Strona 16 z 20

Re: Stacja pogodowa

: pn sie 12, 2019 8:08 pm
autor: QLQ
dawidd pisze:
pn sie 12, 2019 3:48 pm
ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi
Na ta chwilę nie potrafię dodać do gui korekty. W kodzie bme.readPressure() - różnicą i masz.

Re: Stacja pogodowa

: wt sie 13, 2019 3:00 pm
autor: dawidd
QLQ chodzi o ten fragment kodu?

Kod: Zaznacz cały

//***************************** CIŚNIENIE *******************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure;   
  }
Jeśli mieszkam na wysokości 244m npm to jak ten fragment powinien wyglądać?

Re: Stacja pogodowa

: wt sie 13, 2019 3:52 pm
autor: shimano73
Spróbuj tak

Kod: Zaznacz cały

float elevation = 130.1;  // wysokość npm na jakim znajduje się czujnik
a w odczycie temperatury:
A w funkcji ciśnienia

Kod: Zaznacz cały

         t = bme.readPressure() / pow(2.718281828, -(elevation / ((273.15 + bme.readTemperature()) * 29.263))) / 100.0
 

Re: Stacja pogodowa

: wt sie 13, 2019 3:59 pm
autor: QLQ
dawidd pisze:
wt sie 13, 2019 3:00 pm
QLQ chodzi o ten fragment kodu?

Kod: Zaznacz cały

//***************************** CIŚNIENIE *******************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure;   
  }
Jeśli mieszkam na wysokości 244m npm to jak ten fragment powinien wyglądać?
p0- twoje ciśnienie z czujnika
R=8,314 - stała gazowa
u(mi)=0,028964
g=9,81
T - temp u Ciebie z czujnika (w Kelwinach)
h - twoja wysokość n.p.m np 244 m.n.p.m

czyli jakoś tak - nie wiem czy nie ma pomyłki z nawiasami

Kod: Zaznacz cały

pressure = (bme.readPerssure())*exp(-(0.028964*9.81*244)/(8,314*(bme.readTemperature()+273.15))
IMG_20190728_114013.jpg
IMG_20190728_114013.jpg (101.61 KiB) Przejrzano 590 razy

Re: Stacja pogodowa

: ndz sie 18, 2019 1:39 pm
autor: makrz
dawidd pisze:
pn sie 12, 2019 3:48 pm
ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi
Tutaj masz soft SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6 dla BME280 z poprawnym pomiarem ciśnienia zredukowanego .
Jedynym mankamentem jest to, że wysokość trzeba wpisać w linijce poniżej przed wgraniem softu.

Kod: Zaznacz cały

float elevation = 130.1;  // wysokość npm na jakim znajduje się czujnik
I jeszcze bibliotekę SuplaDevice trzeba podmienić a arduino.

Re: Stacja pogodowa

: pn sie 19, 2019 5:58 am
autor: dawidd
dzięki makrz, prześledziłem watek i widzę e sa tez wersje 2.8, i 3.0. Wrzucę sobie na test jedna z nich i zobaczę jakie będę miał ciśnienie

Re: Stacja pogodowa

: pn sie 19, 2019 8:25 am
autor: makrz
dawidd pisze:
pn sie 19, 2019 5:58 am
dzięki makrz, prześledziłem watek i widzę e sa tez wersje 2.8, i 3.0. Wrzucę sobie na test jedna z nich i zobaczę jakie będę miał ciśnienie
Tą z mojego linka testowałeś?

Re: Stacja pogodowa

: pn sie 19, 2019 9:55 am
autor: dawidd
nie, ta najnowsza 3,01 - a są jakieś przesłanki ku temu żeby używać starsza?

Re: Stacja pogodowa

: pn sie 19, 2019 10:59 am
autor: Arek.kandula
A podasz kolego linka do twojego softa

Re: Stacja pogodowa

: pn sie 19, 2019 12:45 pm
autor: dawidd
viewtopic.php?t=4136
tutaj jest cały temat