Automatyczna instalacja supla (server,cloud,dev)

alv
Posts: 74
Joined: Sat Jul 09, 2016 11:36 am

Sun Mar 12, 2017 1:33 pm

Dodałem zmiany. Jeśli chodzi o reset hasła to u mnie na gmailu rzeczywiście trafiają takie maile do spamu. Wcześniej sprawdziłem, że wychodzą z systemu.
Dlaczego ta wiadomość jest w Spamie? Bo jest podobna do wiadomości wykrytych przez nasze filtry spamu.
effendi
Posts: 21
Joined: Wed Apr 26, 2017 9:36 am

Wed Apr 26, 2017 9:53 am

Witam... próbuje zainstalować serwer i utknąłem:
cd /usr/src
git clone https://github.com/SUPLA/supla-core
cd supla-core/supla-server/Release

nano lub vi makefile
linia 47
za g++ -L/usr/include/mysql
dodaj -L/usr/src/openssl


nano lib vi src/subdir.mk
linia 99
za g++ -D__OPEN_SSL=1 -I/usr/include/mysql
dodaj -I/usr/src/openssl

make clean
make
.. po poleceniu make - dostaje takie info o błędzie:
Building file: ../src/supla-socket.c
Invoking: Cross GCC Compiler
gcc -I/usr/src/openssl/include -O3 -Wall -c -fmessage-length=0 -fstack-protector-all -MMD -MP -MF"src/supla-socket.d" -MT"src/supla-socket.d" -o "src/supla-socket.o" "../src/supla-socket.c"
../src/supla-socket.c:42:26: fatal error: openssl/ssl.h: No such file or directory
#include <openssl/ssl.h>
^
compilation terminated.
src/subdir.mk:107: recipe for target 'src/supla-socket.o' failed
make: *** [src/supla-socket.o] Error 1
Proszę o pomoc
User avatar
pzygmunt
Posts: 6670
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Apr 27, 2017 8:16 am

Code: Select all

cd /usr/src
sudo mkdir openssl
sudo wget https://www.openssl.org/source/openssl-1.0.1t.tar.gz
sudo tar zxvf openssl-1.0.1t.tar.gz
cd openssl-1.0.1t
sudo ./config --prefix=/usr/src/openssl shared
*edit Makefile and remove no-ssl2 flags
sudo make depend
sudo make install
sudo cp /usr/src/openssl/lib/*.so /usr/lib/supla-server/
sudo rm -rf cp /usr/src/openssl
effendi
Posts: 21
Joined: Wed Apr 26, 2017 9:36 am

Thu Apr 27, 2017 12:27 pm

Dzięki za odpowiedź. Miałem zainstalowane openssl. W katalogu /usr/lib/supla-server/ mam pliki
libcrypto.so i libssl.so
hirdeshsaxena112
Posts: 18
Joined: Fri Jun 16, 2017 1:48 am

Wed Jun 28, 2017 3:38 am

Witam... próbuje zainstalować serwer i utknąłem:



TASK [supla : Update MySQL root password for all root accounts] ****************
failed: [localhost] (item=127.0.0.1) => {"failed": true, "item": "127.0.0.1", "msg": "unable to connect to database, check login_user and login_password are correct or /home/osboxes/.my.cnf has the credentials. Exception message: (1045, \"Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)\")"}
failed: [localhost] (item=::1) => {"failed": true, "item": "::1", "msg": "unable to connect to database, check login_user and login_password are correct or /home/osboxes/.my.cnf has the credentials. Exception message: (1045, \"Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)\")"}
failed: [localhost] (item=localhost) => {"failed": true, "item": "localhost", "msg": "unable to connect to database, check login_user and login_password are correct or /home/osboxes/.my.cnf has the credentials. Exception message: (1045, \"Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)\")"}

RUNNING HANDLER [supla : restart supla-server] *********************************
to retry, use: --limit @/home/osboxes/ansible/playbook.retry

PLAY RECAP *********************************************************************
localhost : ok=16 changed=14 unreachable=0 failed=1
hirdeshsaxena112
Posts: 18
Joined: Fri Jun 16, 2017 1:48 am

Wed Jun 28, 2017 5:16 am

my problem has been solved thanks
montezuma
Posts: 3
Joined: Sun Aug 20, 2017 9:20 am

Sun Aug 20, 2017 4:54 pm

witam
usiłuje zainstalować server na ubuntu 16 i po instalacji mam taki problem, że przy próbie połączenia na adres servera i dodaniu wyjątku do certyfikatu mam pustą stronę a w logu apache:

