Stacja pogodowa

kuris
Posts: 84
Joined: Wed May 23, 2018 5:02 am

Mon Aug 05, 2019 6:33 pm

Z softem jest wszystko ok u mnie pięknie śmiga
Attachments
IMG_20190725_184201.jpg
IMG_20190725_184201.jpg (2.01 MiB) Viewed 264 times
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Aug 05, 2019 6:46 pm

Oczywiście ze działa , problemy są zwykle dwa albo mam bmp zamiast bme albo popełniony układ ( jak ja niecierpliwe tego określenia ) jest na płytce stykowej które zwykle są kiepskiej jakości i powoduje ze po kilku „wciskach” przestaje łączyć , sam tego doświadczam i czasem godzinę walczę z kontaktem i za chwile pójdą do kosza ... jak przyjdą nowe 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
dawidd
Posts: 432
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Aug 06, 2019 5:46 am

poskładałem calosc na płytce stykowej, tym razem z podpiętymi czujnikami i ruszyło. Po wgraniu softu użyłem przycisku restart w oknie konfiguracyjnym, wcześniej resetowałem moduł przez odłączenie zasilania. Nie wiem co przyczyniło się do tego ze stacja ruszyła ale najważniejsze ze działa.
Mam pytanie od autor - czy wartość podawana w supli natężenia światła jest juz jakoś wyskalowana czy trzeba by to we własnym zakresie porównać z jakimś światłomierzem?
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 06, 2019 7:57 am

Producent podaje ze wartości są w lux’ach ale każdy czujnik powinien być kalibrowany od czasu do czasu .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Tue Aug 06, 2019 8:03 am

Czyli czujnik BH1750 powinien zostać wystawiony do słońca ?
A pytanie w jakich miejscach ustawiacie swoje stacje ? Czy w słońcu czy raczej gdzieś za scianą gdzie jest zawsze cień.
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 06, 2019 8:33 am

Moja stoi na płaskiej części dachu , myślałem aby ja zamontować na nieużywanym wsporniku anteny internetu radiowego tam teraz nie ma wifi
Raczej zostanie na tym dachu tylko zamontuje ją na maszcie 1,5 m
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Tue Aug 06, 2019 8:41 am

Czyli jest w miejscu nasłonecznionym raczej bardzo dobrze i jak pokazuje temperaturę ?? Nie zawyża ??
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 06, 2019 9:02 am

Czy przekłamuje , nie wiem , nie mam z czym porównać z zaokiennym tylko czy on jest dokładniejszy .
Mój czujnik wyglada tak jak na zdjęciu , nie ma szybkich zmian temperatury
Attachments
9B635264-5FCF-4046-AFC8-28606B1C59DB.jpeg
9B635264-5FCF-4046-AFC8-28606B1C59DB.jpeg (59.52 KiB) Viewed 194 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Daro1003
Posts: 35
Joined: Fri Jan 18, 2019 6:22 am

Tue Aug 06, 2019 11:20 am

A możesz wrzucić zdjęcie całej stacji ? Szukam pomysłu w czym ją umieścić.
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 06, 2019 11:21 am

Późnym popołudniem zrobię aktualne zdjęcia i wrzucę z opisem
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply