NodeMCU v3 + BME280

Yepestis
Posty: 228
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

wt sie 20, 2019 8:30 pm

Robert Błaszczak pisze:
wt sie 20, 2019 8:28 pm
@ Yepestis, czy wysokość czujnika nad poziom morza podajemy z poziomu GUI konfiguracyjnego?
Tak
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 908
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sie 20, 2019 8:33 pm

Super, dzięki za info.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr sie 21, 2019 4:22 am

Wrzuciłem sobie wersje 3.03, ruszyło od strzała. Mam tylko pytanie, - są 2 dodatkowe kanały termometrów - jeden do -rssi a drugi? Pokazuje mi na nim cały czas 2,7
Arek.kandula
Posty: 287
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

śr sie 21, 2019 4:25 am

Na wemosie będzie działać
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr sie 21, 2019 4:27 am

Juz znalazłem opis w kodzie ze to jest zasilanie, muszę sprawdzić czy faktycznie jest tam tylko 2,7V bo coś trochę mało
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1035
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 21, 2019 5:42 am

Jeśli nie masz podłączonego wejścia analogowego to wyświetlana wartość jest „z powietrza”
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr sie 21, 2019 6:13 am

A no własnie, bo sprawdziłem i faktycznie do esp dochodzi 3,3V. Pin A0 w wemosie żeby mierzył prawidłowo napięcie zasilania trzeba podłączyć z Vcc 3,3V czy musi być jeszcze jakiś dzielnik rezystorowy?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1035
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 21, 2019 8:07 am

Wszystko zależy który wemos , nowe czyli ver 3.0 przyjmują do 3.3v ponieważ już maja wbudowany dzielnik napięcia , poprzednie modele i moduły esp-01 esp-07 itp do 1V
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
MMarcin
Posty: 87
Rejestracja: pt wrz 08, 2017 6:38 am

śr sie 21, 2019 10:36 am

shimano73 pisze:
śr sie 21, 2019 8:07 am
Wszystko zależy który wemos , nowe czyli ver 3.0 przyjmują do 3.3v ponieważ już maja wbudowany dzielnik napięcia , poprzednie modele i moduły esp-01 esp-07 itp do 1V
Wydaje mi się że jeżeli napięcie jest mierzone poleceniem adc.readvdd33() to wejście A0 musi być nie podłączone. Esp mierzy wtedy napięcie zasilające.
Yepestis
Posty: 228
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

śr sie 21, 2019 4:12 pm

MMarcin pisze:
śr sie 21, 2019 10:36 am
shimano73 pisze:
śr sie 21, 2019 8:07 am
Wszystko zależy który wemos , nowe czyli ver 3.0 przyjmują do 3.3v ponieważ już maja wbudowany dzielnik napięcia , poprzednie modele i moduły esp-01 esp-07 itp do 1V
Wydaje mi się że jeżeli napięcie jest mierzone poleceniem adc.readvdd33() to wejście A0 musi być nie podłączone. Esp mierzy wtedy napięcie zasilające.
Zgadza się.


get_vcc.jpg
get_vcc.jpg (68.19 KiB) Przejrzano 460 razy

Tyle tylko że w NodeMCU pin TOUT jest podpięty przez dzielnik napięcia.
NODEMCU_DEVKIT_SCH.png
NODEMCU_DEVKIT_SCH.png (941.88 KiB) Przejrzano 460 razy

Zatem ja podłączyem A0 z 3V i mam wartość napięcia w granicach 3,3V

NodeMCUv3.0-pinout.jpg
NodeMCUv3.0-pinout.jpg (144.58 KiB) Przejrzano 460 razy
ODPOWIEDZ