Page 6 of 10

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Thu Jan 31, 2019 6:30 pm
by Yepestis
byniom wrote:
Thu Jan 31, 2019 6:30 am
Sprawdzałem na twoim sofcie i na kolegi QLQ i cały czas bez rezultatu . Raz w monitorze portu widać jak się loguje do sieci i potem cały czas lecą kropki tak jak by do końca się nie mógł zalogować a innym razem zaloguje się do sieci ale pokazuje błąd czujnika. Jak mam ustawić flash size ? 3M SPIFFS CZY 1M SPIFFS ? . Moduł do którego wgrywam to taki https://nettigo.pl/products/modul-wifi- ... in-esp-12e
Ustawienia takie:
NodeMCU_BME280.jpg
NodeMCU_BME280.jpg (31.45 KiB) Viewed 835 times

A próbowałeś wgrywać gotowy skompilowany plik bin?

NodeMCU_BME280_Download_Tool.jpg
NodeMCU_BME280_Download_Tool.jpg (111.04 KiB) Viewed 835 times

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.ino.nodemcu.bin.7z
(245.57 KiB) Downloaded 80 times

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 01, 2019 11:27 am
by byniom
Wgrałem to ale też bez zmian :( .

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 01, 2019 12:02 pm
by makrz
Yepestis wrote:
Thu Jan 31, 2019 6:30 pm
byniom wrote:
Thu Jan 31, 2019 6:30 am
Sprawdzałem na twoim sofcie i na kolegi QLQ i cały czas bez rezultatu . Raz w monitorze portu widać jak się loguje do sieci i potem cały czas lecą kropki tak jak by do końca się nie mógł zalogować a innym razem zaloguje się do sieci ale pokazuje błąd czujnika. Jak mam ustawić flash size ? 3M SPIFFS CZY 1M SPIFFS ? . Moduł do którego wgrywam to taki https://nettigo.pl/products/modul-wifi- ... in-esp-12e
Ustawienia takie:

NodeMCU_BME280.jpg


A próbowałeś wgrywać gotowy skompilowany plik bin?


NodeMCU_BME280_Download_Tool.jpg



SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.1.ino.nodemcu.bin.7z
Witam
Ten plik .bin jest ze stroną konfiguracyjną czy bez?
Pozdrawiam

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 01, 2019 3:58 pm
by Yepestis
Witam
Ten plik .bin jest ze stroną konfiguracyjną czy bez?
Pozdrawiam
Dokładnie tak jak opisałem na pierwszej stronie.

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 01, 2019 5:38 pm
by Budek
Witajcie, wgrałem, działa. Tylko dlaczego w SUPLI pokazuje mi zamiast temperatury, RSSI ? Czegoś nie doczytałem ?

OK, doczytałem ze na pierwszym kanale ... jest RSSI.

@Shimano, dziękuję za szybką odpowiedź.

Weryfikacja ciśnienia z 3 niezależnymi osobami w promieniu 200m. Barometry analogowe. Zgodność 99,9%.
Czujnik BME/BMP280, typowy chińczyk.

Image

/Budek

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 01, 2019 5:42 pm
by shimano73
Tak ma być , bo na razie w supli nie odpowiedniego kanału.

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Mon Feb 11, 2019 3:49 pm
by dogu18
Witam

wgrałem soft na Wemos D1 mini pro i narazie jest ok.
mam trochę rozbieżności temp w pokoju ale to chyba dlatego ze dth i bme są w różnych miejscach.

teraz tylko czekam na resztę układanki i ląduje wemos na balkonie zasilany solarnie:)

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Mon Feb 11, 2019 5:28 pm
by dogu18
Jak na razie działa ok ale ustawiłem czujniki koło siebie i wilgotność jest niższa w BME o jakieś 10% to raczej błąd kalibracji czy czujnik taki se bo jednak import z Chin

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 15, 2019 10:22 pm
by dogu18
Czesc mam problem z ciśnieniem.

jak ustawiłem 0 to pokazuje 1003
jak ustawiłem 235(taka jak jest wysokość u mnie to pokazuje 1005
a jak ustawiłem 3235 to dopiero pokazuje mniej więcej takie ciśnienie jak na stacji pogodowej kupnej w domu i na prognozie pogody lokalnej.

coś jest w kodzie czy tak ma po prostu być?

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 15, 2019 10:43 pm
by shimano73
dogu18 wrote:
Fri Feb 15, 2019 10:22 pm
Czesc mam problem z ciśnieniem.

jak ustawiłem 0 to pokazuje 1003
jak ustawiłem 235(taka jak jest wysokość u mnie to pokazuje 1005
a jak ustawiłem 3235 to dopiero pokazuje mniej więcej takie ciśnienie jak na stacji pogodowej kupnej w domu i na prognozie pogody lokalnej.

coś jest w kodzie czy tak ma po prostu być?
a ile pokazuje stacja pogodowa - jaka różnica +/-