8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Awatar użytkownika
klew
Posty: 857
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt gru 27, 2019 3:35 pm

Lukasz_K pisze:
pt gru 27, 2019 2:24 pm
Tylko środkowy czujnik jest podłączony w trakcie robienia screena. Proszę nie skupiać się na wartościach dwóch pozostałych.
Tzn? Chodzi o ten "na zewnątrz"?
Może problem tam jest ten sam?
Duch__
Posty: 704
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob gru 28, 2019 9:16 am

Spróbuj z rezystorami Pull-up:

4k7
3k3
2k2
1k
470

U mnie magistrala na 12 czujników jest bardzo rozległa i pracuje na 470ohm, przy większych rezystancjach szarpie mi transmisją.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
klew
Posty: 857
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob gru 28, 2019 7:56 pm

Duch__ pisze:
sob gru 28, 2019 9:16 am
Spróbuj z rezystorami Pull-up:

4k7
3k3
2k2
1k
470

U mnie magistrala na 12 czujników jest bardzo rozległa i pracuje na 470ohm, przy większych rezystancjach szarpie mi transmisją.
Przy "szarpaniu transmisją" raczej nie będzie poprawnych odczytów, bo ten protokół ma sumę kontrolną.
Duch__
Posty: 704
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 29, 2019 10:23 pm

Zgadza się. Ma sumę kontrolną, ale co mi po niej jak wynik mam na wybranych czujnikach cały czas lub co jakiś czas 85*C (czyli brak komunikacji z DS)? U mnie pomogła tylko niska rezystancja Pull-up i mam teraz stabilną transmisję.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
klew
Posty: 857
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz gru 29, 2019 11:33 pm

Duch__ pisze:
ndz gru 29, 2019 10:23 pm
Zgadza się. Ma sumę kontrolną, ale co mi po niej jak wynik mam na wybranych czujnikach cały czas lub co jakiś czas 85*C (czyli brak komunikacji z DS)? U mnie pomogła tylko niska rezystancja Pull-up i mam teraz stabilną transmisję.
85*C to nie jest brak komunikacji z DS. Zgodnie ze specyfikacją to jest domyślna temperatura wstawiana do rejestru w DSie po power-on/resecie.
Wniosek jest taki, że DS się resetuje po otrzymaniu wiadomości, aby obliczyl aktualną temperaturę.
Najważniejsze, że zmiana rezystora pomogła :)
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn gru 30, 2019 4:54 pm

klew pisze:
ndz gru 29, 2019 11:33 pm
Zgodnie ze specyfikacją to jest domyślna temperatura wstawiana do rejestru w DSie po power-on/resecie.
A reset może następować jeżeli jest zbyt niski prąd na zasilaniu spowodowany zbyt dużym rezystorem lub za słaby zasilacz, to jest do zmierzenia.
Prąd między wyjściem sygnałowym a masą powinien być na poziomie 1mA, to jest idealna sytuacja czyli rezystor 5k-(4k7) przy zasilaniu 5V.
Za duży rezystor zbyt mały prąd, za mały lub brak zbyt duży prąd powodujący nagrzewanie się DS-a.
Pozdrawiam
Wojtek
radom20
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 22, 2018 10:44 am

wt sty 21, 2020 9:55 am

Witam.
Posiada ktoś może gotowe pliki bin.
Jeśli to proszę o udostępnienie
Jarson78
Posty: 55
Rejestracja: pn cze 11, 2018 10:54 am

wt cze 02, 2020 5:35 am

Panowie, można prosić o plik bin!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”