Page 6 of 19

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Jul 03, 2019 12:32 pm
by QLQ
sroka222 wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:25 am
Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.
Wrócę do domu z pracy to zrobię.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Jul 03, 2019 5:02 pm
by sroka222
Super :D z góry bardzo dziękuję.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Jul 03, 2019 7:49 pm
by QLQ
QLQ wrote:
Wed Jul 03, 2019 12:32 pm
sroka222 wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:25 am
Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.
Wrócę do domu z pracy to zrobię.
Kurcze z rozpędu napisałem że zrobię ale nie pomyślałem że nie zrobię z interfejsem. Musiałbyś sobie sam skomponować. Pobrać arduino z linku że strony wcześniej. Ma wszystkie biblioteki. A i k9d stacji też ma m.in. kod bh1750 jako czujnik odległości jest. Na oled normalnie jako lux.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Wed Jul 03, 2019 8:28 pm
by sroka222
Rozumiem, no właśnie pobrałem wcześniej i coś tam próbowałem zrobić ale póki co jestem zielony w tym temacie ciągle niestety. Więc jak mi nic nie uda się zrobić to pozostaje czekać aż może ktoś bardziej ogarnięty w przyszłości coś stworzy odnośnie tego czujnika :)

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sat Jul 06, 2019 7:23 pm
by QLQ
QLQ wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:49 pm
QLQ wrote:
Wed Jul 03, 2019 12:32 pm
sroka222 wrote:
Wed Jul 03, 2019 7:25 am
Cześć, czy mógłby ktoś udostępnić soft pod sam czujnik natężenia światła Bh1750? Chciałbym go wgrać do nodemcu.
Wrócę do domu z pracy to zrobię.
Kurcze z rozpędu napisałem że zrobię ale nie pomyślałem że nie zrobię z interfejsem. Musiałbyś sobie sam skomponować. Pobrać arduino z linku że strony wcześniej. Ma wszystkie biblioteki. A i k9d stacji też ma m.in. kod bh1750 jako czujnik odległości jest. Na oled normalnie jako lux.
Mam zrobione z gui do wprowadzania ssid wifi hasła...jutro wrzucę.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sat Jul 06, 2019 8:58 pm
by sroka222
Byłoby super :)

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sun Jul 07, 2019 7:49 pm
by QLQ
No to żeście się doigrali :
Proszę do WeMos D1 mini wgrywamy przez ESP DL Tool z takimi parametrami:
.
Clip_9.jpg
Clip_9.jpg (46.17 KiB) Viewed 381 times
Logujemy się na 192.168.4.1, wpisujemy login: admin , hasło: password jak nas poprosi i mamy:
.
Clip_10.jpg
Clip_10.jpg (27.63 KiB) Viewed 383 times
Po wpisaniu waszych danych restartujecie przyciskiem. I w Cloud jest:
- Czujnik Ciśnienia , temperatury i wilgotności z BME280
- czujnik LUX natężenia światła BH1750 - jako czujnik odległości
- czujnik wiatru (anenometr trzeba mieć ) na hallotronie lub kontaktronie (pull up)
Clip_11.jpg
Clip_11.jpg (22.79 KiB) Viewed 383 times

Re: Stacja pogodowa

Posted: Sun Jul 07, 2019 7:49 pm
by QLQ
a zapomniałem :ino i bin:
STACJA_POGODY_BME_BH_WIND.rar
(664.62 KiB) Downloaded 50 times
BME oraz BH na D1 i D2 w wemos (4 i 5 GPIO), wiatromierz na pin 13 (pull up).
Dodam jeszcze czujnik opadów ale to póżniej


A i najlepsze : JEST MOŻLIWOŚĆ AKTUALIZACJI FIRMWARE ONLINE !!!! :D PODZIĘKUJCIE RÓWNIEŻ @espablo za udostępnienie kodu.
Clip_12.jpg
Clip_12.jpg (30.46 KiB) Viewed 371 times
Clip_13.jpg
Clip_13.jpg (9.01 KiB) Viewed 374 times

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Jul 08, 2019 4:51 am
by sroka222
Czy żeby moduł wystartował musi być podpięty jeszcze bme? Bo po wgraniu softu moduł nie startuje, nie rozgłasza sieci. Inne softy działają.

Re: Stacja pogodowa

Posted: Mon Jul 08, 2019 5:22 am
by Robert Błaszczak
Musi być podpięty BME. Bez tego nie ruszy.