Page 15 of 19

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Aug 07, 2019 3:39 pm
by Daro1003
Czyli lipa kalibracji sam nie dokonam wiec jedynie zostaje zakup oryginału. Jednak nic nie przyoszczędzi :)

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Aug 07, 2019 4:29 pm
by QLQ
Ja Was nie rozumiem: czujnik pokazuje różnicę 5 st C to już bee, czujnik ciśnienia o 15 hPa więcej czy mniej też bee zły niedobry jaki badziew a i nie ma kalibracji co do wysokości to już tragedyja.

Pogody z tego nie będziecie prognozować. Przecież od tej stacji pogody nie zależy czyjejś życie. Każde urządzenie pomiarowe ma swoją tolerancję pomiaru - im dokładniejsze tym droższe. A tu sami sobie je składamy i najważniejsze że działają.
Budujcie , próbujcie a nie ".. a nie skalibruję sam to już nie zrobię". Rób, buduj, próbuj !!

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Aug 07, 2019 7:07 pm
by dawidd
Prosty sposób na kalibracje - wystawiamy wiatromierz za okno... Samochodu... W bezwietrzna pogodę i jedziemy 20 km/h. I jeśli odczyt jest podobny to ok. Albo przejażdżka roverem z licznikiem. Sposobów jest dużo.
Wiatromierz chiński można kupić za ok 50 zł lub mniej i też kalibrować wg niego chociaż ich dokładność jest dyskusyjna
Pozdrawiam

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Aug 07, 2019 7:58 pm
by Daro1003
A to moje pierwsze wykonanie stacji - prowizorka.
Czujnik natężenia miałem już w takiej obudowie przykleiłem na uszczelniaczu dekarskim.
Czujnik BME280 na wkręciku na wprost otworu w puszce na kołek celem bliższego kontaktu z powietrzem z zewnątrz puszki.
Wemos D1 dolutowana antenka w miejscu przecięcia ścieżek z anteną na druku - robię tak z każdym Wemos-em znacznie poprawia zasięg.
Zasilanie - stałe.

Pytanie: czy to normalne że na Wemos ciągle świeci dioda jak na zdjęciu ?

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Aug 07, 2019 8:12 pm
by QLQ
Daro1003 wrote:
Wed Aug 07, 2019 7:58 pm
A to moje pierwsze wykonanie stacji - prowizorka.
Czujnik natężenia miałem już w takiej obudowie przykleiłem na uszczelniaczu dekarskim.
Czujnik BME280 na wkręciku na wprost otworu w puszce na kołek celem bliższego kontaktu z powietrzem z zewnątrz puszki.
Wemos D1 dolutowana antenka w miejscu przecięcia ścieżek z anteną na druku - robię tak z każdym Wemos-em znacznie poprawia zasięg.
Zasilanie - stałe.

Pytanie: czy to normalne że na Wemos ciągle świeci dioda jak na zdjęciu ?
Też tak zaczynałem :)

Tak jak świeci to znaczy że połączone z Cloud

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 12, 2019 11:05 am
by dawidd
QLQ czy jest szansa ze wprowadzisz korektę ciśnienia od wysokości?
Ewentualnie gdzie zmienić w kodzie ta wysokość -mieszkam na wys 244m npm - gdzie to wprowadzić? Obecnie ciśnienie u mnie wynosi 1014 a w supli pokazuje mi 984
pozdrawiam

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 12, 2019 2:22 pm
by Daro1003
U mnis jest podobnie - różnica pomiędzy Supla a barometr wskazówkowy.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 12, 2019 2:31 pm
by QLQ
Zainstalujcę sobie sensorbox for Android bardzo dokładnie pokazuje ciśnienie i z tym porównanie

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 12, 2019 3:48 pm
by dawidd
ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 12, 2019 8:03 pm
by kuris
Na stronie 10 kolega makrz dodał fajny artykuł o ciśnieniu względnym i bezwzględnym polecam przeczytać.