PIR BUTTON DIRECT-LINK by @elmaya

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob mar 07, 2020 7:17 pm

Hb100 mikrofalowy. Mozna z niego zrobic "suszarke" do pomiaru prędkości (już zrobiłem)
IMG_20200307_201551.jpg
IMG_20200307_201551.jpg (194.01 KiB) Przejrzano 681 razy
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob mar 07, 2020 7:36 pm

QLQ pisze:
sob mar 07, 2020 7:17 pm
Hb100 mikrofalowy. Mozna z niego zrobic "suszarke" do pomiaru prędkości (już zrobiłem)
IMG_20200307_201551.jpg

Czy podłączenie tego będzie wyglądało identycznie jak HC-SR501 czy będzie trzeba coś kombinować aby działało??
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1241
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob mar 07, 2020 7:51 pm

Rafał, podłącz to do takiego ESP: https://www.espressif.com/en/products/h ... e/overview, to będziesz miał fotoradar :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob mar 07, 2020 7:51 pm

yy no obsługa jeśli chodzi o kod jest całkiem inna :). są inne biblioteki do tego więc soft będzie musiał być inny - to oczywiste
fizycznie też masz tylko 3 piny :D

tak wygląda kod pod pomiar prędkości (może nawet kaskadowy jak wczoraj ):

Kod: Zaznacz cały

#include "AnalogFrequency.h"
#define ADCPin A1
#define printDelay 0


uint32_t displayTimer = 0;

void setup() {
  Serial.begin(115200);
  setupADC(ADCPin);
}

void loop() {

 if( fAvailable() && millis() - displayTimer > printDelay ){
   displayTimer = millis();   
   uint32_t frequency = getFreq();
   float speedKM = frequency/19.49;
   float speedMPH = frequency/31.36;
   Serial.print("Freq: ");
   Serial.print(frequency);
   Serial.print("KM/h ");
   Serial.print(speedKM);
   Serial.print("  MPH ");
   Serial.println(speedMPH);
 }
}
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

sob mar 07, 2020 8:12 pm

hmm niestety sam kodu nie napiszę, więc narazie muszę zapomnieć - może ktoś kiedyś napiszę pod to soft to wrócę do tematu :) Dobrze że już nie kliknąłem kup hehe :lol:
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1268
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob mar 07, 2020 8:37 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob mar 07, 2020 7:51 pm
Rafał, podłącz to do takiego ESP: https://www.espressif.com/en/products/h ... e/overview, to będziesz miał fotoradar :lol:
Ale ja to zrobilem juz dawno z esp tylko o tym nie pisałem na forum. Wlasnie z takim założeniem że będzie to miernik predkości. Ale zostawię to na 1 kwietnia :D
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 811
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

ndz mar 08, 2020 3:52 pm

Ok, zakres działania jakoś ogarnąłem. Powiedzcie mi tylko czy ktoś z was używa tych czujek na zewnątrz, czy raczej tylko w pomieszczeniach. Jak miałem to zmontowane na biurku to było ok. Niestety jak to zazwyczaj bywa w momencie gdy podłączyłem w miejscu docelowym juz nie jest tak dobrze. Raz że piesek chodzący po podwórku wzbudza czujkę (nie wiem czy powieszenie jej wyżej coś da) to bywa że nawet jak nic nie ma w jej obrębie to się wzbudzi, no chyba że na wiatr reaguje 😐 Jak to wygląda u Was?
unnamed93
Posty: 36
Rejestracja: śr cze 05, 2019 2:06 pm

pt lip 24, 2020 9:44 pm

hej, da radę to tak przerobić żeby mógł w mini wemos podpiąć pod pin D3 zamiast D6?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”