Automatyczna instalacja supla (server,cloud,dev)

Post Reply
Seba5120
Posts: 306
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Jan 26, 2017 9:26 am

alv wrote:
Thu Jan 26, 2017 8:30 am
Słuchajcie, ten instalator miał być odpowiedzią na wszystkie problemy, np. konieczność kompilowania bibliotek ssl. Wszystko to jest zawarte w moim oprogramowaniu.
Jak będziesz miał chwilę to spróbuj na świeżym Debianie jeszcze raz postawić taką maszynę :)
Brakuje kilku informacji np, dla mnie czystego świeżaka, który pierwszy raz widzi linuxa.
Napewno brakuje informacji o dopisanie source.list, brakuje instalacji sudo, git.
No i puki co wysypuje mi się na instalacji supla-debian(czy jakoś tak)-sprawdź hasło.
Ale walczę, raz mi się udało, nie wiem jak, ale muszę dojść do wprawy i drugi raz próbuje :)

I też przydałaby się informacja dla osób którzy nie mogą działać na tych portach supla, gdzie pozmieniać na własne.
Ja po zmianie portów w kilku miejscach i po kompilacji od Przemka nadal szukam problemu.
Nie mogę się zalogować ponieważ po wpisaniu loginu i przejścia dalej port "ucina" i wywala brak strony.
User avatar
slawek
Posts: 2176
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 26, 2017 4:43 pm

Seba5120 wrote:
Wed Jan 25, 2017 4:29 pm
pzygmunt wrote:
Tue Jan 24, 2017 7:48 pm
https://github.com/SUPLA/supla-cloud/bl ... t.php#L173

return 'https://'.$request->getHost().$this->router->generate('_account_create_here_lc', array('locale' => $request->getLocale()));

zmiana na

return 'https://'.$request->getHost().':1234'.$this->router->generate('_account_create_here_lc', array('locale' => $request->getLocale()));

gdzie 1234 to numer portu
Udało mi się skonfigurować konto i dostaję wiadomości z aktywacją :-)

Tylko mam problem nadal z portem podczas logowania do panelu.
Po wpisaniu adresu e-mail i zatwierdzeniu przekierowuje mnie na adres bez portu i się wysypuje.
Gdzie jeszcze muszę ustawić port aby podczas logowania przeszedł do okna wpisania hasła?
Seba zajrzyj jeszcze tu:
viewtopic.php?f=11&t=358#p4389
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 306
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Jan 26, 2017 5:01 pm

Tak, znalazłem to dzisiaj po poście michael :D
Działa :-)
User avatar
slawek
Posts: 2176
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 26, 2017 5:20 pm

Recaptcha też działa?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Zybi
Posts: 1304
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jan 26, 2017 5:43 pm

alv wrote:
Thu Jan 26, 2017 8:38 am
Zybi wrote:
Tue Jan 24, 2017 8:52 pm
A jak sobie poradzić z takim komunikatem:

Oops! An Error Occurred
The server returned a "500 Internal Server Error".
Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.


przy próbie pobrania historii pomiarów z czujnika np. DHT11
Co mówią error logi apache2?
W error.log nic się nie zapisuje, ale znalazłem coś takiego w innym logu, wygląda to tak jakby zapisy z czujnika w ogóle nie były robione, albo są w innym miejscu
Attachments
log.jpg
log.jpg (67.1 KiB) Viewed 2015 times
Zybi
Posts: 1304
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Thu Jan 26, 2017 6:04 pm

Jak zrobiłem ./clear_cache.sh to error.log zapisał się:
Attachments
log2.jpg
log2.jpg (127.13 KiB) Viewed 2008 times
Seba5120
Posts: 306
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Jan 26, 2017 6:49 pm

slawek wrote:
Thu Jan 26, 2017 5:20 pm
Recaptcha też działa?
Mam wyłączone, muszę włączyć i skonfigurować.
Puki co testuje RaspberryPI.

Jaki system nadaje się do RPI aby zainstalować suple?
Mogę prosić linka?
Oczywiście z szatą graficzną, bo jestem wzrokowcem :P
User avatar
slawek
Posts: 2176
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 26, 2017 7:05 pm

Seba5120 wrote:
Thu Jan 26, 2017 6:49 pm
slawek wrote:
Thu Jan 26, 2017 5:20 pm
Recaptcha też działa?
Mam wyłączone, muszę włączyć i skonfigurować.
Puki co testuje RaspberryPI.

Jaki system nadaje się do RPI aby zainstalować suple?
Mogę prosić linka?
Oczywiście z szatą graficzną, bo jestem wzrokowcem :P
Doinstaluj iksy do raspbiana

Code: Select all

sudo apt-get install xfce4 
Jak chcesz korzystać ze zdalnego pulpitu pod WIN to dodaj

Code: Select all

sudo apt-get install xrdp
Ja mam jeszcze Midnight Commandera

Code: Select all

sudo apt-get install mc
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
slawek
Posts: 2176
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Thu Jan 26, 2017 7:13 pm

Np. wygląda to tak
Attachments
Screenshot - 2017-01-26 , 20_11_47.png
Screenshot - 2017-01-26 , 20_11_47.png (122.78 KiB) Viewed 1998 times
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Seba5120
Posts: 306
Joined: Mon Oct 31, 2016 1:33 pm

Thu Jan 26, 2017 7:40 pm

slawek wrote:
Thu Jan 26, 2017 7:13 pm
Np. wygląda to tak
Doinstalowałeś to do oryginalnego obrazu supli?
Post Reply