Stacja pogodowa

User avatar
makrz
Posts: 271
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Mon Aug 19, 2019 12:49 pm

dawidd wrote:
Mon Aug 19, 2019 9:55 am
nie, ta najnowsza 3,01 - a są jakieś przesłanki ku temu żeby używać starsza?
Chciałeś z poprawnym przeliczaniem ciśnienia to wstawiłem.
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Mon Aug 19, 2019 7:23 pm

Jutro wrzucę to co podałeś, dzieki
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Aug 20, 2019 5:30 am

makrz próbuje wrzucić kod ktory podałeś ale mam problem - wyrzuca mi taki błąd:

Code: Select all

Arduino:1.8.7 (Windows 10), Płytka:"NodeMCU 0.9 (ESP-12 Module), 80 MHz, Flash, 4M (1M SPIFFS), v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200"

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) (avr) i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) (esp8266).
C:\Users\Fujitsu\Desktop\Nowy folder\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6.ino: In function 'void setup()':

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6:207:15: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'addPressureSensor'

   SuplaDevice.addPressureSensor();    // channel 0 ciśnienie z BME280 (kPa)

               ^

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6:210:15: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'setPressureCallback'

   SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);

               ^

C:\Users\Fujitsu\Desktop\Nowy folder\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6.ino: In function 'void loop()':

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6:254:15: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'setPressureCallback'

   SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);

               ^

Znaleziono wiele bibliotek w "SuplaDevice.h"
Wykorzystane: C:\Users\Fujitsu\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\SuplaDevice
Znaleziono wiele bibliotek w "DoubleResetDetector.h"
Wykorzystane: C:\Users\Fujitsu\Documents\Arduino\libraries\DoubleResetDetector
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DoubleResetDetector
exit status 1
'class SuplaDeviceClass' has no member named 'addPressureSensor'

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w 
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
i podświetla linijkę w kodzie:

SuplaDevice.addPressureSensor(); // channel 0 ciśnienie z BME280 (kPa)
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 20, 2019 6:37 am

Twoja biblioteka SuplaDevice nie obsługuje czujnika ciśnienia
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
makrz
Posts: 271
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Tue Aug 20, 2019 7:18 am

dawidd wrote:
Tue Aug 20, 2019 5:30 am
makrz próbuje wrzucić kod ktory podałeś ale mam problem - wyrzuca mi taki błąd:

Code: Select all

Arduino:1.8.7 (Windows 10), Płytka:"NodeMCU 0.9 (ESP-12 Module), 80 MHz, Flash, 4M (1M SPIFFS), v2 Lower Memory, Disabled, None, Only Sketch, 115200"

UWAGA: biblioteka SuplaDevice działa na architekturze(/architekturach) (avr) i może nie być kompatybilna z obecną płytką która działa na architekturze(/architekturach) (esp8266).
C:\Users\Fujitsu\Desktop\Nowy folder\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6.ino: In function 'void setup()':

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6:207:15: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'addPressureSensor'

   SuplaDevice.addPressureSensor();    // channel 0 ciśnienie z BME280 (kPa)

               ^

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6:210:15: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'setPressureCallback'

   SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);

               ^

C:\Users\Fujitsu\Desktop\Nowy folder\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6\SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6.ino: In function 'void loop()':

SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.2.6:254:15: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'setPressureCallback'

   SuplaDevice.setPressureCallback(&get_pressure);

               ^

Znaleziono wiele bibliotek w "SuplaDevice.h"
Wykorzystane: C:\Users\Fujitsu\Documents\Arduino\libraries\SuplaDevice
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\SuplaDevice
Znaleziono wiele bibliotek w "DoubleResetDetector.h"
Wykorzystane: C:\Users\Fujitsu\Documents\Arduino\libraries\DoubleResetDetector
Niewykorzystane: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\DoubleResetDetector
exit status 1
'class SuplaDeviceClass' has no member named 'addPressureSensor'

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w 
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"
i podświetla linijkę w kodzie:

SuplaDevice.addPressureSensor(); // channel 0 ciśnienie z BME280 (kPa)
Podmień bibliotekę supladevice na .
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Tue Aug 20, 2019 3:45 pm

hmm, podmieniłem i dalej to samo. Wystarczy wyrzucić folder ze stara i wrzucić tam drugi czy jeszcze trzeba to jakoś aktywować w programie arduino?
Arek.kandula
Posts: 285
Joined: Mon Dec 24, 2018 8:52 am

Tue Aug 20, 2019 5:59 pm

Arek.kandula wrote:
Mon Aug 19, 2019 10:59 am
A podasz kolego linka do twojego softa
A gdzie znajdę soft żeby wgrać go na wemosa bez grzebania w andruino
Rob
Posts: 28
Joined: Mon Sep 25, 2017 1:07 pm
Location: Wolsztyn

Fri Aug 30, 2019 6:31 pm

Walczę z modułami Wemos d1 mini, mam 2 szt , obydwie zachowują się podobnie, po zaprogramowaniu "STACJA_POGODY_BME_BH_WIND_RAIN" przechodzi w tryb konfiguracji po wpisaniu wszystkich danych zapisuje ustawienia robię reset i wszystko działa poprawnie do momentu odłączenia zasilania, po ponownym podpięciu moduł przechodzi ponownie w tryb konfiguracji i tak jest za każdym razem gdy odłączę zasilanie , wgrywałem z różnymi ustawieniami ale nic to nie zmienia , wgrałem to samo do esp12 i tu takiej sytuacji nie ma , czy ma ktoś może jakiś pomysł ??
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Aug 30, 2019 7:16 pm

Czy tak się dzieje przy zasilaniu wemos’a z zasilacza czy tylko przy usb PC/lapotop
Pytam bo mój nodeMCU czasem się tak zachowuje, po restarcie przyciskiem startuje poprawnie jak na zasilaczu /ładowarki od telefonu .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
QLQ
Posts: 821
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Fri Aug 30, 2019 8:12 pm

Rob wrote:
Fri Aug 30, 2019 6:31 pm
Walczę z modułami Wemos d1 mini, mam 2 szt , obydwie zachowują się podobnie, po zaprogramowaniu "STACJA_POGODY_BME_BH_WIND_RAIN" przechodzi w tryb konfiguracji po wpisaniu wszystkich danych zapisuje ustawienia robię reset i wszystko działa poprawnie do momentu odłączenia zasilania, po ponownym podpięciu moduł przechodzi ponownie w tryb konfiguracji i tak jest za każdym razem gdy odłączę zasilanie , wgrywałem z różnymi ustawieniami ale nic to nie zmienia , wgrałem to samo do esp12 i tu takiej sytuacji nie ma , czy ma ktoś może jakiś pomysł ??
Podejrzewam , że zasilanie jak @shimano73 podpowiada jest za słabe. Na pewno z kompa USB nie wystarczy. Najlepiej zasilacz/ładowarka do tela
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply