NodeMCU v3 + BME280

byniom
Posts: 324
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 5:36 pm

zmieniłem sieć na inną i znowu pokazuje że błąd czujnika a w monitorze portu takie błędy mam

8:34:45.099 -> Adres IP: 192.168.1.47
18:34:45.099 -> Maska podsieci: 255.255.255.0
18:34:45.099 -> Brama domyślna: 192.168.1.1
18:34:45.099 ->
18:34:45.099 -> Nie znaleleziono czujnika BME280, sprawdz poprawność podłączenia i okablowanie!

18:34:47.374 -> Soft WDT reset
18:34:47.374 ->
18:34:47.374 -> ctx: cont
18:34:47.374 -> sp: 3fff4ab0 end: 3fff4d20 offset: 01b0
18:34:47.374 ->
18:34:47.374 -> >>>stack>>>
18:34:47.374 -> 3fff4c60: 00000042 3fff3c30 3fff2ee8 40204a04
18:34:47.374 -> 3fff4c70: 00000000 00000000 00000000 feefeffe
18:34:47.374 -> 3fff4c80: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
18:34:47.374 -> 3fff4c90: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
3fff4ca0: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
18:34:47.408 -> 3fff4cb0: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
18:34:47.408 -> 3fff4cc0: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
18:34:47.408 -> 3fff4cd0: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
18:34:47.408 -> 3fff4ce0: feefeffe feefeffe feefeffe feefeffe
18:34:47.408 -> 3fff4cf0: feefeffe feefeffe feefeffe 3fff3cec
18:34:47.442 -> 3fff4d00: 3fffdad0 00000000 3fff3ce5 4020e324
18:34:47.442 -> 3fff4d10: feefeffe feefeffe 3fff3d00 40100718
18:34:47.442 -> <<<stack<<<

18:34:47.477 -> ets Jan 8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,7)
18:34:47.477 ->
18:34:47.477 -> load 0x4010f000, len 1384, room 16
18:34:47.477 -> tail 8
18:34:47.477 -> chksum 0x2d
18:34:47.477 -> csum 0x2d
18:34:47.477 -> v401004d0
18:34:47.477 -> ~ld
Yepestis
Posts: 91
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Wed Jan 30, 2019 5:46 pm

Skoro skaner czyta adres to znaczy że podłączone jest dobrze.
Powyżej widać że program się wysypuje.

Spróbuj wgrać jeszcze raz. Wyczyść wcześniej flash. Sprawdź czy wygrywasz z dobrymi ustawieniami.
byniom
Posts: 324
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 6:01 pm

Przed każdym wgrywaniem czyszczę moduł. Wgrywałem już na różnych parametrach . Wgrywałem nodemcu 09 i nodemcu 1 w ustawieniach arduino , flash size też wgrywałem na 1M i na 3 M i nic to nie pomaga. Wyczerpały mi sie możliwości .
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 6:08 pm

Spróbuj z tymi bibliotekami :viewtopic.php?p=33606#p33606
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
QLQ
Posts: 730
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 30, 2019 6:23 pm

Problem może być jak chłopaki piszą w bibliotekach - sam na tym nerwy poszarpałęm
Tu masz starsze biblioteki do BMP i BME (obie są z adresem na I2C 0x76 - sprawdzone działające):
Adafruit_BME280_Library.rar
(8.29 KiB) Downloaded 30 times
Adafruit_BMP280_Library.rar
(5.66 KiB) Downloaded 26 times
Tu przerobione już pod czujnik ciśnienia SuplaDevice:
SuplaDevice.rar
(55.55 KiB) Downloaded 33 times
nie czytałeś tego wątku bo przerobiłem Tobie kod pod BMP280 (masz tam do pobrania): viewtopic.php?f=21&t=4268&start=50 Działa sprawdzone. nie ma tu GUI tylko od razu urządzenie po wgraniu firmware widziane jest w Supla.

Code: Select all

onst char* ssid     = "SSID";  // wpisz tu nazwe swojej sieci - zamiast SSID wpisz swoją 
const char* password = "password";  // hasło twojej sieci
a tu

Code: Select all

SuplaDevice.begin(GUID,              // Global Unique Identifier nic tu nie wpisujemy
                    mac,               // Ethernet MAC address - nic tu nie wpisujemy
                    "xxxxx.supla.org",  // SUPLA server address       np svfr3.supla.org
                         29,                 // wpisac ID z zoltego pola supla.org      np 654
                    "pass");               // wpisac haslo z zoltego pola supla.org    czyli ostatnia pozycja z żółtego pola      
User avatar
QLQ
Posts: 730
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 30, 2019 6:33 pm

an szybko pod BME280:
BME280_TEMT6000.rar
(4.44 KiB) Downloaded 48 times
byniom
Posts: 324
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 6:38 pm

Czytałem twój wątek i też u mnie nie działa .Nie wiem gdzie może leżeć problem ale na pewno u mnie skoro u innych działa.
User avatar
QLQ
Posts: 730
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Jan 30, 2019 6:42 pm

byniom wrote:
Wed Jan 30, 2019 6:38 pm
Czytałem twój wątek i też u mnie nie działa .Nie wiem gdzie może leżeć problem ale na pewno u mnie skoro u innych działa.
Zamień biblioteki na te podeslane? Te co masz usuń a wrzuć te
User avatar
slawek
Posts: 2193
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 6:45 pm

Jak nie pomoże zmiana bibliotek - wywal całe środowisko i zainstaluj na nowo... też to przechodziłem ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
byniom
Posts: 324
Joined: Sat Jan 07, 2017 1:17 pm

Wed Jan 30, 2019 7:01 pm

QLQ wrote:
Wed Jan 30, 2019 6:33 pm
an szybko pod BME280: BME280_TEMT6000.rar
Pod które piny mam podpiąć czujnik ?
Post Reply