Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 15, 2019 2:58 pm

Lepiej mierzyć czas od impulsu do impulsu i z tego wyliczając prędkość
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 16, 2019 10:49 am

Duch__ pisze:
pt lut 15, 2019 1:53 pm
Prosty enkoder obrotowy.

Ja chcę do określenia kierunku wykorzystać moduł GY-273 oraz mam taki fajny adapter/oś z 10 żyłami który mogę kręcić w nieskończoność, niestety nie wiem jak się on nazywa. Niestety wadą czujnika prędkości wiatru jest to że esp musi zliczać każdy impuls w czasie wykonywania innych czynności. Jeśli zgubi impulsy to pomiary można wrzucić do kosza, bo będą się miały nijak do rzeczywistości.
GY-273 magnetometr. Fajne, dokladnosc 1 st. Tylko płytka musi się obracać. Razem z kablami?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob lut 16, 2019 11:04 am

Gdzieś widziałem taki projekt gdzie właśnie magnetometr był „oszukiwany” magnesem neodymowymi . Układ stał w miejscu a magnes obracał się do okoła układu i na tej podstawie określano kierunek
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Duch__
Posty: 689
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob lut 16, 2019 4:53 pm

QLQ pisze:
sob lut 16, 2019 10:49 am
Duch__ pisze:
pt lut 15, 2019 1:53 pm
Prosty enkoder obrotowy.

Ja chcę do określenia kierunku wykorzystać moduł GY-273 oraz mam taki fajny adapter/oś z 10 żyłami który mogę kręcić w nieskończoność, niestety nie wiem jak się on nazywa. Niestety wadą czujnika prędkości wiatru jest to że esp musi zliczać każdy impuls w czasie wykonywania innych czynności. Jeśli zgubi impulsy to pomiary można wrzucić do kosza, bo będą się miały nijak do rzeczywistości.
GY-273 magnetometr. Fajne, dokladnosc 1 st. Tylko płytka musi się obracać. Razem z kablami?
Tak. Razem z kablami. Mam taki moduł z kablami na ośce. Mogą kable się kręcić bez końca,bez ryzyka ukręcenia.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 16, 2019 6:52 pm

Duch__ pisze:
sob lut 16, 2019 4:53 pm
QLQ pisze:
sob lut 16, 2019 10:49 am
Duch__ pisze:
pt lut 15, 2019 1:53 pm
Prosty enkoder obrotowy.

Ja chcę do określenia kierunku wykorzystać moduł GY-273 oraz mam taki fajny adapter/oś z 10 żyłami który mogę kręcić w nieskończoność, niestety nie wiem jak się on nazywa. Niestety wadą czujnika prędkości wiatru jest to że esp musi zliczać każdy impuls w czasie wykonywania innych czynności. Jeśli zgubi impulsy to pomiary można wrzucić do kosza, bo będą się miały nijak do rzeczywistości.
GY-273 magnetometr. Fajne, dokladnosc 1 st. Tylko płytka musi się obracać. Razem z kablami?
Tak. Razem z kablami. Mam taki moduł z kablami na ośce. Mogą kable się kręcić bez końca,bez ryzyka ukręcenia.
Eureka!!! @Duch_ Jesteś genialny. Faktycznie przecież istnieje coś takiego. A jak nie to sie da to zrobic No to myślę że to zastosuje.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 16, 2019 6:54 pm

Tymczasem prace nad stacją trwają:
Akumulatorek 3.7 v , przetwornica do 5v oraz ładowarka aku i panel słoneczny 29x30cm.

IMG_20190216_194758.jpg
IMG_20190216_194758.jpg (69.41 KiB) Przejrzano 1511 razy
IMG_20190216_194650.jpg
IMG_20190216_194650.jpg (140.87 KiB) Przejrzano 1511 razy
IMG_20190216_194634.jpg
IMG_20190216_194634.jpg (83.64 KiB) Przejrzano 1511 razy
Ostatnio zmieniony ndz lut 17, 2019 7:06 pm przez QLQ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 16, 2019 9:11 pm

Ciąg dalszy:

Czujnik natężenia światła:
IMG_20190216_215936.jpg
IMG_20190216_215936.jpg (92.21 KiB) Przejrzano 1490 razy
IMG_20190216_215949.jpg
IMG_20190216_215949.jpg (81.74 KiB) Przejrzano 1490 razy
Czujnik temperatury, wilgotności i ciśnienia:
IMG_20190216_220006.jpg
IMG_20190216_220006.jpg (78.75 KiB) Przejrzano 1490 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt mar 15, 2019 9:51 pm

Dziś w Koszalinie trochę wieje. W porywach do:
IMG_20190315_224841.jpg
IMG_20190315_224841.jpg (85.16 KiB) Przejrzano 1332 razy
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 442
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob mar 16, 2019 7:02 am

Stacja już jest finalnie skończona? Będziesz udostępniał kod i schemat? I co z czujnikiem pyłu, udało się go uruchomić pod supla?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1112
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob mar 16, 2019 3:35 pm

Stacja jest już gotowa. Czujnika pyłu po namyśle nie montowałem bo u nas w Koszalinie zapylenie raczej znikome.
Podzespoły jak na fotkach powyżej.

Problem jest z zasilaniem z aku i panelu. Ostatnio cały czas padało i było bardzo pochmurno. Aku się rozładował po trzech dniach. Obecnie stacja pracuje na zasilaniu z ładowarki zaadaptowanej z Nokii N8 ale nie poddam się i panel zamontuję ponownie jak zacznie być ładniejsza pogoda. Choć teraz pisząc posta wpadło mi do głowy , że zamiast aku 18650 mogę dać jakiś mały żelowy 6V bo panel mam jak pamiętam na 20V (otwarty obwód ) i jakoś 17,5V więc mogę dać większe "coś" do ładowania :)

Co do kodu jest to kod kolegi @shimano73 z obsługą czujnika hallotronowego co zlicza obroty anenometru i przerabia na m/s. Ja dodałem tam tylko kod pod czujnik natężenia światła , który to na screenie z apki jest na czujniku odległości - ale @pzygmunt obiecał że doda obsługę czujnika natężenia oświetlenia do supli więc czekam.

Napiszę do @shimano73 czy mogę udostępnić ten kod bo dostałem go na priv.
ODPOWIEDZ