Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
makrz
Posty: 299
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lip 28, 2019 9:08 am

kuris pisze:
ndz lip 28, 2019 6:59 am
A czy korekty ciśnienia nie dało by się robić w CLOUD tak jak to jest przy czujnikach temperatury czy wilgotnośći??
A do czego chcesz tę korektę robić? Masz jakiś ciśnieniomierz referencyjny?
Chyba, że chodzi Ci o wyliczanie (zamianę) ciśnienia bezwzględnego na względne (zredukowane do poziomu morza) na podstawie wysokości i temperatury. Bardzo przydała by się taka opcja moim zdaniem.
kuris
Posty: 97
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

ndz lip 28, 2019 9:17 am

mam taki analogowy barometr na ścianie i pokazuje całkiem inne wskazania niż ten z supli i może na podstawie jego wskazań mając możliwość korekty w ustawieniach można by to było kalibrować w zależności gdzie kto mieszka.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 982
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lip 28, 2019 9:37 am

makrz pisze:
ndz lip 28, 2019 9:08 am
kuris pisze:
ndz lip 28, 2019 6:59 am
A czy korekty ciśnienia nie dało by się robić w CLOUD tak jak to jest przy czujnikach temperatury czy wilgotnośći??
A do czego chcesz tę korektę robić? Masz jakiś ciśnieniomierz referencyjny?
Chyba, że chodzi Ci o wyliczanie (zamianę) ciśnienia bezwzględnego na względne (zredukowane do poziomu morza) na podstawie wysokości i temperatury. Bardzo przydała by się taka opcja moim zdaniem.
Taka korektą w stosunku właśnie do m.n.p.m. i temperatury. @pzygmunt już dodał do zadań więc będzie.
IMG_20190728_114013.jpg
IMG_20190728_114013.jpg (101.61 KiB) Przejrzano 371 razy
Ostatnio zmieniony ndz lip 28, 2019 9:41 am przez QLQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 299
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lip 28, 2019 9:40 am

kuris pisze:
ndz lip 28, 2019 9:17 am
mam taki analogowy barometr na ścianie i pokazuje całkiem inne wskazania niż ten z supli i może na podstawie jego wskazań mając możliwość korekty w ustawieniach można by to było kalibrować w zależności gdzie kto mieszka.
Ten analogowy pokazuje w hPa oczywiście. No to któryś pokazuje źle, powinny pokazywać to samo. Tylko który?
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

ndz lip 28, 2019 7:22 pm

kuris pisze:
ndz lip 28, 2019 6:59 am
A czy korekty ciśnienia nie dało by się robić w CLOUD tak jak to jest przy czujnikach temperatury czy wilgotnośći??
Taka powinna być możliwość. Tak jest torealizowane w produkowanych stacjach pogodowych (w oprogramowaniu możesz ustawić offset ciśnienia)

Proponuję wierzyć cisnieniu podawanemu przez system METAR z najbliższego danej lokalizacji lotniska.

Dla danego czujnika ten offest powinien być stały - jak się zmienia to raczej należy się takiego czujnika pozbyć ;)
kuris
Posty: 97
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

ndz lip 28, 2019 7:56 pm

vcompl pisze:
ndz lip 28, 2019 7:22 pm
Taka powinna być możliwość. Tak jest torealizowane w produkowanych stacjach pogodowych (w oprogramowaniu możesz ustawić offset ciśnienia)

Proponuję wierzyć cisnieniu podawanemu przez system METAR z najbliższego danej lokalizacji lotniska.

Dla danego czujnika ten offest powinien być stały - jak się zmienia to raczej należy się takiego czujnika pozbyć ;)
i o to mi chodzi żeby każdy mógł wprowadzić korektę w zależności od swojego położenia, bo ostatnio u nas pokazują ze jest 1010hpa a SUPLA pokazuje 975hpa
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 299
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lip 28, 2019 8:34 pm

vcompl pisze:
ndz lip 28, 2019 7:22 pm


Proponuję wierzyć cisnieniu podawanemu przez system METAR z najbliższego danej lokalizacji lotniska.

Dla danego czujnika ten offest powinien być stały - jak się zmienia to raczej należy się takiego czujnika pozbyć ;)
A system METAR podaje jakie ciśnienie? Bezwzględne czy zredukowane do pm?
Wg mojej wiedzy podaje zredukowane więc nie ma prawa być takie jak zmierzone przez czujnik nawet na tej samej wysokości.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 299
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

ndz lip 28, 2019 8:39 pm

kuris pisze:
ndz lip 28, 2019 7:56 pm

i o to mi chodzi żeby każdy mógł wprowadzić korektę w zależności od swojego położenia, bo ostatnio u nas pokazują ze jest 1010hpa a SUPLA pokazuje 975hpa
Jak masz ten czujnik na wysokości ok. 310 metrów nad poziomem morza to pokazuje prawidłowo.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 35
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

ndz lip 28, 2019 8:41 pm

A czy jest szansa ze ktoś wrzuci schemat stacji dla bardziej początkujących ? I sprawa gdzie nabywacie koledzy czujniki głównie chodzi mi wiatromierz na tym wskazaniu bardzo mi zależy.
ODPOWIEDZ