Strona 9 z 32

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 1:27 pm
autor: cino111
Próbuje zrobić prosty soft np tylko relay, ale z tym świetnym configiem online. Męczę i męczę i ciągle coś mi nie wychodzi. Czy mogę poprosić o poprawienie tego softu?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 1:34 pm
autor: slawek
Wystarczy, jak pod

Kod: Zaznacz cały

 SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
dodasz np.

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addRelay(16, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(5, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(4, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected         
  SuplaDevice.addRelay(14, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(12, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(13, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected 
  SuplaDevice.addRelay(15, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 1:39 pm
autor: cino111
Tak, ale chciałem usunąć THINGSPEAK i termometry z Configa.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 2:18 pm
autor: Maniek913
Duch__ pisze:
czw gru 06, 2018 9:22 pm
Jeśli jest problem z odczytem DS na dużych odległościach to proponuje zastosować rezystor PULLUP nie 4.7k, a nawet 1k ohm - ja taki u siebie musiałem zastosować.
Niestety w mojej sieci czujników to nie pomogło, tzn. bez problemów wyszukuje teraz wszystkie czujniki, ale nie odczytuje wskazań , tak jak pisałem wcześniej,na COM-e ze stacjonarki czyta bezawaryjnie już prawie dwa lata. cóż muszę spróbować zmienić sieć na 3przewodową.

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 3:23 pm
autor: Duch__
Zwiększ w programie wartość odpowiedzialną za ponowny odczyt w przypadku błędu powinno pomóc.

Kod: Zaznacz cały

byte DS_mean_co_max = 10; //Wartosc okreslajaca po ilu razach zgłaszany jest blad

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 3:24 pm
autor: PioKar
slawek pisze:
sob gru 08, 2018 1:34 pm
Wystarczy, jak pod

Kod: Zaznacz cały

 SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
dodasz np.

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addRelay(16, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(5, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(4, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected         
  SuplaDevice.addRelay(14, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(12, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(13, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected 
  SuplaDevice.addRelay(15, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected
Ja tam się nie znam.
Ale dodaję z true a nie false.
SuplaDevice.addRelay(12, true);
SuplaDevice.addRelay(13, true);

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 3:40 pm
autor: slawek
To zależy jakim modułem sterujesz

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 4:06 pm
autor: andras
Wgrywam program , loguję się do configu , zapisuję ale moduł cały czas jest jako AP , nie łączy się z cloudem
nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac , co może być przyczyną ?

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 4:10 pm
autor: slawek
Po ZAPISZ daj POWRÓT i następnie RESTART

Re: 8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

: sob gru 08, 2018 4:18 pm
autor: cino111
andras pisze:
sob gru 08, 2018 4:06 pm
Wgrywam program , loguję się do configu , zapisuję ale moduł cały czas jest jako AP , nie łączy się z cloudem
nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac , co może być przyczyną ?
W ustawieniach modułu chyba trzeba wpisać 0.0.0.0 jeżeli dane mają być pobrane z routera.
Mi też inaczej nie startował