Stacja pogodowa

RKL
Posty: 48
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

wt lut 02, 2021 5:20 pm

zszczech pisze:
wt lut 02, 2021 4:25 pm
Witam. Mam problem. Po wgraniu softa układ wodóle nie startuje, tylko mignie dioda i koniec. Próbowałem wgrać soft z 5str. Mój układ to ESP8266EX. Podłączyłem wygodnie schematu. Ktoś mi pomoże. Próbowałem na dwóch ukladach
U mnie bez plytki nettigo tez nie chcialo dzialac jak wgralem na wemos d1 mini. Dopiero z plytka ruszylo od. 1 strzala
RKL
Posty: 48
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm
Kontaktowanie:

wt lut 02, 2021 5:29 pm

Wykorzystane GPIO Wemos D1 mini.

D1 - GPIO5 SDS011 TXD

D2 - GPIO4 SDS011 RXD

D3 - GPIO0 I2C SDA BME280, BH1750, SHT31D

D4 - GPIO2 I2C SCL

D5 - GPIO14 - Czujnik deszczu

D7 - GPIO13 - Czujnik wiatru



Ale ze zdjecia cos mi sie wydaje ze zle masz podlaczony czujnik temperatury jezeli korzystasz z oprogramowania shimano73
elmaya
Posty: 1220
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

wt lut 02, 2021 6:49 pm

zszczech pisze:
wt lut 02, 2021 4:25 pm
Witam. Mam problem. Po wgraniu softa układ wodóle nie startuje, tylko mignie dioda i koniec. Próbowałem wgrać soft z 5str. Mój układ to ESP8266EX. Podłączyłem wygodnie schematu. Ktoś mi pomoże. Próbowałem na dwóch ukladach
funny, it has 128Mbit flash memory.
but the 3.3v regulator is only 150ma, I think it will only work powered at 3.3v dc with an external power supply

IMG_20210202_171611_4.jpg
IMG_20210202_171611_4.jpg (126.41 KiB) Przejrzano 571 razy

https://www.reddit.com/r/esp8266/commen ... 150ma_33v/
zszczech
Posty: 18
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 9:52 am

śr lut 03, 2021 5:12 pm

Dodałem dodatkowy stabilizator 3.3v oddzielne zasilanie dla czujników. Niestety bez skutku. Próbowałem wgrać różne softy okazuje się że układ wcale nie rusza po wygraniu. Chyba będę miał kupić układ d1
zszczech
Posty: 18
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 9:52 am

śr lut 03, 2021 5:13 pm

RKL pisze:
wt lut 02, 2021 5:29 pm
Wykorzystane GPIO Wemos D1 mini.

D1 - GPIO5 SDS011 TXD

D2 - GPIO4 SDS011 RXD

D3 - GPIO0 I2C SDA BME280, BH1750, SHT31D

D4 - GPIO2 I2C SCL

D5 - GPIO14 - Czujnik deszczu

D7 - GPIO13 - Czujnik wiatru



Ale ze zdjecia cos mi sie wydaje ze zle masz podlaczony czujnik temperatury jezeli korzystasz z oprogramowania shimano73
A to nie jest wykorzystywane do czujników D1 i D2
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lut 03, 2021 5:50 pm

zszczech pisze:
śr lut 03, 2021 5:13 pm
RKL pisze:
wt lut 02, 2021 5:29 pm
Wykorzystane GPIO Wemos D1 mini.

D1 - GPIO5 SDS011 TXD

D2 - GPIO4 SDS011 RXD

D3 - GPIO0 I2C SDA BME280, BH1750, SHT31D

D4 - GPIO2 I2C SCL

D5 - GPIO14 - Czujnik deszczu

D7 - GPIO13 - Czujnik wiatru



Ale ze zdjecia cos mi sie wydaje ze zle masz podlaczony czujnik temperatury jezeli korzystasz z oprogramowania shimano73
A to nie jest wykorzystywane do czujników D1 i D2
Proponuję zajrzeć na mój github tam jest więcej szczegółów
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Arek.kandula
Posty: 334
Rejestracja: pn gru 24, 2018 8:52 am

czw lut 18, 2021 8:12 pm

Pytanko czysto techniczne jak macie zabezpieczone swoje bme280 na czynniki atmosferyczne
QLQ
Posty: 1457
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw lut 18, 2021 8:14 pm

Arek.kandula pisze:
czw lut 18, 2021 8:12 pm
Pytanko czysto techniczne jak macie zabezpieczone swoje bme280 na czynniki atmosferyczne
ja mam "golasa" w wieżyczce radiacyjnej. Działą już chyba z 1,5 roku. Jedynie co to właśnie dziś walczyłem bo rozłaczało mi moteino - przewody nie wytrzymały próby czasu i właśnie dziś wymieniłem na nowe
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw lut 18, 2021 8:21 pm

ja mam taki jak na zdjęciu , kupiony https://www.ledats.pl/en/temperatury/35 ... a-i2c.html
Załączniki
czujnik-bme280-temperatury-wilgotnosci-cisnienia-i2c.jpg
czujnik-bme280-temperatury-wilgotnosci-cisnienia-i2c.jpg (42.11 KiB) Przejrzano 406 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Adamo28
Posty: 15
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 2:54 pm

ndz mar 28, 2021 11:35 am

Takie małe info odnoście gubienia konfiguracji/przechodzenia w stan konfiguracji i rozgłaszania sieci przez ESP. Walcze z tym od wczoraj akurat w innym projekcie ale wykorzystuje bibliotekę DubleResetDetector (DubleResetDetect ma to samo) podczas gdy moduł jest cały czas zasilony wszystko działa wspaniale ale... rozłaczenie i podanie od nowa zasilania na moduł powoduje że DRD się samo odpala dzieje się tak tylko na zasilaniu z USB laptopa. Może 1/10 razy się nie odpali po ponownym podpięciu ale na ładowarce od telefonu już 10/10 razy jest ok. Zakładam że słabe/niestabilne zasilanie ESP będzie dawało podobny efekt jak zasilenie z USB. Ciężko czasami to podejrzeć w terminalu ale już odpalając jakiegoś LEDa po wywkryciu DRD pokazuje kiedy się sam odpala.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”