Page 27 of 28

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun Feb 17, 2019 7:56 am
by tcp
Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Thu Feb 21, 2019 1:02 pm
by Slon1
PioKar wrote:
Fri Feb 15, 2019 4:06 pm
Pico wrote:
Thu Feb 14, 2019 8:06 pm
Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
Coś w tym jest.
Mam już kilkanaście punktów w Supli i coś tam wiem.
W jednych miejscach działa 4xprzekażnik/ds/dht a w innych 2xprzekażnik/dht wiesza odczyty.
Ale obok siebie oddzielnie wemos/4xprzekażnik/wemos/dht działa bez peoblemu.
Wywód na razie sprowadza się do tego że jak ma być strategicznie to przekażniki/wemos czujniki/wemos i wtedy.
Można spać spokojnie.
Nawet przy zasilaniu z tej samej ładowarki usb.
Pewnie że wolałbym jeden wemos/przekażniki/czujniki/przełączniki itd na jednym ale...
Myślę, że jednak problem jest gdzieś indziej bo dalej się wiesza może nie tak często jak wcześniej ale jednak.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Thu Feb 21, 2019 2:02 pm
by tcp
tcp wrote:
Sun Feb 17, 2019 7:56 am
Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Czy ktoś może tylko napisać tak lub nie ?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Thu Feb 21, 2019 2:07 pm
by wojtas567
tcp wrote:
Thu Feb 21, 2019 2:02 pm
tcp wrote:
Sun Feb 17, 2019 7:56 am
Czy można ten soft wrzucić do płytki starego sonoff basica na esp8266 ?
Czy ktoś może tylko napisać tak lub nie ?
Tak

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Thu Feb 21, 2019 2:28 pm
by tcp
Dziękuje.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Thu Feb 21, 2019 4:12 pm
by PioKar
Slon1 wrote:
Thu Feb 21, 2019 1:02 pm
PioKar wrote:
Fri Feb 15, 2019 4:06 pm
Pico wrote:
Thu Feb 14, 2019 8:06 pm
Co do zasilania. Zrobiłem 4 sztuki urządzeń znajomym.Trzy sztuki jako odczyt temperatury w kotłowni i jeden odczyt temperatury plus dwa przekaznik i jeden czujnik . We wszystkich obudowach po 1 nodemcu v3 na jeden czujnik. Czyli np miałem w jednej obudowie 3 nodemcu plus przekazniki i to wszystko zasilane z ładowarek od telefonu i zasilania podłączone do pinów nodemcu bez kondenstaorów itd. Rezystor podciagajacy 4.7k kable rózne i 1jedno metrowe i dwu metrowe jeden nawet 10 metrów telefonicznego ale tu ukurat dałem 1k tak zapobiegawczo . Wszytkie urządzenia chodzą bezproblemowo. Acha użyte oprogramowania to incan-easy. Jak pojawiło się oprogramowanie do odczytu kilku czujników na jednej płytce zaczołem to testować i zaczeły sie problemy. Wiec uważam że nie należy szukac przyczyn w zasilaniu
Coś w tym jest.
Mam już kilkanaście punktów w Supli i coś tam wiem.
W jednych miejscach działa 4xprzekażnik/ds/dht a w innych 2xprzekażnik/dht wiesza odczyty.
Ale obok siebie oddzielnie wemos/4xprzekażnik/wemos/dht działa bez peoblemu.
Wywód na razie sprowadza się do tego że jak ma być strategicznie to przekażniki/wemos czujniki/wemos i wtedy.
Można spać spokojnie.
Nawet przy zasilaniu z tej samej ładowarki usb.
Pewnie że wolałbym jeden wemos/przekażniki/czujniki/przełączniki itd na jednym ale...
Myślę, że jednak problem jest gdzieś indziej bo dalej się wiesza może nie tak często jak wcześniej ale jednak.
Ja w piątek podłączyłem po tym samym kilkumetrowym kablu ten sam czujnik pod dodatkowego wemosa.
Ten od sterowania przekażnikami i ten od czujnika leżą obok siebie.
Odczytu jeszcze nie zerwało ani razu.
Zobaczymy jak będzie dalej.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Mon Mar 04, 2019 7:01 pm
by hehepack
mam problem z rozłączaniem modułów
Wysylam do Supla DS6
19:26:27.290 -> Wysylam do Supla DS7
19:26:27.290 -> Odczytuje adresy DS18b20
19:26:27.629 -> Wysylam zapytanie do DS18b20
19:26:28.341 -> DS0: 28887B5D04000093 T: 25.37
19:26:28.341 -> Koniec pomiaru DS18b20
19:26:35.556 -> TIMEOUT
19:26:42.063 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:26:42.097 -> DISCONNECTEDConnection fail. Server: svr19.supla.org
19:26:56.899 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:27:04.319 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
19:27:11.718 -> Connection fail. Server: svr19.supla.org
na Vendor ESP8266MOD rozłącza po około 10 cyklach, a na esp-01s trzyma kilka minut i też to samo

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun May 05, 2019 7:25 pm
by Przemo_06_92
Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun May 05, 2019 8:53 pm
by Patryk
Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 7:25 pm
Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
W szkicu nic nie zmieniasz.
Musisz "fizycznie" zamienić( przełożyć) czujniki miejscami.
Innej możliwości nie ma.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Posted: Sun May 05, 2019 9:18 pm
by Przemo_06_92
Patryk wrote:
Sun May 05, 2019 8:53 pm
Przemo_06_92 wrote:
Sun May 05, 2019 7:25 pm
Takie pytanie czy po dodaniu nowego czujnika jak odczytam sobie jego numer to ten numer muszę wpisać w szkic arduino i zaktualizować firewall w wemos D1 mini ? pytam ponieważ jak dodam na stronie konfiguracyjnej nowy czujnik i zapiszę to po jakimś czasie na aplikacji mam zamienione temperatury miejscami np. temperaturę wody w boilerze z temperaturą wody CO na wejściu lub z temperaturą CO na powrocie.
W szkicu nic nie zmieniasz.
Musisz "fizycznie" zamienić( przełożyć) czujniki miejscami.
Innej możliwości nie ma.
Czyli jak dodam następne czujniki to może się okazać że zaś mi się wszystko pomiesza ???