona. Nie ma problemu aby do tego wejścia podpiąć kilka urządzeń sterujących. Ja mam podpięty regulator pokojowy jako ten dający sygnał dla sterownika kotła CO, że ma wyłączyć pompę jak osiągnie zadaną na regulatorze temperaturę (przekaźnik się rozwiera), i drugi ten z przekaźnika podłączonego do ESP8266, który działa na tej samej zasadzie a który sterowany jest przez funkcję termostat na supla fracz. Mam w tej chwili ustawione tak, że jak temperatura powrotu spadnie do 46 stopni to przekaźnik zwiera się dając tym samym informację dla sterownika kotła CO, że ten ma włączyć pompkę CO. Jak temperatura na powrocie wzrośnie do zadanej (teraz mam ustawione 48 stopni), to przekaźnik się rozwiera. Testowane i działa tak jak chciałem. Problem jest jednak z tym zawieszaniem się co jakiś czas modułem. Myślę jednak, że powodem tego jest opcja przesyłania informacji do Thingspeak - dzisiaj ja wyłączę i będę testował.

Mój kocioł CO to Defor Duo Uni 25kW ze sterownikiem AG Lux firmy Tech Sterowniki.

Aktualizacja 08.02.2019 g. 9:22

Po sprawdzeniu kodu i wgraniu ponownie do NodeMcu, wyłączeniu przesyłania do Thingspeak moduł z przekaźnikami i funkcją termostatu na supla fracz pracuje już ponad dobę bez zawieszenia. Układ spełnia też swoje zadanie czyli ochronę powrotu kotła CO i bieżący monitoring temperatur a do tego możliwość analizy tych danych aby dobrać najlepsze ustawienia kotła pod kontem czasu podawania ekogroszku, przerw w podawaniu, nawiewu itp.

Aktualizacja 10.02.2019 g. 15:43

Niestety 09.02.2019 r. około godz. 23:00 zawiesił się ponownie i tylko twardy reset (odłączenie od zasilania) i ponownie działał. Wgrywałem oprogramowanie od Sławka ale wtedy zaczął wariować z temperaturami. Wróciłem do oprogramowania Ducha tylko wyłączyłem wiersz w moim przypadku 105 dając znak komentarza (Serial.begin(115200)) sugerując się wsadem Sławka, że przy używaniu GPIO1 i 3 wyłączamy to.
Last edited by Slon1 on Sun Feb 10, 2019 2:48 pm, edited 1 time in total.
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Sun Feb 10, 2019 10:54 am

Witam wszystko śmiga elegancko, ale jest pewien problem po kilku godzinach esp odłącza sie od sieci
Musze robić restart ręcznie , zasilanie przez usb z ładowarki od iphona
4czujniko temperatury, po 1 metr. Rezystor 4,7k
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Sun Feb 10, 2019 2:35 pm

I supła wskazuje inaczej czasem niż thingspeak.
Na thingspeak Ok natomiast na suple jakby zawieszony czujnik.
Slon1
Posts: 42
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Sun Feb 10, 2019 2:42 pm

blachaxxx wrote:
Sun Feb 10, 2019 10:54 am
Witam wszystko śmiga elegancko, ale jest pewien problem po kilku godzinach esp odłącza sie od sieci
Musze robić restart ręcznie , zasilanie przez usb z ładowarki od iphona
4czujniko temperatury, po 1 metr. Rezystor 4,7k
Problem z zawieszeniem istnieje czasami jest po kilku godzinach czasami po kilku dniach. Nie znika też jak jest wyłączone przesyłanie danych do Thingspeak.
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Sun Feb 10, 2019 2:48 pm

Ok dzieki więc tylko reset manualny.
A co do wskazań temperatury dlaczego supła przekłamuje.?
Pico
Posts: 23
Joined: Thu Nov 01, 2018 11:00 am

Sun Feb 10, 2019 2:49 pm

Dokładnie mam to samo. Straci komunikację i zawiesza się.
Slon1
Posts: 42
Joined: Tue Mar 06, 2018 9:10 pm
Location: Szczytno

Sun Feb 10, 2019 4:11 pm

blachaxxx wrote:
Sun Feb 10, 2019 2:48 pm
Ok dzieki więc tylko reset manualny.
A co do wskazań temperatury dlaczego supła przekłamuje.?
Jakie ESP, jak zasilane czujniki - czy z ESp czy oddzielnie podpięte? Daj mniejszy rezystor.
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Sun Feb 10, 2019 5:00 pm

Moduł WIFI ESP8266 NodeMcu V3 Lua Arduino ESP-12E
Zasilane z płytki.
Ale to dziwne że w thingspeak pokazuje idealnie.
blachaxxx
Posts: 20
Joined: Fri Feb 08, 2019 9:23 pm

Sun Feb 10, 2019 6:09 pm

Zdjecia
Attachments
E792278B-5CE6-46A1-83B5-51D0BF558DCE.png
E792278B-5CE6-46A1-83B5-51D0BF558DCE.png (135.69 KiB) Viewed 452 times
2CD56675-4394-461A-9030-B1DF01D5444A.png
2CD56675-4394-461A-9030-B1DF01D5444A.png (135.89 KiB) Viewed 452 times
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sun Feb 10, 2019 6:47 pm

Thingspeak dostaje pomiary przy każdym wysyłaniu, a Supla... to już inny temat. Nigdzie nie ma rozwiązania jak zmusić by każdy kanał zmieniał się za każdym razem, a pzygmunt nabrał wody w usta w tym temacie.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Post Reply