Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 89
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

sob sie 03, 2019 8:01 am

Witam
Załadowałem soft do Wemosa D1 Mini.
Zgłosił się w wifi skonfigurowałem i pojawił się w supli.
Podłączyłem wg schematu czujnik BMP/BME280 brak pomiarów.
Czujnik tego typu: https://allegro.pl/oferta/bme280-czujni ... 7797819510

Gdzie szukać problemu ?
QLQ
Posty: 1382
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob sie 03, 2019 8:03 am

Daro1003 pisze:
sob sie 03, 2019 8:01 am
Witam
Załadowałem soft do Wemosa D1 Mini.
Zgłosił się w wifi skonfigurowałem i pojawił się w supli.
Podłączyłem wg schematu czujnik BMP/BME280 brak pomiarów.
Czujnik tego typu: https://allegro.pl/oferta/bme280-czujni ... 7797819510

Gdzie szukać problemu ?
Zamień miejscami kable na d2 i d1.
D1 ma być pod scl.

EDIT POPRAWIONE NA SCHEMACIE WKRADŁ SIĘ BŁĄD. TERAZ SĄ POPRAWNIE
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 89
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

sob sie 03, 2019 8:19 am

Nie pomogło.
Załączniki
E69F9EE8-D270-4A27-8AF3-42FD6449378B.jpeg
E69F9EE8-D270-4A27-8AF3-42FD6449378B.jpeg (2.33 MiB) Przejrzano 1294 razy
QLQ
Posty: 1382
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob sie 03, 2019 8:23 am

Daro1003 pisze:
sob sie 03, 2019 8:19 am
Nie pomogło.
TAKA UWAGA- WRZUCIŁEŚ NA FORUM PLIK ZE ZDJĘCIEM KTÓRY MA 2.33MB - JAK TAK KAŻDY BĘDZIE WRZUCAŁ TO SIĘ MIEJSCE SKOŃCZY - POMNIEJSZA SIĘ PLIK
20190803_102449.jpg
20190803_102449.jpg (87.78 KiB) Przejrzano 1288 razy
[/b][/color][/u]
.
na odworocie BME masz opis. Musi działać
Ostatnio zmieniony sob sie 03, 2019 8:28 am przez QLQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 89
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

sob sie 03, 2019 8:25 am

Wszystko się zgadza. A nie działa.
Załączniki
645FEE7A-7968-465E-A4AE-0796BD265FF2.jpeg
645FEE7A-7968-465E-A4AE-0796BD265FF2.jpeg (2.56 MiB) Przejrzano 1290 razy
Zybi
Posty: 1506
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

sob sie 03, 2019 8:31 am

Sprawdź skanerem I2C jaki masz adres ustawiony na czujniku.
QLQ
Posty: 1382
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob sie 03, 2019 8:40 am

Daro1003 pisze:
sob sie 03, 2019 8:25 am
Wszystko się zgadza. A nie działa.
czujnik pracować powinien pod adr 0x76 i tak jest skompilowany program.
Natomiast tu masz z adresacją po 0x77 bo tak też może być. Jak nie zadziała sprawdź/zmień kable, wyczyść WEMoS blank'iem (takim pustym plikiem )
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 455
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob sie 03, 2019 11:38 am

Tez dziś postanowiłem sobie zrobić stacje z tego watko bo moja poprzednia coś zaczyna rwać połączenie. Zatrzymałem się na logowaniu przy konfiguracji - jakie jest hasło i jaka nazwa użytkownika do strony konfiguracyjnej?
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 455
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob sie 03, 2019 11:43 am

znalazłem :)
login: admin , hasło: password
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1732
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob sie 03, 2019 11:55 am

Daro1003 pisze:
sob sie 03, 2019 8:25 am
Wszystko się zgadza. A nie działa.
W Arduino masz przykłady (Plik > Przykłady > BME280 > …). Są to na tyle krótkie programy, że dosyć łatwo zrozumieć jak to działa. Przy problemach z podłączeniem polecam zacząć właśnie od uruchomienia odczytów z BME właśnie od wgrania tych przykładów. W programie BME280_Modes masz możliwość zmiany adresu czujnika.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”