Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt sie 06, 2019 5:33 pm

Witajcie
Przedstawiam swoją stacje pogodowa .
Zbudowana jest z czujnika BME280, czujnika BH1750 , czujnika smogu SDS011 i wiatromierza .
Stacja oprócz pomiarów z czujnika bme kontroluje dobowa minimalna i maksymalna temperaturę.
Czujnik SDS 011 wykonuje pomiar raz na 10 min , jego wyniki nie są w żaden sposób obrabiane . Brakuje jeszcze systemu podgrzewania mierzonego powietrza , ponieważ czujnik zawyża pomiary przy dużej wilgotności.
Elektronika oparta jest o wemos 3.0 który jest zamontowany razem z sds011 na płytce która pochodzi z projektu air monitor netigo, czujnik bme jest umieszczony w pneumatycznym dlawiku zaślepionym silikonem.
W najbliższym czasie czyli do końca tygodnia chciałbym rozbudować o deszczomierz nad którym pracuje .
Planuje również przenieść soft do Primary GUI i dopiero wówczas go udostępnię.
Link do kilku zdjęć
https://drive.google.com/drive/folders/ ... ZZwSQ6YMU3
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt sie 06, 2019 6:52 pm

Fajne
wszystko wisi na tym wemosie co jest na tej płycie netigo?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt sie 06, 2019 7:24 pm

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

wt sie 06, 2019 7:37 pm

O :) teraz mi się Jescze bardziej podoba
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1316
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sie 06, 2019 9:20 pm

shimano73 pisze: .....

W najbliższym czasie czyli do końca tygodnia chciałbym rozbudować o deszczomierz nad którym pracuje .
Planuje również przenieść soft do Primary GUI i dopiero wówczas go udostępnię...
Wywal kontrakton zastąp hall'em bo tylko będziesz się wkurzal jak ja dziś i przedwczoraj z deszczomierzem.
A..I.magnes trzeba przenieść i o 90st obrócić aby lepiej działało
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 07, 2019 3:47 am

A jaki typ tego halla wykorzystujesz ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1316
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr sie 07, 2019 4:36 am

shimano73 pisze:
śr sie 07, 2019 3:47 am
A jaki typ tego halla wykorzystujesz ?
Taki.
IMG_20190807_063519.jpg
IMG_20190807_063519.jpg (68.27 KiB) Przejrzano 3284 razy
Zmieniłem też pozycję magnesu aby "nie patrzył" w niebo tylko na czujnik.
IMG_20190807_063949.jpg
IMG_20190807_063949.jpg (213.24 KiB) Przejrzano 3282 razy
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 452
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr sie 07, 2019 5:11 am

fajnie ze wykorzystałeś SDS011. Napisz czy w nim wentylator chodzi cały czas czy tylko przed i w trakcie pomiaru?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 07, 2019 8:03 am

dawidd pisze:
śr sie 07, 2019 5:11 am
fajnie ze wykorzystałeś SDS011. Napisz czy w nim wentylator chodzi cały czas czy tylko przed i w trakcie pomiaru?
Wentylator działa tylko podczas pomiaru , czyli co 10 min , chyba 1min
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

czw sie 08, 2019 7:46 pm

plytki przyszły może coś się uda wyskrobać a będziesz może dokładał wyświetlacz czy zostawiasz jak jest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”