NodeMCU v3 + BME280

mihu
Posts: 133
Joined: Wed Feb 28, 2018 6:00 pm

Tue Jan 29, 2019 8:54 pm

ja wgrałem do wemos d1 mini z prockiem ...esp8285 i też testowałem i ma teraz w NodeMCU v3 + BME280 i zauważyłem dziwny obiaw nie wiem czy u was jak jest restart zasilania lub wi fi to wstaje dopiero za 2 i lub 3 razem.
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 3:19 pm

Kupiłem teraz czujnik BME zamiast wcześniejszego BMP i też nie działa . Ani na wemos ani na nodemcu. JJak w arduino włączę monitor to pokazuje jak się łączy z siecią ale dalej jest informacja o źle podłączonym czujniku. Nie mogę ogarnąć pinologi bo w lini 149 kodu jest podane że ma być podłączone pod

Code: Select all

// Inicjalizacja BME280
  Wire.begin(); //(1,3);                           // GPIO1 - SDA GPIO3 - SCL domyślnie 5, 4
. Tylko dlaczego te wejścia są zahaszowane ? odznaczyłem ukośniki i tez nic nie pomogło , zmieniłem z 1,3 na 5,4 i tez nic nie pomogło . Wgrywam wersję SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1 . Co jeszcze źle robię . Na czujniku BMP280 jest ta sama sytuacja z tym że wgrałem wersję od kolegi QLQ która jest przerobiona pod BMP i też nie działa . Zmieniam wemosy bo myślałem że uszkodzone , teraz doszedł ten nowy właściwy czujnik i też nic . Jakieś podopowiedzi ?
Yepestis
Posts: 168
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Wed Jan 30, 2019 4:04 pm

QLQ wrote:
Tue Jan 29, 2019 6:20 pm
Z ciekawości wgrałem do WeMos i działa oczywiście.
Dziwne jest to że po "wyoraniu" flash 1M aby wyczyścić Wemosa i wgraniu innego softu przez Arduino IDE dalej rozgłasza sieć Supla_BME280 :roll: ??
Modół działa normalnie, przekazuje dane do Cloud'a.
A WeMos nie ma przypadkiem 4M flash?
Spróbuj wyczyścić pamięć przy pomocy flash download tools v3.6.4 przyciskiem ERASE
byniom wrote:
Wed Jan 30, 2019 3:19 pm
Kupiłem teraz czujnik BME zamiast wcześniejszego BMP i też nie działa . Ani na wemos ani na nodemcu. JJak w arduino włączę monitor to pokazuje jak się łączy z siecią ale dalej jest informacja o źle podłączonym czujniku. Nie mogę ogarnąć pinologi bo w lini 149 kodu jest podane że ma być podłączone pod

Code: Select all

// Inicjalizacja BME280
  Wire.begin(); //(1,3);                           // GPIO1 - SDA GPIO3 - SCL domyślnie 5, 4
. Tylko dlaczego te wejścia są zahaszowane ? odznaczyłem ukośniki i tez nic nie pomogło , zmieniłem z 1,3 na 5,4 i tez nic nie pomogło . Wgrywam wersję SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1 . Co jeszcze źle robię . Na czujniku BMP280 jest ta sama sytuacja z tym że wgrałem wersję od kolegi QLQ która jest przerobiona pod BMP i też nie działa . Zmieniam wemosy bo myślałem że uszkodzone , teraz doszedł ten nowy właściwy czujnik i też nic . Jakieś podopowiedzi ?
Wgraj skaner i2c i sprawdź czy moduł BME280 będzie widoczny, jeżeli nie to znaczy że masz coś źle podłączone
viewtopic.php?p=31793#p31793

2019-01-30 17.09.12.jpg
2019-01-30 17.09.12.jpg (1.48 MiB) Viewed 681 times
NodeMCU
D1 - żółty
D2 - zielony
3V - czerwony
GND - czarny

BME280
VIN - czerwony
GND - czarny
SCL - żółty
SDA - zielony
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 4:38 pm

byniom wrote:
Wed Jan 30, 2019 3:19 pm
Kupiłem teraz czujnik BME zamiast wcześniejszego BMP i też nie działa . Ani na wemos ani na nodemcu. JJak w arduino włączę monitor to pokazuje jak się łączy z siecią ale dalej jest informacja o źle podłączonym czujniku. Nie mogę ogarnąć pinologi bo w lini 149 kodu jest podane że ma być podłączone pod

Code: Select all

// Inicjalizacja BME280
  Wire.begin(); //(1,3);                           // GPIO1 - SDA GPIO3 - SCL domyślnie 5, 4
. Tylko dlaczego te wejścia są zahaszowane ? odznaczyłem ukośniki i tez nic nie pomogło , zmieniłem z 1,3 na 5,4 i tez nic nie pomogło . Wgrywam wersję SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1 . Co jeszcze źle robię . Na czujniku BMP280 jest ta sama sytuacja z tym że wgrałem wersję od kolegi QLQ która jest przerobiona pod BMP i też nie działa . Zmieniam wemosy bo myślałem że uszkodzone , teraz doszedł ten nowy właściwy czujnik i też nic . Jakieś podopowiedzi ?
Zahaszowane, bo to jest komentarz...
Jeśli masz

Code: Select all

Wire.begin();
to masz domyślnie, czyli - 5, 4
Jeśli zrobisz tak

Code: Select all

  Wire.begin(1,3); 
To masz - 1,3
To co jest za //to jest opis dla ciebie bez znaczenia dla kompilatora
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 4:40 pm

Rozumiem , czyli jak było zahaszowane //(1,3) to jest ustawione domyślnie 5,4 .
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 4:50 pm

Za haszem masz komentarz, jeśli masz pusty nawias - masz domyślnie, jeśli wpiszesz tam swoje - masz tak jak wpisałeś - ale masz podać w nawiasie
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 4:55 pm

Wiem że za haszem mam komentarz tylko miałem też hasza prze podanymi portami.

Tak mi odczytał skaner i2c.

Scanning...
I2C device found at address 0x76 !
18:01:00.503 -> done
18:01:00.503 ->
Scanning...
I2C device found at address 0x76 !
18:01:05.537 -> done
18:01:05.537 ->
Scanning...
I2C device found at address 0x76 !
18:01:10.535 -> done
18:01:10.535 ->
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 5:03 pm

To nie były podane zahaszowane porty tylko komentarz - porty podajesz w nawiasie funkcji, hasz i komentarz miałeś dalej - za nawiasem
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
byniom
Posts: 330
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 5:09 pm

Teraz rozumiem ale i tak nie mam nic podane czyli przyjmuje 5,4 ale nadal nie chce się połączyć z suplą. Wcześniej po zalogowaniu do mojej sieci poleciało parę kropek i podało że problem z podłączeniem czujnika , teraz po zalogowaniu do sieci te kropki lecą cały czas i nic się nie zmienia.
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 5:12 pm

Spróbuj zamienić SDA z SCL, bo moim zdaniem w opisie jest odwrotnie...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Post Reply