Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2219
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz lip 28, 2019 9:00 pm

Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 982
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lip 28, 2019 9:31 pm

Daro1003 pisze:
ndz lip 28, 2019 8:41 pm
A czy jest szansa ze ktoś wrzuci schemat stacji dla bardziej początkujących ? I sprawa gdzie nabywacie koledzy czujniki głównie chodzi mi wiatromierz na tym wskazaniu bardzo mi zależy.
Anemometr zazwyczaj polowanie na aukcji. Normalnie w sklepach internetowych od 100 zł.w górę. Choć nie wiem za co. W zasadzie magnes i kontrakton lub hall.

https://allegro.pl/oferta/viking-0204 ... witemShare
kuris
Posty: 97
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

pn lip 29, 2019 4:25 am

makrz pisze:
ndz lip 28, 2019 8:39 pm
Jak masz ten czujnik na wysokości ok. 310 metrów nad poziomem morza to pokazuje prawidłowo.
Tak mieszkam gdzie wysokość jest 350npm analogowy barometr pokazuje 1010hPa jak otwieram jakie kolwiek stacje pogodowe też w tych granicach pokazują. To jaka powinna być prawidłową wartość przy tej wysokości?? Bo wydaje mi się że co jak co ale tradycyjny analog na ścianie chyba nie kłamie.
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 298
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pn lip 29, 2019 8:18 am

kuris pisze:
pn lip 29, 2019 4:25 am
makrz pisze:
ndz lip 28, 2019 8:39 pm
Jak masz ten czujnik na wysokości ok. 310 metrów nad poziomem morza to pokazuje prawidłowo.
Tak mieszkam gdzie wysokość jest 350npm analogowy barometr pokazuje 1010hPa jak otwieram jakie kolwiek stacje pogodowe też w tych granicach pokazują. To jaka powinna być prawidłową wartość przy tej wysokości?? Bo wydaje mi się że co jak co ale tradycyjny analog na ścianie chyba nie kłamie.
Tu masz kalkulator, wpisz swój pomiar i porównaj ze stacjami w okolicy.
A tu poczytaj o ciśnieniu.
kuris
Posty: 97
Rejestracja: śr maja 23, 2018 5:02 am

pn lip 29, 2019 6:23 pm

Dzięki Ci bardzo w końcu wiem o co chodzi z tym nieszczęsnym ciśnieniem :)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 982
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt lip 30, 2019 10:24 pm

niektórzy z Was prosili o schemat stacji:

.
pogoda_bb.png
pogoda_bb.png (179.46 KiB) Przejrzano 391 razy
Załączniki
pogoda_2_bb.png
pogoda_2_bb.png (209.8 KiB) Przejrzano 392 razy
Ostatnio zmieniony sob sie 03, 2019 8:18 am przez QLQ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Daro1003
Posty: 35
Rejestracja: pt sty 18, 2019 6:22 am

czw sie 01, 2019 5:12 pm

Elegancko podziękował za schemat.
Czy czujnik BME280 odpowiada tylko za pomiar ciśnienia czy również za wilgotność i temperaturę ??
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 982
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sie 01, 2019 6:15 pm

Daro1003 pisze:
czw sie 01, 2019 5:12 pm
Elegancko podziękował za schemat.
Czy czujnik BME280 odpowiada tylko za pomiar ciśnienia czy również za wilgotność i temperaturę ??
za wszystkie 3 wartości
MMarcin
Posty: 87
Rejestracja: pt wrz 08, 2017 6:38 am

czw sie 01, 2019 6:51 pm

W jakim programie robicie takie schematy ?
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 982
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sie 01, 2019 7:12 pm

MMarcin pisze:
czw sie 01, 2019 6:51 pm
W jakim programie robicie takie schematy ?
Yyy fritzing czy jakoś tak. Też pierwszy raz więc nie pamiętam:)
ODPOWIEDZ