Page 16 of 19

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 12, 2019 8:08 pm
by QLQ
dawidd wrote:
Mon Aug 12, 2019 3:48 pm
ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi
Na ta chwilę nie potrafię dodać do gui korekty. W kodzie bme.readPressure() - różnicą i masz.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Tue Aug 13, 2019 3:00 pm
by dawidd
QLQ chodzi o ten fragment kodu?

Code: Select all

//***************************** CIŚNIENIE *******************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure;   
  }
Jeśli mieszkam na wysokości 244m npm to jak ten fragment powinien wyglądać?

Re: Stacja pogodowa

Posted: Tue Aug 13, 2019 3:52 pm
by shimano73
Spróbuj tak

Code: Select all

float elevation = 130.1;  // wysokość npm na jakim znajduje się czujnik
a w odczycie temperatury:
A w funkcji ciśnienia

Code: Select all

         t = bme.readPressure() / pow(2.718281828, -(elevation / ((273.15 + bme.readTemperature()) * 29.263))) / 100.0
 

Re: Stacja pogodowa

Posted: Tue Aug 13, 2019 3:59 pm
by QLQ
dawidd wrote:
Tue Aug 13, 2019 3:00 pm
QLQ chodzi o ten fragment kodu?

Code: Select all

//***************************** CIŚNIENIE *******************************************
double get_pressure(int channelNumber, double pressure) {
   
 pressure = bme.readPressure() / 100.0F;
    Serial.print("Pressure = ");
    Serial.print(bme.readPressure()/100);
    Serial.println(" hPa");
   return  pressure;   
  }
Jeśli mieszkam na wysokości 244m npm to jak ten fragment powinien wyglądać?
p0- twoje ciśnienie z czujnika
R=8,314 - stała gazowa
u(mi)=0,028964
g=9,81
T - temp u Ciebie z czujnika (w Kelwinach)
h - twoja wysokość n.p.m np 244 m.n.p.m

czyli jakoś tak - nie wiem czy nie ma pomyłki z nawiasami

Code: Select all

pressure = (bme.readPerssure())*exp(-(0.028964*9.81*244)/(8,314*(bme.readTemperature()+273.15))
IMG_20190728_114013.jpg
IMG_20190728_114013.jpg (101.61 KiB) Viewed 326 times

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sun Aug 18, 2019 1:39 pm
by makrz
dawidd wrote:
Mon Aug 12, 2019 3:48 pm
ale nie chodzi o to ze mam niedokładny pomiar tylko o różnice w wysokości gdzie się znajduje. Dlatego pytałem czy tak korekta się pojawi
Tutaj masz soft SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6 dla BME280 z poprawnym pomiarem ciśnienia zredukowanego .
Jedynym mankamentem jest to, że wysokość trzeba wpisać w linijce poniżej przed wgraniem softu.

Code: Select all

float elevation = 130.1;  // wysokość npm na jakim znajduje się czujnik
I jeszcze bibliotekę SuplaDevice trzeba podmienić a arduino.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 19, 2019 5:58 am
by dawidd
dzięki makrz, prześledziłem watek i widzę e sa tez wersje 2.8, i 3.0. Wrzucę sobie na test jedna z nich i zobaczę jakie będę miał ciśnienie

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 19, 2019 8:25 am
by makrz
dawidd wrote:
Mon Aug 19, 2019 5:58 am
dzięki makrz, prześledziłem watek i widzę e sa tez wersje 2.8, i 3.0. Wrzucę sobie na test jedna z nich i zobaczę jakie będę miał ciśnienie
Tą z mojego linka testowałeś?

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 19, 2019 9:55 am
by dawidd
nie, ta najnowsza 3,01 - a są jakieś przesłanki ku temu żeby używać starsza?

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 19, 2019 10:59 am
by Arek.kandula
A podasz kolego linka do twojego softa

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Aug 19, 2019 12:45 pm
by dawidd
viewtopic.php?t=4136
tutaj jest cały temat