Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1224
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob maja 02, 2020 1:48 pm

squah143 pisze:
sob maja 02, 2020 1:35 pm
Kolego QLQ mam pytanie co do ilości opadów. Jak jest to wyliczone Czy to jest liczone na podstawie ilości impulsów x pojemność szalki i zliczone ze wychodzi to ileś tam litrów na m2 czy jakoś inaczej bo cos mi tu nie gra z tym podawaniem opadów raz jest wiecej za chwile mniej???
Ten kod nie jest w 100% mój jak juz wczesniej pisałem wiec nie odpowiem dokladnie. Mi to pasuje, wiem, że pada i czy mocno czy słabo . Kod zlicza ilosc impulsów w czasie. Właściwie cały czas się zbieram aby podjechac do nas w Koszalu do stacji IMGW bo taką co dzień mijam jadac do pracy aby to jakoś sonfrontowac/dokladnie skalibrować. Proszę nie odbierz tego co napiszę źle: nie jestem aptekarzem i nie potrzebuję wskazania temperatury z dokładnością do 4 miejsc po przecinku , wystarczy np+-3stC, podobnie z opadami.
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 16
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

sob maja 02, 2020 2:47 pm

OK. Rozumie tez nie jest mi potrzebna nie wiadomo jaka dokładność. Tylko że ja myslałem że to wyliczenie pokazuje np dobowa ilość opadów która spadła, a według tego co piszesz to własnie pokazuje ale intensywność opadów w danej chwili. Tak?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1224
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob maja 02, 2020 2:50 pm

squah143 pisze:
sob maja 02, 2020 2:47 pm
OK. Rozumie tez nie jest mi potrzebna nie wiadomo jaka dokładność. Tylko że ja myslałem że to wyliczenie pokazuje np dobowa ilość opadów która spadła, a według tego co piszesz to własnie pokazuje ale intensywność opadów w danej chwili. Tak?
Tak w danej chwili.
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 16
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

sob maja 02, 2020 2:52 pm

no a ja głupi myslalem ze to pokazuje ilosc opadów np dobowo i od rana z tym walcze i już mnie ..... bierze :)
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 16
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

wt maja 05, 2020 4:34 pm

i dalej z tym deszczomierzem mam problem Impuls z deszczomierza powoduje restart wemosa. Dla czego sie tak dzieje ma ktos jakies sugestie co sprawdzic
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

śr maja 06, 2020 5:11 am

Jaki masz model deszczomierza?
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 16
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

śr maja 06, 2020 5:56 am

Kassewsky pisze:
śr maja 06, 2020 5:11 am
Jaki masz model deszczomierza?
Taki na konaktronie plus dolozony opornik 4.7k
Załączniki
Capture+_2020-05-06-07-52-48.png
Capture+_2020-05-06-07-52-48.png (2.23 MiB) Przejrzano 210 razy
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

śr maja 06, 2020 1:51 pm

Czyli pokazuje dwa stany tylko. Albo jest opad albo nie ma?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1088
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr maja 06, 2020 3:05 pm

Nie do końca , poszukaj pod nazwa „deszczomierz korytkowy „ , w środku jest coś w rodzaju kołyski na która leje się woda , przechylenie kołyski w jedna bądź druga stronę daje impuls , co oznacza określony opad deszczu
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

śr maja 06, 2020 3:31 pm

A montował ktoś taki czujnik?

https://sklep.avt.pl/czujnik-deszczu-fc ... duino.html

Oczywiście trzeba by go zamontować na jakiejś obudowie ale to już nie jest problem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”