Stacja pogodowa

User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Sat Aug 03, 2019 12:32 pm

Kolego Robert Błaszczak jestem zielony w środowisko arduino więc nie podziałam raczej w ten sposób w który radzisz.
Załadować soft do ESP programem ESP DOWNLoAD TOOL - to jakoś daje rade natomiast z programowania to nic.
1. Zalutowałem przewody i po stronie czujnika i po stronie wemosa.
2. Załadowałem blanka
3. Załadowałem STACJA_POGODY_BME_BH_WIND_RAIN.ino.generic.bin
I dalej ten sam problem brak wskazań pomiarowych.

Może czujnik uszkodzony ? Mam jeszcze jedną sztukę podmienię.

A po załadowaniu pliku z poprzedniego posta kolegi QLQ ADR0x77_STACJA_POGODY_BME_BH_WIND.ino.d1_mini.rar wemos dziwnie się zachowuje. Na stronie konfiguracyjnej jakieś krzaki w polach do pisania danych oraz po wpisaniu danych i restarcie wemos nadal wchodzi w tryb konfiguracji.

Podmieniłem czujnik i mam wskazania temperatury i wilgotności.
W polu ciśnienie mam tylko znak: ?
User avatar
wojtas567
Posts: 1672
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sat Aug 03, 2019 1:13 pm

Czy jesteś pewien, że masz BME280?
Ze zdjęcia wychodzi mi że masz BMP280.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Sat Aug 03, 2019 1:48 pm

Pisze na nim BMP/BME280

Z tm iż w aplikacji wogle nie mam ikony ciśnienia sam znak zapytania na środku i tyle.

Czyli lipa kolor czujnika niebieski a powinien być fioletowy ?
Last edited by Daro1003 on Sat Aug 03, 2019 1:50 pm, edited 1 time in total.
User avatar
dawidd
Posts: 414
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Sat Aug 03, 2019 1:49 pm

I u mnie jest jakiś problem
Po zapisaniu danych na stronie konfiguracyjnej pojawia sie żółty pasek - "dane zapisane", ale wemos nie wychodzi z trybu AP. Po odłączeniu go całkiem od zasilania i podłączeniu ponownie znów rozgłasza siec z tym ze już nie da sie zalogować do strony bo wyskakuje komunikat ze hasło i nazwa użytkownika sa nieprawidłowe. Wgrywałem flash_download_tools_v3.6.5 jak i wersja 1.2 - w obu wypadkach jest to samo. Wrzucałem ostatni plik bin z czujnikiem deszczu
User avatar
QLQ
Posts: 733
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Aug 03, 2019 8:42 pm

Jutro sprawdzę bo dziś to ciulowy dzień był
.. Zgubiłem portfel z kasą na co najmniej 3 Mewki i doku :(
Last edited by QLQ on Sat Aug 03, 2019 8:46 pm, edited 1 time in total.
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 733
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Aug 03, 2019 8:44 pm

wojtas567 wrote:
Sat Aug 03, 2019 1:13 pm
Czy jesteś pewien, że masz BME280?
Ze zdjęcia wychodzi mi że masz BMP280.
Z linku aukcji, która podał @Daro1003 jest bme. Nawet w opisie piszą że add 0x76. No ale...
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 733
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Sat Aug 03, 2019 8:47 pm

dawidd wrote:
Sat Aug 03, 2019 1:49 pm
I u mnie jest jakiś problem
Po zapisaniu danych na stronie konfiguracyjnej pojawia sie żółty pasek - "dane zapisane", ale wemos nie wychodzi z trybu AP. Po odłączeniu go całkiem od zasilania i podłączeniu ponownie znów rozgłasza siec z tym ze już nie da sie zalogować do strony bo wyskakuje komunikat ze hasło i nazwa użytkownika sa nieprawidłowe. Wgrywałem flash_download_tools_v3.6.5 jak i wersja 1.2 - w obu wypadkach jest to samo. Wrzucałem ostatni plik bin z czujnikiem deszczu
Login admin hasło password
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Sun Aug 04, 2019 11:35 am

Jeśli mam nie podpięty czujnik to również nie mam ikony barometru tylko znak zapytanie ? natomiast temperatury o wilgotności jest tylko brak wskazań jeśli posępna czujnik wskazania temperatury i wilgotności się pojawiają natomiast w polu ciśnienia sam znak zapytania dalej bez zmian.
User avatar
shimano73
Posts: 820
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Aug 04, 2019 11:49 am

Daro1003 wrote:
Sun Aug 04, 2019 11:35 am
Jeśli mam nie podpięty czujnik to również nie mam ikony barometru tylko znak zapytanie ? natomiast temperatury o wilgotności jest tylko brak wskazań jeśli posępna czujnik wskazania temperatury i wilgotności się pojawiają natomiast w polu ciśnienia sam znak zapytania dalej bez zmian.
A czy ty przypadkiem nie używasz iPhone , bo apka na ios jeszcze nie obsługuje czujnika ciśnienia
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Sun Aug 04, 2019 3:44 pm

Tak dokładnie używam iPhone.
Na androidzie działa tylko jest różnica w wskazaniach ciśnienia pomiędzy barometrem wskazówkowym.
Post Reply