Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 35
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

śr sie 07, 2019 3:39 pm

Czyli lipa kalibracji sam nie dokonam wiec jedynie zostaje zakup oryginału. Jednak nic nie przyoszczędzi :)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr sie 07, 2019 4:29 pm

Ja Was nie rozumiem: czujnik pokazuje różnicę 5 st C to już bee, czujnik ciśnienia o 15 hPa więcej czy mniej też bee zły niedobry jaki badziew a i nie ma kalibracji co do wysokości to już tragedyja.

Pogody z tego nie będziecie prognozować. Przecież od tej stacji pogody nie zależy czyjejś życie. Każde urządzenie pomiarowe ma swoją tolerancję pomiaru - im dokładniejsze tym droższe. A tu sami sobie je składamy i najważniejsze że działają.
Budujcie , próbujcie a nie ".. a nie skalibruję sam to już nie zrobię". Rób, buduj, próbuj !!
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr sie 07, 2019 7:07 pm

Prosty sposób na kalibracje - wystawiamy wiatromierz za okno... Samochodu... W bezwietrzna pogodę i jedziemy 20 km/h. I jeśli odczyt jest podobny to ok. Albo przejażdżka roverem z licznikiem. Sposobów jest dużo.
Wiatromierz chiński można kupić za ok 50 zł lub mniej i też kalibrować wg niego chociaż ich dokładność jest dyskusyjna
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 35
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

śr sie 07, 2019 7:58 pm

A to moje pierwsze wykonanie stacji - prowizorka.
Czujnik natężenia miałem już w takiej obudowie przykleiłem na uszczelniaczu dekarskim.
Czujnik BME280 na wkręciku na wprost otworu w puszce na kołek celem bliższego kontaktu z powietrzem z zewnątrz puszki.
Wemos D1 dolutowana antenka w miejscu przecięcia ścieżek z anteną na druku - robię tak z każdym Wemos-em znacznie poprawia zasięg.
Zasilanie - stałe.

Pytanie: czy to normalne że na Wemos ciągle świeci dioda jak na zdjęciu ?
Załączniki
IMG_2454.JPG
IMG_2454.JPG (695.03 KiB) Przejrzano 624 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr sie 07, 2019 8:12 pm

Daro1003 pisze:
śr sie 07, 2019 7:58 pm
A to moje pierwsze wykonanie stacji - prowizorka.
Czujnik natężenia miałem już w takiej obudowie przykleiłem na uszczelniaczu dekarskim.
Czujnik BME280 na wkręciku na wprost otworu w puszce na kołek celem bliższego kontaktu z powietrzem z zewnątrz puszki.
Wemos D1 dolutowana antenka w miejscu przecięcia ścieżek z anteną na druku - robię tak z każdym Wemos-em znacznie poprawia zasięg.
Zasilanie - stałe.

Pytanie: czy to normalne że na Wemos ciągle świeci dioda jak na zdjęciu ?
Też tak zaczynałem :)

Tak jak świeci to znaczy że połączone z Cloud
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn sie 12, 2019 11:05 am

QLQ czy jest szansa ze wprowadzisz korektę ciśnienia od wysokości?
Ewentualnie gdzie zmienić w kodzie ta wysokość -mieszkam na wys 244m npm - gdzie to wprowadzić? Obecnie ciśnienie u mnie wynosi 1014 a w supli pokazuje mi 984
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 35
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

pn sie 12, 2019 2:22 pm

U mnis jest podobnie - różnica pomiędzy Supla a barometr wskazówkowy.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1166
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn sie 12, 2019 2:31 pm

Zainstalujcę sobie sensorbox for Android bardzo dokładnie pokazuje ciśnienie i z tym porównanie
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn sie 12, 2019 3:48 pm

ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi
kuris
Posty: 103
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

pn sie 12, 2019 8:03 pm

Na stronie 10 kolega makrz dodał fajny artykuł o ciśnieniu względnym i bezwzględnym polecam przeczytać.
ODPOWIEDZ