NodeMCU v3 + BME280

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw gru 27, 2018 9:47 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw gru 27, 2018 8:46 pm
Warunek podstawowy to wprowadzenie ESP w stan uśpienia między odczytami. To podstawa przy zasilaniu bateryjnym. Nie wiem, czy softy pod SUPLĘ mają obsługę uśpienia ESP.
można dopisać usypianie, tylko nie będzie danych w aplikacji bo tu są odświeżane co 10 s.
By trzeba było zrobić jakiś pośredni moduł który by później symulował te parametry w supli tylko czy to ma sens?
A powiedz mi z ciekawości jak na dzień dzisiejszy w tak pochmurne dni akumulator się ładuje?
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1469
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt gru 28, 2018 5:26 am

Sam jestem mile zaskoczony, ale wystarczy trochę światła i akku jest podładowywany. Panel solarny jaki zastosowałem jest dosyć mocno przewymiarowany. Ale dzięki temu jak na razie nie ma problemu w mocno pochmurne miesiące. Stacja działa bez żadnych przerw od maja 2018 r. Na stronie stacji są wykresy 24-godzinne i 30-dniowe, na których widać, kiedy następuje ładowanie akumulatora. Wemos mierzy także napięcie zasilania oraz poziom oświetlenia (lux).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1219
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt gru 28, 2018 6:30 am

No właśnie przeglądałem twoja stronkę meteo i wilgotność 100% - czujnik w śniegu ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1469
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt gru 28, 2018 7:30 am

Aktualnie w Zielonej Górze siąpi drobniuteńka mżawka. BME umieszczony w obudowie plastikowej jak na zdjęciach.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Yepestis
Posty: 270
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

ndz sty 06, 2019 5:44 pm

Dorobiłem skanowanie dostępnych sieci wifi żeby nie trzeba było wpisywać z palca. A bywa to męczące w przypadku skomplikowanych SSID.
Aby otworzyć listę dostępnych sieci klikamy na ikonę oka.
v0.3.0_1.png
v0.3.0_1.png (25.56 KiB) Przejrzano 2564 razy
Wyświetlają się dostępne sieci. Wybieramy interesującą nas sieć poprzez kliknięcie w nazwę.
v0.3.0_2.png
v0.3.0_2.png (28.66 KiB) Przejrzano 2564 razy
Jak będę miał więcej czasu to dorobię obsługę przez AJAX, obecnie sieci są skanowany w czasie wywoływania głównej strony konfiguracyjnej a nie okienka z dostępnymi sieciami. Jak się uporam z tym zagadnieniem to wrzucę poprawioną wersję wraz z kodem źródłowym.

Na chwilę obecną testowałem tylko na przeglądarce Google Chrome (Windows i Android).

Tymczasem proszę o informację zwrotką, co sądzicie o takim rozwiązaniu?

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.ino.nodemcu.bin.zip
(229.44 KiB) Pobrany 214 razy
Duch__
Posty: 755
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 08, 2019 7:18 am

To jest w formie wyskakującego okienka?
8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 CWU, AIRLY
Yepestis
Posty: 270
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

wt sty 08, 2019 2:18 pm

Duch__ pisze:
wt sty 08, 2019 7:18 am
To jest w formie wyskakującego okienka?
Nie jest to nowe okno a modal box w ramach bieżącej strony.
Yepestis
Posty: 270
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

pt sty 25, 2019 5:49 pm

Tak mi się spodobała ikonka ciśnienia że musiałem dorobić.
pressure_icon.jpg
pressure_icon.jpg (57.76 KiB) Przejrzano 2378 razy
SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.ino.7z
(9.7 KiB) Pobrany 267 razy
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1308
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt sty 25, 2019 7:37 pm

:mrgreen:
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1346
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sty 29, 2019 6:20 pm

Z ciekawości wgrałem do WeMos i działa oczywiście.
Dziwne jest to że po "wyoraniu" flash 1M aby wyczyścić Wemosa i wgraniu innego softu przez Arduino IDE dalej rozgłasza sieć Supla_BME280 :roll: ??
Modół działa normalnie, przekazuje dane do Cloud'a.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”