Mikrowaga supla?(pod czajnik)

Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

sob sty 19, 2019 4:53 pm

QLQ pisze:
pt sty 18, 2019 9:11 pm
Jerry91122 pisze:
pt sty 18, 2019 3:46 pm
A to nie jest tak że czajnik się poprostu wyłączy jak grzałka się nagrzeje do jakiejś tam temperatury? Ja mam taki malutki express przelewowy i właśnie tak dziala,że jak zapomnę nalać wodę wieczorem to rano poprostu się włącza na chwilę i wyłącza;)
Tak rozlacza bimetal. Taki stycznik który się pod wpływem temp się odgina i rozłacxa obwód zasilania. Jak się woda gotuje też kończy on gotowanie.
Sprawdziłem dziś jak to jest z tym wyłączaniem jak się woda gotuje i jak jest pusty. Faktycznie jak jest pusty to nawet jak trzymam przycisniety guzik/przyklejony tasma klejaca dla testu, to faktycznie sie wylacza. Jesli jednak nalalem wode to gotowała sie tak długo ze ze strachu sam w koncu wylaczylem bo zaczela wychodzic z czajnika. To mi podsunelo mysl ze moge w pierwszym podejsciu zrobic tak, ze podlacze sobie do gniazda sonoffem s26 i w supli sprobuje tylko ustawiec zeby np byl wlaczony przez 2,5 minuty (bo tyle trwa zagotowanie całego czajnika). Fakt że nie jest to rozwiazanie eleganckie bo lepiej byloby schować shelly w gniazdku zeby nic nie wystawało ale najpierw sprawdze czy to w ogole fajne jest zanim tam shelly wcisne ;)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 445
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

sob sty 19, 2019 6:00 pm

Każdy czajnik elektryczny ma termostat, bez wody załączy grzałkę na moment i rozłączy ja. W przeciwnym wypadku grzałka by natychmiast uległa uszkodzeniu. Wlewając wody max musi ja zagotować aż temperatura grzałki przekroczy prog termostatu i tez sie wyłączy. Jeśli działa inaczej, to jest uszkodzony i nie powinno się go używać bo można doprowadzić nie tylko do upalenia grzałki, ale do porażenia prądem lub pożaru
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1234
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob sty 19, 2019 9:19 pm

Co do czujnika wagi tensometrycznej. Trzeba to kalibrować czyli wskazać 0 oraz jakąś wzorcowa wagę np. 1kg. Wyznaczana jest w ten sposób krzywa charakterystyki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”