Code: Select all

 [Sun Aug 20 18:35:40.760865 2017] [:error] [pid 26135] [client 192.168.1.2:56476] PHP Fatal error:  Uncaught Symfony\\Component\\DependencyInjection\\Exception\\ParameterNotFoundException: You have requested a non-existent parameter "use_webpack_dev_server". in /home/supla/www/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/DependencyInjection/ParameterBag/ParameterBag.php:100\nStack trace:\n#0 /home/supla/www/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/DependencyInjection/ParameterBag/EnvPlaceholderParameterBag.php(56): Symfony\\Component\\DependencyInjection\\ParameterBag\\ParameterBag->get('use_webpack_dev...')\n#1 /home/supla/www/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/DependencyInjection/Container.php(146): Symfony\\Component\\DependencyInjection\\ParameterBag\\EnvPlaceholderParameterBag->get('use_webpack_dev...')\n#2 /home/supla/www/app/AppKernel.php(50): Symfony\\Component\\DependencyInjection\\Container->getParameter('use_webpack_dev...')\n#3 [internal function]: AppKernel->{closure}(Object(Symfony\\Component\\DependencyInjection\\ContainerBuilder))\n#4 /home/supla/www/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/Depend in /home/supla/www/vendor/symfony/symfony/src/Symfony/Component/DependencyInjection/ParameterBag/ParameterBag.php on line 100
próbowałem dodać

Code: Select all

use_webpack_dev_server = false
do pliku playbook.yml ale błąd nie znika.
podczas uruchamiania skryptu mam też takie błędy (nie wiem czy mogą mieć wpływ na działanie serwera?)

Code: Select all

TASK [supla : Check for recaptcha] *********************************************
fatal: [localhost]: FAILED! => {"changed": true, "cmd": ["grep", "-F", "@Recaptcha\\IsTrue", "/home/supla/www/src/AppBundle/Form/Model/Registration.php"], "delta": "0:00:00.002841", "end": "2017-08-20 18:32:02.654364", "failed": true, "rc": 2, "start": "2017-08-20 18:32:02.651523", "stderr": "grep: /home/supla/www/src/AppBundle/Form/Model/Registration.php: No such file or directory", "stderr_lines": ["grep: /home/supla/www/src/AppBundle/Form/Model/Registration.php: No such file or directory"], "stdout": "", "stdout_lines": []}
...ignoring

TASK [supla : Disable recaptcha] ***********************************************
fatal: [localhost]: FAILED! => {"changed": false, "failed": true, "msg": "Path /home/supla/www/src/AppBundle/Form/Model/Registration.php does not exist !", "rc": 257}
User avatar
fracz
Posts: 1569
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Sun Aug 20, 2017 7:37 pm

Instalujesz od zera czy aktualizujesz? Brak parametru sugeruje mi że aktualizujesz, bo jakbyś stawiał od zera v2.0 to ten parametr powinien tam być.

Musisz w app/config/parameters.yml dodać

Code: Select all

use_webpack_dev_server: false
I potem wyczyścić cache, najlepiej bezkompromisowo:

Code: Select all

rm -fr var/cache/prod
Jeśli chodzi o captchę - wyłączałeś ją czy podawałeś swoją konfigurację w parametrach?
montezuma
Posts: 3
Joined: Sun Aug 20, 2017 9:20 am

Thu Aug 31, 2017 8:22 pm

próbowałem zainstalować od zera ale póki co odpuściłem, uruchomiłem wszystko na malince i pewnie nieprędko wróce to tematu ze względu na mniejsze zużycie prądu i mnogość możliwości w raspberry. w wolnej chwili spróbuje znowu pokombinować z ubuntu. dzięki za odpowiedź.
slom
Posts: 1
Joined: Thu Sep 14, 2017 10:43 am

Thu Sep 14, 2017 10:45 am

Witam
podczas instalacji mam taki błąd:

fatal: [localhost]: FAILED! => {"changed": true, "cmd": ["mv", "/home/supla/src/supla-core/supla-server/Release/supla-server", "/home/supla/bin"], "delta": "0:00:00.002330", "end": "2017-09-14 12:39:08.903094", "failed": true, "rc": 1, "start": "2017-09-14 12:39:08.900764", "stderr": "mv: nie można wykonać stat na '/home/supla/src/supla-core/supla-server/Release/supla-server': Nie ma takiego pliku ani katalogu", "stderr_lines": ["mv: nie można wykonać stat na '/home/supla/src/supla-core/supla-server/Release/supla-server': Nie ma takiego pliku ani katalogu"], "stdout": "", "stdout_lines": []}
Post Reply