Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt lut 18, 2020 10:05 pm

oops, this is my data :), I have released an incorrect firmware version. this one doesn't have the ability to change the aqi.eco and air_monitor server yet, I have a few problems with it, one of them is lack of time and the other lack of proper knowledge
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw mar 19, 2020 10:47 am

Witam , na moim github'ie umieściłem kolejną wersję softu mojej stacji.
Co się zmieniło? W zasadzie najwięcej zmian dotyczy strony konfiguracyjnej w której pojawiła się możliwość wpisania danych do udostępnienia swoich pomiarów na serwery aqi.eco i airmointor.pl, a to pociągnęło zmiany w części odpowiedzialnej za zapamiętywanie danych w eeprom/flash. Pojawił się chipID który jest potrzebny do wysyłania danych na serwery.
Zmienił się również sposób wyliczania prędkości wiatru, poprzednia była strasznie skomplikowana i nie wiadomo było ( ja nie wiem :lol: ) o co w niej chodzi. Skoro producent mojego anemometru podaje wartość prędkości wiatru przy 1obr/s i to 2.44km/h to jej wyznaczanie musi być prostsze. Kalibracja również pojawiła się na stronie konfiguracyjnej , w moim przypadku 2.44 km/h jest przeliczone na 0.6666 m/s co mi bardziej odpowiada.
Długo mi zajęło umożliwienie aktywacji /deaktywacji serwerów na stronie konfiguracyjnej , na początku miały być checkbox'y ale miałem z nimi same problemy, postanowiłem wykorzystać to co sprawdzone i działa, czyli listę rozwijaną tak jak w przypadku ustawień np. przekaźników.
Taka uwaga przy wpisywaniu danych dla aqi.eco ścieżkę należy dokładnie skopiować , w moim przypadku na ich stronie nie wyświetlała się w całości na moim monitorze, co powodowało brak danych na ich serwerach.
Podobnie z serwerem air.monitor.pl dane pozycji muszą być 6 miejsc po przecinku oddzielonych kropką np 50.123456 a nie przecinkiem.
W sofcie nie jest ujęty OLED , bo mi jest on niepotrzebny.
Teraz czekam niecierpliwie na możliwość podłączenia wskaźnika kierunku wiatru ale to już chyba będzie w najnowszej wersji SuplaDevice :D
Załączniki
config.png
config.png (160.32 KiB) Przejrzano 244 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
drboss
Posty: 7
Rejestracja: pt lut 14, 2020 11:43 pm

czw kwie 02, 2020 8:57 pm

z uwagi iż temat zbieżny z viewtopic.php?f=24&t=4225&p=66105#p66105 to ponawiam pytanie o próby pomiaru natęrzenia światło oraz UV i tła np za pomocą SI1145 w miejsce BH1750
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1174
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt kwie 03, 2020 3:02 pm

drboss pisze:
czw kwie 02, 2020 8:57 pm
z uwagi iż temat zbieżny z viewtopic.php?f=24&t=4225&p=66105#p66105 to ponawiam pytanie o próby pomiaru natęrzenia światło oraz UV i tła np za pomocą SI1145 w miejsce BH1750
Na pewno sie da ale ja nie posiadam takowego aby sprawdzić w 100%. Chodzi po i2c wiec tylko w kodzie trzeba by zmienić skad ma czytac i jak.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1037
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt kwie 03, 2020 5:42 pm

Zamówiłem sobie taki , jak go dostanę to się nim pobawię 😁, tylko będę musiał go dolutowac na dachu 😱
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
drboss
Posty: 7
Rejestracja: pt lut 14, 2020 11:43 pm

sob kwie 04, 2020 8:55 pm

cóż ja wywodzę się z innej platformy sprzętowo programowej i dopiero migruję w Wasze szeregi. A co do zabaw z automatyką to do tej pory wystarczała mi biegła znajomość LUA, co mnie uwalniało od bycia bliżej sprzętu ;-) ale czas się rozwijać poza gotowe produktu. Stacje meteo że się tak wyrażę - na razie jest u mnie wielo systemowa, niestety część idzie przez api (opady, wiatr) chmury zewnętrznej (ale puki co działa więc zmigruję na końcu), lokalne to PM, temperatury, wilgoć, gleba, zintegrowane z podlewaniem ogrodu. Dom to w całości z-wave z interfejsami IR i własnie drobiazgi na ESP. ESP.. własnie głównie do raportowania stanów z innych systemów (mnogość GPIO).
No i teraz to ujednolicam aby ESP też były w jednym środowisku i coś więcej "wniosły" do systemu.
Akurat mam jedno ESP na strychu do raportowania stanu zasilacza awaryjnego CCTV i siłowników okien więc blisko do dobrego miejsca na pomiar UV.
Też zamówiłem ten moduł, szkiełko kwarcowe już jako osłona czeka, więc spróbuję coś poczynić acz zastrzegam, tu jestem początkujący więc raczej będę chłoną wiedzę ;-)
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 128
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

sob kwie 04, 2020 9:36 pm

drboss pisze:
sob kwie 04, 2020 8:55 pm
Akurat mam jedno ESP na strychu do raportowania stanu zasilacza awaryjnego CCTV
Możesz cos więcej o tym powiedzieć jak to masz zrobione.
Pozdrawiam
Dawid
ODPOWIEDZ