Page 7 of 10

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Fri Feb 15, 2019 10:50 pm
by dogu18
zapomniałem napisać 1035 +/- wiec to zaczyna być wynik realny

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Sat Jun 15, 2019 1:56 pm
by piomar2
Witam!

Uruchomiłem dziś BME 280. Wyniki pomiarów są ok tylko jest jeden problem. Na ekranie telefonu napis hPa jest "pokrywany" w dużej części przez napis "Czujnik ciśnienia". Zmiana długości tego, ostaniego napisu nic nie zmienia. Pole "Funkcja" i tak kasuje część napisu.
Można to jakoś zmienić bo to mało elegancko wygląda?

piomar2

download/file.php?mode=view&id=6116&sid ... b07f465519

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Sat Jun 15, 2019 2:13 pm
by wojtas567
Zauważ, że nie masz też stopnia przy termometrach.
Zmniejsz czcionkę w telefonie.

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Sat Jun 15, 2019 2:24 pm
by piomar2
Dzięki wielkie za szybką poradę. Po sześćdziesiątce wzrok kiepski i miałem ustawioną wielkość tekstu L. Przy M jest dobrze.

Pozdrawiam piomar2

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Sat Jun 15, 2019 5:14 pm
by dogu18
Witam ponownie. Na jakiś czas porzuciłem temat na rzecz ThingSpeak teraz chciałem wrócić do supli ale z powodu awarii nie mam starych projektów które ogarniałem.

wgrałem plik bin do Wemos i wyskakuje mi

"Nie znaleleziono czujnika BME280, sprawdz poprawność podłączenia i okablowanie!"

bme jest podpięty do pinu d1 d2 co jest nie tak??

Pozdrawiam

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Mon Jul 15, 2019 6:58 pm
by piomar2

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Mon Aug 19, 2019 7:24 am
by dawidd
Wykonałem w/w projekt i z ciśnieniem mam podobny problem jak ktoś wyżej pisał. Mieszkam na wysokości 245m npm, ale po wpisaniu takiej wartosci mam ciśnienie 986hPa, dopiero jak wpisze wysokość 2900 m npm to w supli wyskakuje 1113 hPa - czyli tak mniej więcej jak powinno być
Czy to jest jakiś błąd w kodzie czy ja coś źle robię? Poza tym na podglądzie w zakładce info podczas konfiguracji mam 3 wartosci -99,99

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Tue Aug 20, 2019 8:14 pm
by Yepestis
Wrzucam wersję v0.3.0.3 z poprawką wyliczania ciśnienia viewtopic.php?p=46937#p46937

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Tue Aug 20, 2019 8:24 pm
by Yepestis
dawidd wrote:
Mon Aug 19, 2019 7:24 am
Poza tym na podglądzie w zakładce info podczas konfiguracji mam 3 wartosci -99,99
Podgląd wartości nie jest dostępny w trybie konfiguracji ze strony 192.168.4.1.
Natomiast jest dostępny podczas normalnej pracy modułu pod adresem IP skonfigurowanym przez użytkownika lub przydzielonym przez serwer DHCP. Adres ten można sprawdzić w konsoli.

U mnie jest to adres 192.168.254.101 przydzielony przez serwer DHCP

konsola.jpg
konsola.jpg (64.93 KiB) Viewed 115 times

przeglądarka.jpg
przeglądarka.jpg (100.62 KiB) Viewed 115 times

Re: NodeMCU v3 + BME280

Posted: Tue Aug 20, 2019 8:28 pm
by Robert Błaszczak
@ Yepestis, czy wysokość czujnika nad poziom morza podajemy z poziomu GUI konfiguracyjnego?