Listwa z Castorama.

Awatar użytkownika
Lector
Posty: 473
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz sty 06, 2019 9:48 am

Espablo pisze:
pt sty 04, 2019 9:55 pm
Ciekawe czy Castorama u mnie w Oświęcimiu ma też tą listwę. Też sobie taką zrobię :mrgreen:
Jest to nowa oferta, która weszła lub wejdzie w każdym sklepie Castoramy.
U nas - Poznań pojawiła się w listopadzie.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 978
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz sty 06, 2019 2:49 pm

Wczoraj wieczorem było trochę wolnego czasu toteż dokończyłem. Niestety nie dostałem przycisku pojemnościowego a znalazłem na szybko taki jak na zdjęciach. Listwa w końcu otrzymała 3 x 2,5mm2 przewód odzyskany od żelazka (swoją drogą jeszcze trochę abym go wywalił bo ściągnąć ten oplot na długości 15 cm to jakaś masakra :x )
Dodatkowo zamiast diody sygnalizującej załączenie wykorzystałem z oryginalnego przycisku ? żaróweczkę ?, połączyłęm ją z "N" o "L". Jak jest zasilanie to się żarzy i wiadomo że mam prąd w listwie.


Dzialanie: https://youtu.be/6lQ6_w9rqFk

20190106_152605.jpg
20190106_152605.jpg (104.16 KiB) Przejrzano 943 razy
20190106_152748.jpg
20190106_152748.jpg (14.51 KiB) Przejrzano 943 razy
20190106_152831.jpg
20190106_152831.jpg (60.92 KiB) Przejrzano 943 razy
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2019 4:01 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 240
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

ndz sty 06, 2019 3:10 pm

Lector pisze:
ndz sty 06, 2019 9:48 am
Espablo pisze:
pt sty 04, 2019 9:55 pm
Ciekawe czy Castorama u mnie w Oświęcimiu ma też tą listwę. Też sobie taką zrobię :mrgreen:
Jest to nowa oferta, która weszła lub wejdzie w każdym sklepie Castoramy.
U nas - Poznań pojawiła się w listopadzie.
Można sprawdzić dostępność w danym punkcie https://www.castorama.pl/produkty/insta ... szary.html

Swoją drogą piękna robota- gratuluje pomysłu i wykonania.
maroko
Posty: 135
Rejestracja: ndz wrz 30, 2018 7:14 pm

pn sty 07, 2019 7:57 pm

Jakich dokładnie komponentów użyłeś? Nie mówię o listwie, a o przetwornicy i module?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 677
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn sty 07, 2019 8:00 pm

Fajny pomysł, fajne wykonanie. Gratuluję. I również jak przedmówca poproszę o szczegółowy wykaz komponentów użytych w projekcie oraz jakie oprogramowanie zostało użyte.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 978
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn sty 07, 2019 10:20 pm

Komponenty:
Wemos d1 mini plus relay shield.
Przetwornica: https://pl.aliexpress.com/item/1PCS-AC- ... 0ewW5gRT
Przycisk : odzysk z alarmu samochodowego ampio :) ostatecznie bez tej zielonej płytki co na foto
Przewód z wtyczką: upie#@$$#łem żonie z żelazka :lol: . No dobra z żelazka.
Ostatecznie soft: WeMos_socket_DHT22_v2.0.rar - @Zybi
Kondensator elektrolityczyny 1uF oraz rezystor 10k (miał być 4k7 ale gdzieś mi wcięło )

Edit: jeszcze podświetlenie przycisku to odzysk z oryginalnego przycisku listwy.
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2019 10:48 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn sty 07, 2019 10:30 pm

A zmieściłby się tam shelly :?:
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 978
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn sty 07, 2019 10:33 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn sty 07, 2019 8:00 pm
Fajny pomysł, fajne wykonanie. Gratuluję. I również jak przedmówca poproszę o szczegółowy wykaz komponentów użytych w projekcie oraz jakie oprogramowanie zostało użyte.
A ja muszę pogratulować stacji pogody. Też obecnie zdłubałem swoją na podobnych komponentach. Czekam teraz na panel solarny https://allegro.pl/bateria-sloneczna-pa ... 96282.html. Dorzucę jeszcze go oraz chcę jeszcze doposażyć ją w ?areometr? anemomert - czyli czujnik prędkości wiatru. Opierać się on chyba będzie na hallotronie ale jeszcze poszukam może coś znajdę.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 978
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn sty 07, 2019 10:34 pm

slawek pisze:
pn sty 07, 2019 10:30 pm
A zmieściłby się tam shelly :?:
? nie wiem , nie posiadam ale podoba mi się ten z 1 przekaźnikiem. Do puszek w płycie żelbetonowej w sam raz :). Ja w tych puszkach zmieściłem płytkę inCan @Espablo . Bez cięcia i łamania :D
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn sty 07, 2019 10:55 pm

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