Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 04, 2019 11:18 pm

Najpierw była listwa teraz będzie stacja pogodowa Dzięki uprzejmości kolegi shimano73 i jego oprogramowania BME280 powstała jakoś chyba w listopadzie moja stacja pogodowa z wyświetlaczem Oled l. Wyświetlacz jednak nie przeżył zjawiska elektrolizy na dworze i musiał zostać usunięty 😁. Przedwczoraj
dodałem do tego czujnik TEMT6000 (dziękuję koledze @elemaya za pomoc mnie zeru programowania za rozwiązanie zagadki jak ten czujnik wpisać w kod BME280) . Jutro zamiast niego idzie BH1740.
Dorobię jeszcze " wiatraczek" siły wiatru i będzie koniec. Swoją drogą można by użyć jakiegoś od PC. Maja chyba tez hallotrony więc by działały.
Wrzucę też kod *.Ino do pobrania. Można by było się pokusić o dodanie czujnika pyłu g y p coś tam ale to już takie tam bajery.
Fotki:
IMG_20190105_000257.jpg
IMG_20190105_000257.jpg (178.89 KiB) Przejrzano 7531 razy
Foto z 00:13:
IMG_20190105_000338.jpg
IMG_20190105_000338.jpg (32.43 KiB) Przejrzano 7531 razy
edit:
Zamiast tego nibypanelika słonecznego pójdzie to[link]http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7373696282[/link]
Ostatnio zmieniony sob sty 05, 2019 12:23 am przez QLQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 04, 2019 11:42 pm

Czujnik pyłu PM2.5 to bym ten zapodal. Jest na i2c, mierzy jeszcxe PM10:

http://wiki.seeedstudio.com/Grove-Lase ... M3301/
Pawele
Posty: 96
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 5:59 pm

wt sty 08, 2019 12:53 pm

Również przymierzam się do takiego projektu ;)

W pochmurne dni nie ma problemu z zasilaniem?

Ja planuję umieścić 2 ogniwa, a solary wykorzystać z nie działających tych najmniejszych lampek ledowych (solary działają), mam tego kilkadziesiąt, do ładowania ogniw V trzeba podnieść i pewnie ładować się będą długo, ale spróbuje. :D
Duch__
Posty: 689
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

wt sty 08, 2019 1:14 pm

Znów pomarudzę 8-)

Ten termoglut rozpadnie się w przeciągu kilku miesięcy i zaleje ci całą elektronikę, poza tym nie wygląda on zbyt estetycznie.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 768
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sty 08, 2019 5:30 pm

QLQ pisze:
pt sty 04, 2019 11:42 pm
Czujnik pyłu PM2.5 to bym ten zapodal. Jest na i2c, mierzy jeszcxe PM10:

http://wiki.seeedstudio.com/Grove-Lase ... M3301/
Aby czujnik pyłów zawieszonych działał poprawnie szczególnie w dni o dużej wilgotności, musi mieć grzałkę powietrza na wlocie do czujnika. Inaczej kropelki wody interpretuje jako pył. Dodatkowo do ustabilizowania pomiarów musi pracować przez co najmniej 30 sekund przed właściwym pomiarem. A to już dyskwalifikuje zastosowanie tego typu czujników w urządzeniach zasilanych solarnie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sty 08, 2019 6:10 pm

Duch__ pisze:
wt sty 08, 2019 1:14 pm
Znów pomarudzę 8-)

Ten termoglut rozpadnie się w przeciągu kilku miesięcy i zaleje ci całą elektronikę, poza tym nie wygląda on zbyt estetycznie.
Nie czytałeś uważnie. Oled już padł j/w. Estetycznie nie wygląda bo jest do testów. Promienie UV rozwalą też p9 pewnym czasie puszkę. Zdając sobie z tego sprawę.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 09, 2019 7:12 am

Pytanie do Roberta , jak sprawuje się twój panel w dni gdy sypie śnieg , musisz go zgarniać , czy może spływa sam a może masz wycieraczkę 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 768
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr sty 09, 2019 11:42 am

W Zielonej Górze jeszcze w tym roku nie spadł śnieg :D . Ale na 100% będzie trzeba zgarnąć śnieg z panela. Panel jest celowo w kolorze czarnym, więc jest szansa że stopnieje .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 14, 2019 7:59 pm

Stacja pogody dostanie w końcu nowe życie. W firmie czeka jeszcze na nią panel słoneczny (25 na 30 cm).
Na Allegro udało mi się zdobyć coś takiego (jak komuś zwinąłem sprzed nosa - sorry trzeba było licytować więcej :) )

Rozdłubałem ją bo i tak była uszkodzona. Ciekawie jest tu rozwiązana sprawa kierunku wiatru. Jest chyba 1 dioda podczerwieni i 4 światłoczułe. W zależności od tego jak na tym kole jest przysłonięte czy jest np 1111 to jest np N a jak 1110 to kierunek S.

Poniżej fotki i filmik z ogarnięcia siły wiatru w km/h. Niedługo wrzucę do BME280 z BH1750. Siła wiatru na hall'otronie.
20190214_204223.jpg
20190214_204223.jpg (90.49 KiB) Przejrzano 5903 razy
20190214_204215.jpg
20190214_204215.jpg (77.09 KiB) Przejrzano 5903 razy
20190214_204248.jpg
20190214_204248.jpg (92.16 KiB) Przejrzano 5903 razy
FILM: https://youtu.be/3_EuhbmzCy0
Duch__
Posty: 689
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt lut 15, 2019 1:53 pm

Prosty enkoder obrotowy.

Ja chcę do określenia kierunku wykorzystać moduł GY-273 oraz mam taki fajny adapter/oś z 10 żyłami który mogę kręcić w nieskończoność, niestety nie wiem jak się on nazywa. Niestety wadą czujnika prędkości wiatru jest to że esp musi zliczać każdy impuls w czasie wykonywania innych czynności. Jeśli zgubi impulsy to pomiary można wrzucić do kosza, bo będą się miały nijak do rzeczywistości.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
ODPOWIEDZ