Page 5 of 19

Re: Stacja pogodowa

Posted: Fri Jun 28, 2019 8:24 pm
by QLQ
Zybi wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:20 pm
QLQ wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:06 pm
...
Pod Arduino mam przerobiona bibliotekę SuplaDevice gdzie Kompiluje się normalnie kanał ciśnienia i nie trzeba to robić na termometrze.
Szkoda tylko, że dla nieoficjalnie uruchomionych kanałów nie jest określona wartość, dla której w apce na smartfonie wyświetlane są "kreseczki", tak jak np. -275 dla temperatury, czy też -1 dla wilgotności.
Nie rozumiem ? Żadnych kresek nie mam a używam oficjalnej apki i Clouda ?
Clip_7.jpg
Clip_7.jpg (12.37 KiB) Viewed 732 times
iko oryginał jak kanały widzi oficjalny Cloud

Re: Stacja pogodowa

Posted: Fri Jun 28, 2019 8:30 pm
by Zybi
QLQ wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:24 pm
Zybi wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:20 pm
QLQ wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:06 pm
...
Pod Arduino mam przerobiona bibliotekę SuplaDevice gdzie Kompiluje się normalnie kanał ciśnienia i nie trzeba to robić na termometrze.
Szkoda tylko, że dla nieoficjalnie uruchomionych kanałów nie jest określona wartość, dla której w apce na smartfonie wyświetlane są "kreseczki", tak jak np. -275 dla temperatury, czy też -1 dla wilgotności.
Nie rozumiem ? Żadnych kresek nie mam a używam oficjalnej apki i Clouda ?

Clip_7.jpg iko oryginał jak kanały widzi oficjalny Cloud

Właśnie o to chodzi, że nie ma tych kresek (w apce, a nie na Cloudzie), gdy na przykład dane są z poza dozwolonego zakresu.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Fri Jun 28, 2019 8:30 pm
by shimano73
Ale mi chodziło tylko o historie - wykres , aktualny pomiar pokazuje dobrze .
Kanał odległościowy nie ma historii , myślałem ze uda się to jakoś ominąć .
Mam już przerobiona bibliotekę z pomiarem ciśnienia i prędkości wiatru , nie pamietam od kogo 😁
A i przesyłka dotarła , wielkie dzięki

Re: Stacja pogodowa

Posted: Fri Jun 28, 2019 8:59 pm
by Arek.kandula
A gdzie można znaleźć soft na wemosa który obsługuje czujnik bme280

Re: Stacja pogodowa

Posted: Fri Jun 28, 2019 10:24 pm
by QLQ
Arek.kandula wrote:
Fri Jun 28, 2019 8:59 pm
A gdzie można znaleźć soft na wemosa który obsługuje czujnik bme280
Tu masz kod: viewtopic.php?f=24&t=4225&start=30

Tu masz arduino do pobrania -bez problemu powinieneś rozpakować po pobraniu i skompilować sobie:
viewtopic.php?f=6&t=4957

Takie parametry ustawiasz, com taki jaki ma Wemos (możesz mieć inny niż 14):
.
Clip_8.jpg
Clip_8.jpg (78.17 KiB) Viewed 663 times

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sat Jun 29, 2019 5:30 am
by Arek.kandula
Tylko jest problem nigdy nie miałem styczności z andruino

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sat Jun 29, 2019 5:38 am
by shimano73
Widzisz roku pamiętnego 2016 gdy pierwszy raz trafiłem na Suple tez nie znałem ardu , a wiedz ze te cyferki przy nick’u to nie liczba porządkowa 😉

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sat Jun 29, 2019 6:27 am
by Arek.kandula
Tylko jak zabrać się do tego.informatyka też oporna dla mnie.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sat Jun 29, 2019 6:43 pm
by QLQ
Arek.kandula wrote:
Sat Jun 29, 2019 6:27 am
Tylko jak zabrać się do tego.informatyka też oporna dla mnie.
Ściągnij arduino to z linku. Ono jest lokalnie bez instalacji. Odpala i powinno działać, ma wszystkie biblioteki. Najłatwiej zacząć z wemos d1 mini bo ma USB i nie potrzeba programatora. Ustawiasz jak powyżej wgrywasz ten kod tyle że musisz zmienić 5 linijek. Ssid hasło port serwer i hasło. Podlaczasz bme pod d1 id2 gnd być i ma działać. Wszystko.

Ja też jak Shimano73 od 01.2017 mam do czynienia z arduino. A i musiałbym mieć QLQ79 tak że 4 z przodu :D

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Jul 03, 2019 7:25 am
by sroka222
Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.