Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw gru 19, 2019 11:32 pm

Koledzy zapraszam do pobierania i testowania . W końcu mogę Wam udostępnić abyście mogli wgrać z pliku *bin i dodać przez stronę konfiguracji 192.168.4.1 Stację Pogody: viewtopic.php?f=6&t=5704&p=55592#p55592
Awatar użytkownika
klew
Posty: 857
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt gru 27, 2019 1:02 am

krycha88 pisze:
sob gru 14, 2019 8:04 pm
Jak dorobisz możliwość określenia adresów dla DSow to będzie trzeba pożegnać się z możliwością określenia lokalizacji w bibliotece😄
viewtopic.php?p=56828#p56828 :P
maniakson
Posty: 15
Rejestracja: sob lis 24, 2018 4:54 pm

pt sty 10, 2020 6:07 pm

QLQ już jakiś czas temu uruchomiłem Twoją stację. Dzisiaj anomalia , stacja się rozłączyła i zaczęła rozgłaszać sieć, jak przy konfiguracji. Przypadkowo zauważyłem że jest sieć rozgłaszana. Zalogowałem się , sprawdziłem czy nic się nie zmieniło i zapis i restart. Nic to nie dało , zrobiłem kilka razy restart zasilania, nic ,dalej rozgłasza sieć. A że już ciemno i nie będę chodził po dachu to tak zostawiłem.Zerkam przed chwilą i jest widoczna stacja w supli. Jeden parametr zwariował , normalnie tornado na zewnątrz, takie wartości prędkości wiatru. Co mogło nawalić ? Zastosowałem kontaktrony.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 10, 2020 6:23 pm

maniakson pisze:
pt sty 10, 2020 6:07 pm
QLQ już jakiś czas temu uruchomiłem Twoją stację. Dzisiaj anomalia , stacja się rozłączyła i zaczęła rozgłaszać sieć, jak przy konfiguracji. Przypadkowo zauważyłem że jest sieć rozgłaszana. Zalogowałem się , sprawdziłem czy nic się nie zmieniło i zapis i restart. Nic to nie dało , zrobiłem kilka razy restart zasilania, nic ,dalej rozgłasza sieć. A że już ciemno i nie będę chodził po dachu to tak zostawiłem.Zerkam przed chwilą i jest widoczna stacja w supli. Jeden parametr zwariował , normalnie tornado na zewnątrz, takie wartości prędkości wiatru. Co mogło nawalić ? Zastosowałem kontaktrony.
Ciężko powiedzieć. Ja mialem przypadek że dwa razy padl Wemos. Jeden w ten sposob ze dawal sie flashowac , w monitorze porru tez było ok a nie rozgłaszał sieci. Drugi też niby wstał ale po flashowaniu umarł. Obydwa padly po wtlacxeniu i włączeniu zasilania.
Ogolnie problemem chyba byl zasilacz(jakiś pik zasilania). Teraz mam na zasilaniu 3.3V założony C ok 470uF i juz ponad muesiac chodzi.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 24, 2020 1:31 pm

QLQ pisze:
pt sty 10, 2020 6:23 pm
maniakson pisze:
pt sty 10, 2020 6:07 pm
QLQ już jakiś czas temu uruchomiłem Twoją stację. Dzisiaj anomalia , stacja się rozłączyła i zaczęła rozgłaszać sieć, jak przy konfiguracji. Przypadkowo zauważyłem że jest sieć rozgłaszana. Zalogowałem się , sprawdziłem czy nic się nie zmieniło i zapis i restart. Nic to nie dało , zrobiłem kilka razy restart zasilania, nic ,dalej rozgłasza sieć. A że już ciemno i nie będę chodził po dachu to tak zostawiłem.Zerkam przed chwilą i jest widoczna stacja w supli. Jeden parametr zwariował , normalnie tornado na zewnątrz, takie wartości prędkości wiatru. Co mogło nawalić ? Zastosowałem kontaktrony.
Ciężko powiedzieć. Ja mialem przypadek że dwa razy padl Wemos. Jeden w ten sposob ze dawal sie flashowac , w monitorze porru tez było ok a nie rozgłaszał sieci. Drugi też niby wstał ale po flashowaniu umarł. Obydwa padly po wtlacxeniu i włączeniu zasilania.
Ogolnie problemem chyba byl zasilacz(jakiś pik zasilania). Teraz mam na zasilaniu 3.3V założony C ok 470uF i juz ponad muesiac chodzi.
No to padł kolejny wemos( dla ścisłości od anenometru i deszczu). W monitorze działa ok, programuje się (flash'uje) ale nie łączy z siecią. Nie sprawdziłem tylko czy da się z nim połączyć i czy rozgłasza sieć. TO JUŻ CHYBA TRZECI się tak uszkodził. Podejżewam że go anenometr im[pulsami wykańcza chociaż mam impuls z płytki takiej plus ostatnio jak padł p[oprzedni jeszcze rezystor na GPIO13 aby jeszcze obniżyć:
hall.jpg
hall.jpg (22.57 KiB) Przejrzano 597 razy

. Nie mam innej ideii.
Reszta sensorów chodzi od dłuższego czasu. Tylko te wemosy na anenometrze padają - ZGON NASTĘPUJE PO RESTARCIE ZASILANIA i PONOWNYM WŁĄCZENIU.
KTOŚ COŚ ??? :roll: :(
Awatar użytkownika
klew
Posty: 857
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 24, 2020 2:00 pm

QLQ pisze:
pt sty 24, 2020 1:31 pm
. Nie mam innej ideii.
Reszta sensorów chodzi od dłuższego czasu. Tylko te wemosy na anenometrze padają - ZGON NASTĘPUJE PO RESTARCIE ZASILANIA i PONOWNYM WŁĄCZENIU.
KTOŚ COŚ ??? :roll: :(
Próbowałeś wstawić optoizolację między wemosem a tym czujnikiem?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt sty 24, 2020 3:41 pm

Dobry pomysł. Sprawdzę jak znajdę chwilę. Optoizolator mam :)
Duch__
Posty: 704
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pn sty 27, 2020 1:04 am

Wstaw konwerter logiczny poziomów napięć.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Mmof
Posty: 29
Rejestracja: ndz sty 26, 2020 5:49 pm

śr lut 12, 2020 6:41 am

Witam ja z programowaniem niestety nie miałem nigdy nic wspólnego próbowałem wgrać obie stacje pogody kolegi QLQ ale niestety za każdym razem nie widzi mi Bme280 raz widział mi BH1750 podłączałem to wszystko na wemos D1 mini Czy jest szansa żeby te czujniki były na różnych pinach i czy ktoś z was się zastanawiał żeby zrobić coś takiego jak kolega PZygmunt przy swoim projekcie na majsterkowo.pl Chodzi mi o pokazywanie stanu na ładowania akumulatorków.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1094
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr lut 12, 2020 7:00 am

Było by to trochę kłopotliwe aby były osobno, ponieważ one pracuja na wespolnej adresowalnej lini komunikacyjnej jaka jest I2C zajmującej dwa GPIO .
Jeśli masz problem z czujnikami , proponuję najpierw wgrać skaner I2C który sprawdzi czy układ widzi czujniki i na jakich adresach,
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”