Supla + OpenHAB | Natywnie i przez REST API

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9352
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 03, 2020 6:14 pm

Zaloguj się na cloud.supla.org -> Twoje Konto -> pokaż moje limity.
Załączniki
Zrzut ekranu 2020-05-3 o 20.13.22.png
Zrzut ekranu 2020-05-3 o 20.13.22.png (202.66 KiB) Przejrzano 697 razy
mordal
Posty: 1
Rejestracja: ndz maja 03, 2020 6:54 pm

ndz maja 03, 2020 7:12 pm

EDIT: Dodałem, nie pomyślalem, że trzeba dodać go ręcznie. Jak mogę pomóc w rozwijaniu kanałów?

Witam wszystkich,
Stałem się posiadaczem MEW-1.
Mam ambicję podłączyć go do openHABa, pomóc w rozwoju bindingu (czy raczej pewnie thingu).
OpenHAB mam od tygodnia, zaczynam widzieć w tym szaleństwie metodę :).

W thingach znalazł się automagicznie tylko supla-server

Nie wiem jak podłączyć się do cloud-bridge.
Addon supla i rest api zainstalowany, supla.log działa, token wygenerowany, ale nie wiem gdzie ten token wkleić.

Pomóżcie! Wiem, że liczniki jeszcze nie działają, ale chciałbym mieć na razie działający cloud-bridge

openHAB 2.5, addon 2.5 z githuba, armbian na orangepi
pawel229
Posty: 14
Rejestracja: pn paź 10, 2016 10:53 am

pn maja 04, 2020 4:13 pm

pzygmunt pisze:
ndz maja 03, 2020 6:14 pm
Zaloguj się na cloud.supla.org -> Twoje Konto -> pokaż moje limity.
Dziękuje nie wiedziałem że jest taki licznik dostępny. Od wczorajszego wieczora działa wszystko ok, nie wiem co się stało. Co ciekawe licznik limitu pokazuje mi ciągle że nie było żądania do api żadnego 0 z 1000 ale działa :D

magx2 pisze:
ndz maja 03, 2020 6:12 pm
To nie jest OpenHAB, mam racje?
Ais speaker
Załączniki
jk.JPG
jk.JPG (44.79 KiB) Przejrzano 662 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9352
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 04, 2020 4:19 pm

Coś się ten licznik requestów w GUI źle wyświetla. Sprawdzamy....
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9352
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 05, 2020 3:34 pm

Wygląda na to, że limity użytkownika się nie liczą, a wszystko wpada pod global, który jest zbyt nisko ustawiony.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9352
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 05, 2020 7:33 pm

Sprawdź teraz
falafuks
Posty: 1
Rejestracja: czw maja 07, 2020 2:13 pm

czw maja 07, 2020 2:17 pm

czy jest szansa na zwiększenie limitów ? przy większej ilości urządzeń open hab nie działa.
magx2
Posty: 345
Rejestracja: śr maja 17, 2017 1:27 pm
Kontaktowanie:

ndz maja 10, 2020 1:31 pm

Odpaliłem właśnie kod, żeby coś sprawdzić. Co zadaną liczbę sekund odświeżamy wszystkie kanały czyli jeżeli mamy np 5 urządzeń ROW-2 (każde z nich ma 2 kanały) to co 30 sek (domyślnie) wysyłamy 5 urządzeń x 2 kanały = 10 requestów, na minutę daje to 20 requestów a na godzinę 1'800. Słabo...

Co mogę zaproponować na daną chwilę to zmiana czasu odświeżania według tego wzoru:

Kod: Zaznacz cały

(2 * 3'600 * K) / MAX = C
gdzie:
K - liczba kanałów,
MAX - maksymalna liczba requestów na godzinę (domyślnie 1'000)
C - czas odświeżania w sec
Czyli w moim przypadku:

Kod: Zaznacz cały

(2 * 3'600 * 24 Kanały) / 1'000 ~ 170 sek = 2 min 50 sek
Dobra teraz pytanie czy da się to załatać na poziomie bindingu. Otóż tak. Na Swaggerze (https://svr4.supla.org/api-docs/docs.html) widzę endpoint /iodevices, który zwróci wszystkie urządzenia z ich kanałami, czyli zamiast wykonywać K zapytań zrobię tylko 1. Po takiej modyfikacji będzie można mieć odświeżanie nawet co 4 sek.

Pytanie czy o to nam chodzi, pzygmunt? Żeby znów nie pojawiły się jakieś problemy na cloudzie i kolejne limity.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9352
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz maja 10, 2020 1:35 pm

Chodzi o to by pisać integracje z głową... tak aby ilość zapytań była minimalna. Odpytanie o wszystkie urządzenia to dobry kierunek. Jak coś będzie się przytykać to będziemy optymalizować na poziomie serwera. Jak ktoś generuje wiele niepotrzebnych zapytań to tu nie zoptymalizujemy tylko tniemy quotą.
magx2
Posty: 345
Rejestracja: śr maja 17, 2017 1:27 pm
Kontaktowanie:

ndz maja 10, 2020 1:43 pm

OK, tylko wtedy nie przytniecie tego quotą ani niczym a obciążenie dla serwerów będzie takie samo lub podobne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”