Mały, bezprzewodowy czujnik temperatury na radiu

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1155
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 08, 2020 10:01 am

Koledzy , mój zestaw nie chce nawiązać połączenia , tzn bramka połączyła się z cloud'em ale nie widzi nadajnika z czujnikiem , użyłem softu ze strony Roberta B. jedyna zmiana w kodzie to użyłem czujnika BME280. Jak sprawdzić czy nadajnik działa , na terminalu coś tam wypluwa , ale brak informacji że wysłał.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt maja 08, 2020 10:51 am

shimano73 pisze:
pt maja 08, 2020 10:01 am
Koledzy , mój zestaw nie chce nawiązać połączenia , tzn bramka połączyła się z cloud'em ale nie widzi nadajnika z czujnikiem , użyłem softu ze strony Roberta B. jedyna zmiana w kodzie to użyłem czujnika BME280. Jak sprawdzić czy nadajnik działa , na terminalu coś tam wypluwa , ale brak informacji że wysłał.

hasło 16 znaków to samo ? GATWAYID to samo ? NETWORKID to samo?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1155
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 08, 2020 10:56 am

Tak, tak,tak, poproszę następny zestaw pytań 🤣🤣
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1326
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt maja 08, 2020 11:03 am

Jak będę w domu to sprawdzę dokładnie, ale raczej mam w wolne SI7021. To Ci podeślę. Będziesz mógł sprawdzić, czy działa to na kodzie bez modyfikacji na BME280. Po południu się odezwę na priv.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1303
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt maja 08, 2020 11:04 am

shimano73 pisze:
pt maja 08, 2020 10:56 am
Tak, tak,tak, poproszę następny zestaw pytań 🤣🤣
Powinno być tak jak tu:
viewtopic.php?f=24&t=5047&start=40
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt maja 08, 2020 11:07 am

shimano73 pisze:
pt maja 08, 2020 10:01 am
Koledzy , mój zestaw nie chce nawiązać połączenia , tzn bramka połączyła się z cloud'em ale nie widzi nadajnika z czujnikiem , użyłem softu ze strony Roberta B. jedyna zmiana w kodzie to użyłem czujnika BME280. Jak sprawdzić czy nadajnik działa , na terminalu coś tam wypluwa , ale brak informacji że wysłał.
Bramkaviewtopic.php?p=61007#p61007
Nadajnik na BME 280 w załączniku i musi działać.
Co to znaczy "na terminalu coś tam wypluwa"?
nadajnik_bme280.zip
(2.79 KiB) Pobrany 21 razy
I jeszcze SDA, SCL i zasilanie bme dobrze podłączone?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1155
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 08, 2020 11:32 am

Co wypluwa ? Ano coś takiego

Kod: Zaznacz cały

T/H SUPLA TRANSMITER RB-10 868 MHz.
[BME] Begin output: 60
0
BATTx: 1229 | Poziom baterii (0 - 3): 3
Bateria
Temp : 20.76
Humidity : 31.84
Pressure : 99117.49
Dane gotowe

Czyli czujnik działa , czy ta linijka radio.sendWithRetry(GATEWAYID, buffer, sendLen); wykonuje się tylko po zestawieniu połączenia z bramką czy niezależnie wypycha dane w eter, ponieważ od tej linijki nic się nie dzieje, program stoi.
Popołudniu przetestuję kod od kolegi @makrz, dzięki zaliczny oddzew,
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

pt maja 08, 2020 12:41 pm

shimano73 pisze:
pt maja 08, 2020 11:32 am
Co wypluwa ? Ano coś takiego

Kod: Zaznacz cały

T/H SUPLA TRANSMITER RB-10 868 MHz.
[BME] Begin output: 60
0
BATTx: 1229 | Poziom baterii (0 - 3): 3
Bateria
Temp : 20.76
Humidity : 31.84
Pressure : 99117.49
Dane gotowe

Czyli czujnik działa , czy ta linijka radio.sendWithRetry(GATEWAYID, buffer, sendLen); wykonuje się tylko po zestawieniu połączenia z bramką czy niezależnie wypycha dane w eter, ponieważ od tej linijki nic się nie dzieje, program stoi.
Popołudniu przetestuję kod od kolegi @makrz, dzięki zaliczny oddzew,

