8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

ndz lut 17, 2019 7:56 am

Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Slon1
Posty: 43
Rejestracja: wt mar 06, 2018 9:10 pm
Lokalizacja: Szczytno

czw lut 21, 2019 1:02 pm

PioKar pisze:
pt lut 15, 2019 4:06 pm
Pico pisze:
czw lut 14, 2019 8:06 pm
Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
Coś w tym jest.
Mam już kilkanaście punktów w Supli i coś tam wiem.
W jednych miejscach działa 4xprzekażnik/ds/dht a w innych 2xprzekażnik/dht wiesza odczyty.
Ale obok siebie oddzielnie wemos/4xprzekażnik/wemos/dht działa bez peoblemu.
Wywód na razie sprowadza się do tego że jak ma być strategicznie to przekażniki/wemos czujniki/wemos i wtedy.
Można spać spokojnie.
Nawet przy zasilaniu z tej samej ładowarki usb.
Pewnie że wolałbym jeden wemos/przekażniki/czujniki/przełączniki itd na jednym ale...
Myślę, że jednak problem jest gdzieś indziej bo dalej się wiesza może nie tak często jak wcześniej ale jednak.
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

czw lut 21, 2019 2:02 pm

tcp pisze:
ndz lut 17, 2019 7:56 am
Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Czy ktoś może tylko napisać tak lub nie ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1949
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw lut 21, 2019 2:07 pm

tcp pisze:
czw lut 21, 2019 2:02 pm
tcp pisze:
ndz lut 17, 2019 7:56 am
Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Czy ktoś może tylko napisać tak lub nie ?
Tak
Pozdrawiam
Wojtek
tcp
Posty: 175
Rejestracja: śr gru 19, 2018 7:47 pm

czw lut 21, 2019 2:28 pm

Dziękuje.
PioKar
Posty: 357
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

czw lut 21, 2019 4:12 pm

Slon1 pisze:
czw lut 21, 2019 1:02 pm
PioKar pisze:
pt lut 15, 2019 4:06 pm
Pico pisze:
czw lut 14, 2019 8:06 pm
Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
Coś w tym jest.
Mam już kilkanaście punktów w Supli i coś tam wiem.
W jednych miejscach działa 4xprzekażnik/ds/dht a w innych 2xprzekażnik/dht wiesza odczyty.
Ale obok siebie oddzielnie wemos/4xprzekażnik/wemos/dht działa bez peoblemu.
Wywód na razie sprowadza się do tego że jak ma być strategicznie to przekażniki/wemos czujniki/wemos i wtedy.
Można spać spokojnie.
Nawet przy zasilaniu z tej samej ładowarki usb.
Pewnie że wolałbym jeden wemos/przekażniki/czujniki/przełączniki itd na jednym ale...
Myślę, że jednak problem jest gdzieś indziej bo dalej się wiesza może nie tak często jak wcześniej ale jednak.
Ja w piątek podłączyłem po tym samym kilkumetrowym kablu ten sam czujnik pod dodatkowego wemosa.
Ten od sterowania przekażnikami i ten od czujnika leżą obok siebie.
Odczytu jeszcze nie zerwało ani razu.
Zobaczymy jak będzie dalej.
hehepack
Posty: 1
Rejestracja: pn mar 04, 2019 6:56 pm

pn mar 04, 2019 7:01 pm

mam problem z rozłączaniem modułów
Wysylam do Supla DS6
19:26:27.290 -> Wysylam do Supla DS7
19:26:27.290 -> Odczytuje adresy DS18b20
19:26:27.629 -> Wysylam zapytanie do DS18b20
19:26:28.341 -> DS0: 28887B5D04000093 T: 25.37
19:26:28.341 -> Koniec pomiaru DS18b20
19:26:35.556 -> TIMEOUT
19:26:42.063 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:26:42.097 -> DISCONNECTEDConnection fail. Server: svr19.supla.org
19:26:56.899 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:27:04.319 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:27:11.718 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
na Vendor ESP8266MOD rozłącza po około 10 cyklach, a na esp-01s trzyma kilka minut i też to samo
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

ndz maja 05, 2019 7:25 pm

Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
Patryk
Posty: 711
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz maja 05, 2019 8:53 pm

Przemo_06_92 pisze:
ndz maja 05, 2019 7:25 pm
Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
W szkicu nic nie zmieniasz.
Musisz "fizycznie" zamienić( przełożyć) czujniki miejscami.
Innej możliwości nie ma.
Przemo_06_92
Posty: 41
Rejestracja: ndz lis 11, 2018 2:39 pm

ndz maja 05, 2019 9:18 pm

Patryk pisze:
ndz maja 05, 2019 8:53 pm
Przemo_06_92 pisze:
ndz maja 05, 2019 7:25 pm
Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
W szkicu nic nie zmieniasz.
Musisz "fizycznie" zamienić( przełożyć) czujniki miejscami.
Innej możliwości nie ma.
Czyli jak dodam następne czujniki to może się okazać że zaś mi się wszystko pomiesza ???
ODPOWIEDZ