Stacja pogodowa by shimano73

User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 06, 2019 5:33 pm

Witajcie
Przedstawiam swoją stacje pogodowa .
Zbudowana jest z czujnika BME280, czujnika BH1750 , czujnika smogu SDS011 i wiatromierza .
Stacja oprócz pomiarów z czujnika bme kontroluje dobowa minimalna i maksymalna temperaturę.
Czujnik SDS 011 wykonuje pomiar raz na 10 min , jego wyniki nie są w żaden sposób obrabiane . Brakuje jeszcze systemu podgrzewania mierzonego powietrza , ponieważ czujnik zawyża pomiary przy dużej wilgotności.
Elektronika oparta jest o wemos 3.0 który jest zamontowany razem z sds011 na płytce która pochodzi z projektu air monitor netigo, czujnik bme jest umieszczony w pneumatycznym dlawiku zaślepionym silikonem.
W najbliższym czasie czyli do końca tygodnia chciałbym rozbudować o deszczomierz nad którym pracuje .
Planuje również przenieść soft do Primary GUI i dopiero wówczas go udostępnię.
Link do kilku zdjęć
https://drive.google.com/drive/folders/ ... ZZwSQ6YMU3
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Aug 06, 2019 6:52 pm

Fajne
wszystko wisi na tym wemosie co jest na tej płycie netigo?
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 06, 2019 7:24 pm

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Tue Aug 06, 2019 7:37 pm

O :) teraz mi się Jescze bardziej podoba
User avatar
QLQ
Posts: 815
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Aug 06, 2019 9:20 pm

shimano73 wrote: .....

W najbliższym czasie czyli do końca tygodnia chciałbym rozbudować o deszczomierz nad którym pracuje .
Planuje również przenieść soft do Primary GUI i dopiero wówczas go udostępnię...
Wywal kontrakton zastąp hall'em bo tylko będziesz się wkurzal jak ja dziś i przedwczoraj z deszczomierzem.
A..I.magnes trzeba przenieść i o 90st obrócić aby lepiej działało
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Aug 07, 2019 3:47 am

A jaki typ tego halla wykorzystujesz ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
QLQ
Posts: 815
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Wed Aug 07, 2019 4:36 am

shimano73 wrote:
Wed Aug 07, 2019 3:47 am
A jaki typ tego halla wykorzystujesz ?
Taki.
IMG_20190807_063519.jpg
IMG_20190807_063519.jpg (68.27 KiB) Viewed 484 times
Zmieniłem też pozycję magnesu aby "nie patrzył" w niebo tylko na czujnik.
IMG_20190807_063949.jpg
IMG_20190807_063949.jpg (213.24 KiB) Viewed 482 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
dawidd
Posts: 433
Joined: Tue Dec 19, 2017 12:45 pm

Wed Aug 07, 2019 5:11 am

fajnie ze wykorzystałeś SDS011. Napisz czy w nim wentylator chodzi cały czas czy tylko przed i w trakcie pomiaru?
User avatar
shimano73
Posts: 915
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Wed Aug 07, 2019 8:03 am

dawidd wrote:
Wed Aug 07, 2019 5:11 am
fajnie ze wykorzystałeś SDS011. Napisz czy w nim wentylator chodzi cały czas czy tylko przed i w trakcie pomiaru?
Wentylator działa tylko podczas pomiaru , czyli co 10 min , chyba 1min
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
maffiu
Posts: 487
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Thu Aug 08, 2019 7:46 pm

plytki przyszły może coś się uda wyskrobać a będziesz może dokładał wyświetlacz czy zostawiasz jak jest
Post Reply