Kod: Zaznacz cały

4:37:34.192 -> | T/H/P | SUPLA TRANSMITER RB-10 868 MHz.
14:37:34.226 -> BATTx: 1026 | Poziom baterii (0 - 3): 3
14:37:34.366 -> Wysłane dane: 24.74|33.90|999.19|3
14:37:38.777 -> SLEEP
14:37:43.207 -> SLEEP
14:37:47.642 -> SLEEP
14:37:52.060 -> SLEEP
14:37:56.457 -> SLEEP
14:38:00.877 -> SLEEP
14:38:05.278 -> SLEEP
14:38:09.712 -> SLEEP
14:38:14.103 -> SLEEP
14:38:18.547 -> SLEEP
14:38:18.547 -> BATTx: 1027 | Poziom baterii (0 - 3): 3
14:38:18.650 -> Wysłane dane: 24.88|34.08|999.33|3
14:38:23.074 -> SLEEP
14:38:27.485 -> SLEEP
14:38:31.911 -> SLEEP
14:38:36.310 -> SLEEP
14:38:40.727 -> SLEEP
14:38:45.123 -> SLEEP
14:38:49.549 -> SLEEP
14:38:53.978 -> SLEEP
14:38:58.401 -> SLEEP
14:39:02.788 -> SLEEP
14:39:02.788 -> BATTx: 1027 | Poziom baterii (0 - 3): 3
14:39:02.935 -> Wysłane dane: 24.88|34.04|999.30|3
14:39:07.302 -> SLEEP
14:39:11.743 -> SLEEP
14:39:16.136 -> SLEEP
14:39:20.556 -> SLEEP
14:39:24.961 -> SLEEP
14:39:29.387 -> SLEEP
14:39:33.807 -> SLEEP
14:39:38.209 -> SLEEP
14:39:42.633 -> SLEEP
Ja mam tak.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1326
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pt maja 08, 2020 12:57 pm

No i aby wypluwał należy:

Kod: Zaznacz cały

//#define SERIAL_ENABLE                   //Usuń znaki komentarza '//' aby włączyć wyświetlanie na porcie szeregowym.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1155
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 08, 2020 1:29 pm

makrz pisze:
pt maja 08, 2020 12:41 pm
shimano73 pisze:
pt maja 08, 2020 11:32 am
Co wypluwa ? Ano coś takiego

Kod: Zaznacz cały

T/H SUPLA TRANSMITER RB-10 868 MHz.
[BME] Begin output: 60
0
BATTx: 1229 | Poziom baterii (0 - 3): 3
Bateria
Temp : 20.76
Humidity : 31.84
Pressure : 99117.49
Dane gotowe

Czyli czujnik działa , czy ta linijka radio.sendWithRetry(GATEWAYID, buffer, sendLen); wykonuje się tylko po zestawieniu połączenia z bramką czy niezależnie wypycha dane w eter, ponieważ od tej linijki nic się nie dzieje, program stoi.
Popołudniu przetestuję kod od kolegi @makrz, dzięki zaliczny oddzew,

Kod: Zaznacz cały

4:37:34.192 -> | T/H/P | SUPLA TRANSMITER RB-10 868 MHz.
14:37:34.226 -> BATTx: 1026 | Poziom baterii (0 - 3): 3
14:37:34.366 -> Wysłane dane: 24.74|33.90|999.19|3
14:37:38.777 -> SLEEP
14:37:43.207 -> SLEEP
14:37:47.642 -> SLEEP
14:37:52.060 -> SLEEP
14:37:56.457 -> SLEEP
14:38:00.877 -> SLEEP
14:38:05.278 -> SLEEP
14:38:09.712 -> SLEEP
14:38:14.103 -> SLEEP
14:38:18.547 -> SLEEP
14:38:18.547 -> BATTx: 1027 | Poziom baterii (0 - 3): 3
14:38:18.650 -> Wysłane dane: 24.88|34.08|999.33|3
14:38:23.074 -> SLEEP
14:38:27.485 -> SLEEP
14:38:31.911 -> SLEEP
14:38:36.310 -> SLEEP
14:38:40.727 -> SLEEP
14:38:45.123 -> SLEEP
14:38:49.549 -> SLEEP
14:38:53.978 -> SLEEP
14:38:58.401 -> SLEEP
14:39:02.788 -> SLEEP
14:39:02.788 -> BATTx: 1027 | Poziom baterii (0 - 3): 3
14:39:02.935 -> Wysłane dane: 24.88|34.04|999.30|3
14:39:07.302 -> SLEEP
14:39:11.743 -> SLEEP
14:39:16.136 -> SLEEP
14:39:20.556 -> SLEEP
14:39:24.961 -> SLEEP
14:39:29.387 -> SLEEP
14:39:33.807 -> SLEEP
14:39:38.209 -> SLEEP
14:39:42.633 -> SLEEP
Ja mam tak.
A gdy wyłączysz bramkę to leci na terminalu ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”