Page 2 of 7

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Thu Dec 27, 2018 9:47 pm
by wojtas567
Robert Błaszczak wrote:
Thu Dec 27, 2018 8:46 pm
Warunek podstawowy to wprowadzenie ESP w stan uśpienia między odczytami. To podstawa przy zasilaniu bateryjnym. Nie wiem, czy softy pod SUPLĘ mają obsługę uśpienia ESP.
można dopisać usypianie, tylko nie będzie danych w aplikacji bo tu są odświeżane co 10 s.
By trzeba było zrobić jakiś pośredni moduł który by później symulował te parametry w supli tylko czy to ma sens?
A powiedz mi z ciekawości jak na dzień dzisiejszy w tak pochmurne dni akumulator się ładuje?

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Dec 28, 2018 5:26 am
by Robert Błaszczak
Sam jestem mile zaskoczony, ale wystarczy trochę światła i akku jest podładowywany. Panel solarny jaki zastosowałem jest dosyć mocno przewymiarowany. Ale dzięki temu jak na razie nie ma problemu w mocno pochmurne miesiące. Stacja działa bez żadnych przerw od maja 2018 r. Na stronie stacji są wykresy 24-godzinne i 30-dniowe, na których widać, kiedy następuje ładowanie akumulatora. Wemos mierzy także napięcie zasilania oraz poziom oświetlenia (lux).

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Dec 28, 2018 6:30 am
by shimano73
No właśnie przeglądałem twoja stronkę meteo i wilgotność 100% - czujnik w śniegu ?

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Dec 28, 2018 7:30 am
by Robert Błaszczak
Aktualnie w Zielonej Górze siąpi drobniuteńka mżawka. BME umieszczony w obudowie plastikowej jak na zdjęciach.

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Sun Jan 06, 2019 5:44 pm
by Yepestis
Dorobiłem skanowanie dostępnych sieci wifi żeby nie trzeba było wpisywać z palca. A bywa to męczące w przypadku skomplikowanych SSID.
Aby otworzyć listę dostępnych sieci klikamy na ikonę oka.
v0.3.0_1.png
v0.3.0_1.png (25.56 KiB) Viewed 661 times
Wyświetlają się dostępne sieci. Wybieramy interesującą nas sieć poprzez kliknięcie w nazwę.
v0.3.0_2.png
v0.3.0_2.png (28.66 KiB) Viewed 661 times
Jak będę miał więcej czasu to dorobię obsługę przez AJAX, obecnie sieci są skanowany w czasie wywoływania głównej strony konfiguracyjnej a nie okienka z dostępnymi sieciami. Jak się uporam z tym zagadnieniem to wrzucę poprawioną wersję wraz z kodem źródłowym.

Na chwilę obecną testowałem tylko na przeglądarce Google Chrome (Windows i Android).

Tymczasem proszę o informację zwrotką, co sądzicie o takim rozwiązaniu?

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.ino.nodemcu.bin.zip
(229.44 KiB) Downloaded 60 times

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Tue Jan 08, 2019 7:18 am
by Duch__
To jest w formie wyskakującego okienka?

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Tue Jan 08, 2019 2:18 pm
by Yepestis
Duch__ wrote:
Tue Jan 08, 2019 7:18 am
To jest w formie wyskakującego okienka?
Nie jest to nowe okno a modal box w ramach bieżącej strony.

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Jan 25, 2019 5:49 pm
by Yepestis
Tak mi się spodobała ikonka ciśnienia że musiałem dorobić.
pressure_icon.jpg
pressure_icon.jpg (57.76 KiB) Viewed 475 times
SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.ino.7z
(9.7 KiB) Downloaded 79 times

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Jan 25, 2019 7:37 pm
by lesny8
:mrgreen:

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Tue Jan 29, 2019 6:20 pm
by QLQ
Z ciekawości wgrałem do WeMos i działa oczywiście.
Dziwne jest to że po "wyoraniu" flash 1M aby wyczyścić Wemosa i wgraniu innego softu przez Arduino IDE dalej rozgłasza sieć Supla_BME280 :roll: ??
Modół działa normalnie, przekazuje dane do Cloud'a.