8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 08, 2018 4:19 pm

cino111 wrote:
Sat Dec 08, 2018 4:18 pm
andras wrote:
Sat Dec 08, 2018 4:06 pm
Wgrywam program , loguję się do configu , zapisuję ale moduł cały czas jest jako AP , nie łączy się z cloudem
nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac , co może być przyczyną ?
W ustawieniach modułu chyba trzeba wpisać 0.0.0.0 jeżeli dane mają być pobrane z routera.
Mi też inaczej nie startował
Racja... ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sat Dec 08, 2018 4:23 pm

Tak trzeba dokończyć prawidłową konfigurację sieci. Jak nieznasz się na sieciach i nie wiesz co wpisać jako IP, maska, brama to wpisz tam do każdego pola 0.0.0.0, a moduł po restarcie sam sobie pobierze dane z twojego routera. Inna kwestia to znaleźć później prawidłowy adres w przeglądarce. Nie ma nic łatwo w życiu.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sat Dec 08, 2018 5:05 pm

Nic nie pomaga , ustawiam dane do routera na sztywno czy 0.0.0.0 , dalej nie loguje sie
a jest AP i można zalogować się do strony configu 192.168.4.1
Attachments
conf.JPG
conf.JPG (41.36 KiB) Viewed 647 times
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Dec 08, 2018 5:10 pm

Ustaw stałe ip i sprawdź czy widać moduł w sieci. Czy zalogował się do routera.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sat Dec 08, 2018 5:52 pm

a w terminalu co wyświetla?

A weź z ciekawości odłącz go od prądu na 30sekund i podłącz ponownie. Mam wrażenie że bibliotek od double reset detectora pamięta pierwsze naciśnięcie resetu.
Kilka razy się z tym spotkałem. Koniecznie po podłączeniu uruchom terminal i zobacz czy się łączy z twoją wifi. W czasie uruchamiania wyświetla się również zawartość pamięci eeprom, zobacz czy widzisz tam swoje ssid i hasło. No i zasadnicze pytanie... a rejestracja na www.supla.org jest włączona?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sat Dec 08, 2018 6:50 pm

Rejestracja na supli włączona , w terminalu jest ssid hasło , wyswietla :

Uruchamiam statyczne IP
WiFi init
SSID: AsusPASSWORD: *******.......
localIP: 192.168.1.27
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.1.1
Odczytuje adresy DS18b20
Wysylam zapytanie do DS18b20
Koniec pomiaru DS18b20

ets Jan 8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,7)

wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v614f7c32
~ld

Ale moduł się nie łączy z moim routerem , dane logowania na pewno dobre i cały czas rozgłasza swój SSID SUPLA-TS_DS ,
sprawdzałem na 3 routerach . Dziwne że nie wyswietla GUID , MAC
Attachments
conf.JPG
conf.JPG (42.09 KiB) Viewed 627 times
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sat Dec 08, 2018 7:50 pm

Code: Select all

SSID: AsusPASSWORD: *******.......
Te kropki na końcu sugerują że moduł próbuje nawiazać połączenie. Program nie pójdzie dalej jeśli się nie połączy z routerem poprzez Wifi, a po logach widać że się połączył i poszedł dalej. Jaki moduł esp zastosowałeś? Nie wpisałeś przypadkiem już używanego w twojej sieci adresu?
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sat Dec 08, 2018 8:28 pm

Adres ok , jest wolny ale tez zmieniałem na inny , wgrywam na modemcu v3
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 08, 2018 8:39 pm

andras wrote:
Sat Dec 08, 2018 6:50 pm
Rejestracja na supli włączona , w terminalu jest ssid hasło , wyswietla :

Uruchamiam statyczne IP
WiFi init
SSID: AsusPASSWORD: *******.......
localIP: 192.168.1.27
subekumena: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.1.1
Odczytuje adresy DS18b20
Wysylam zapytanie do DS18b20
Koniec pomiaru DS18b20

ets Jan 8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,7)

wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v614f7c32
~ld

Ale moduł się nie łączy z moim routerem , dane logowania na pewno dobre i cały czas rozgłasza swój SSID SUPLA-TS_DS ,
sprawdzałem na 3 routerach . Dziwne że nie wyswietla GUID , MAC
Zastanawiam się, skąd ten reset po zakończeniu pomiaru... to samoczynny czy wymusiłeś?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sat Dec 08, 2018 9:25 pm

Pokaż jeszcze jak masz ustawiony kompilator Arduino IDE. Jesteś pierwszą osobą która zgłasza taki problem i powiem szczerze zaczynają mi się kończyć pomysły.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Post Reply