Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sie 08, 2019 8:18 pm

Ja nie przewiduję , obudowa jest nie przeźroczysta wiec mało przydatny
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
piotr.bieda@post.pl
Posty: 20
Rejestracja: pt lis 15, 2019 7:07 pm

pn gru 09, 2019 6:00 pm

Hej,

Czy ktoś z Was przygotowywał firmware supla pod nettigo air monitor 0.3.2?
Jest tam SDS011 oraz BME280.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt gru 10, 2019 4:34 am

Tak, mi się udało . Nie udostępniłem jeszcze kodu ponieważ nie było jeszcze wszystkich elementów . Niedawno zakupiłem moduł HECA i będę chciał go w weekend podłączyć . Planuje również przeróbkę softu na Primary v2
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
piotr.bieda@post.pl
Posty: 20
Rejestracja: pt lis 15, 2019 7:07 pm

czw gru 12, 2019 6:40 pm

A byłaby szansa na udostępnienie softu? :)

Byłoby to idealne dopełnienie supli :)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 15, 2019 5:36 pm

Witajcie, pracuję nad modyfikacją softu mojej stacji , chciałem przejść na Primary GUI V2. Do tej pory stacja pracowała na pierwszej wersji i było OK. Udało mi się teraz dodatkowo zaimplementować moduł HECA (https://air.nettigo.pl/baza-wiedzy/nam-heca-montaz/) w którym pracuje nowy czujnik SHT31 , steruję on grzałką w sposób autonomiczny bez udziału esp . Jest to konieczne aby wyniki pomiaru czujnika smogu były bardziej wiarygodne. Niestety napotkałem na jakiś problem i nie potrafię go rozwiązać, polega na tym iż program się wysypuje gdy próbuje sprawdzić czy są nowe dane z SDS011. Czujnik smogu jakim jest SDS011 budzi się co 10 min i po wykonaniu pomiarów znów zasypia.
Odczyt danych z tego czujnika odbywa się tak :

Kod: Zaznacz cały

PmResult pm = mySDS011.readPm();
      if (pm.isOk()) {
          pomiar25 = pm.pm25;
          pomiar10=pm.pm10;        
       }       
Po wgraniu programu, na konsoli pojawia się coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

Firmware version [year.month.day]: 18.11.16
Mode: active
Working period: 3 min cycles: work 30 seconds, measure and sleep
DS18B2 init
Parasite power is: OFF
Tryb konfiguracji: 2

Exception (0):
epc1=0x4020389c epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x00000000 depc=0x00000000

ctx: cont 
sp: 3fff4510 end: 3fff4a90 offset: 01a0

>>>stack>>>
3fff46b0:  401073a8 feefeffe feefeffe feefeffe  
3fff46c0:  ffffffff 00000020 feefeffe feefeffe  
...... // tu jest tego duuużo więcej
3fff4a70:  3fffdad0 00000000 3fff3a5d 40213420  
3fff4a80:  feefeffe feefeffe 3fff3a70 40100718  
<<<stack<<<

Gdy zablokuję odczyt program uruchamia się prawidłowo.
W pierwszej wersji odczyt odbywał się w pętli głównej , teraz , za sprawą waszej sugestii przeniosłem to do void supla_timer.
Niestety nie ma znaczenia gdzie odbywa się odczyt i tak program się wysypuje.
Czujnik na pewno jest sprawny o czym świadczą trzy pierwsze wersy na terminalu.
Jest pewne że poprzednią wersję kompilowałem na innej bibliotece SuplaDevice, wydaje mi się że ona nie powinna mieć wpływu ale mogę się mylić ;)
Proszę o wsparcie :cry:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 15, 2019 5:38 pm

shimano73 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:36 pm
Witajcie, pracuję nad modyfikacją softu mojej stacji , chciałem przejść na Primary GUI V2. Do tej pory stacja pracowała na pierwszej wersji i było OK. Udało mi się teraz dodatkowo zaimplementować moduł HECA (https://air.nettigo.pl/baza-wiedzy/nam-heca-montaz/) w którym pracuje nowy czujnik SHT31 , steruję on grzałką w sposób autonomiczny bez udziału esp . Jest to konieczne aby wyniki pomiaru czujnika smogu były bardziej wiarygodne. Niestety napotkałem na jakiś problem i nie potrafię go rozwiązać, polega na tym iż program się wysypuje gdy próbuje sprawdzić czy są nowe dane z SDS011. Czujnik smogu jakim jest SDS011 budzi się co 10 min i po wykonaniu pomiarów znów zasypia.
Odczyt danych z tego czujnika odbywa się tak :

Kod: Zaznacz cały

PmResult pm = mySDS011.readPm();
      if (pm.isOk()) {
          pomiar25 = pm.pm25;
          pomiar10=pm.pm10;        
       }       
Po wgraniu programu, na konsoli pojawia się coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

Firmware version [year.month.day]: 18.11.16
Mode: active
Working period: 3 min cycles: work 30 seconds, measure and sleep
DS18B2 init
Parasite power is: OFF
Tryb konfiguracji: 2

Exception (0):
epc1=0x4020389c epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x00000000 depc=0x00000000

ctx: cont 
sp: 3fff4510 end: 3fff4a90 offset: 01a0

>>>stack>>>
3fff46b0:  401073a8 feefeffe feefeffe feefeffe  
3fff46c0:  ffffffff 00000020 feefeffe feefeffe  
...... // tu jest tego duuużo więcej
3fff4a70:  3fffdad0 00000000 3fff3a5d 40213420  
3fff4a80:  feefeffe feefeffe 3fff3a70 40100718  
<<<stack<<<

Gdy zablokuję odczyt program uruchamia się prawidłowo.
W pierwszej wersji odczyt odbywał się w pętli głównej , teraz , za sprawą waszej sugestii przeniosłem to do void supla_timer.
Niestety nie ma znaczenia gdzie odbywa się odczyt i tak program się wysypuje.
Czujnik na pewno jest sprawny o czym świadczą trzy pierwsze wersy na terminalu.
Jest pewne że poprzednią wersję kompilowałem na innej bibliotece SuplaDevice, wydaje mi się że ona nie powinna mieć wpływu ale mogę się mylić ;)
Proszę o wsparcie :cry:
podeślij całego Exception
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 15, 2019 5:51 pm

krycha88 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:38 pm
shimano73 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:36 pm
Witajcie, pracuję nad modyfikacją softu mojej stacji , chciałem przejść na Primary GUI V2. Do tej pory stacja pracowała na pierwszej wersji i było OK. Udało mi się teraz dodatkowo zaimplementować moduł HECA (https://air.nettigo.pl/baza-wiedzy/nam-heca-montaz/) w którym pracuje nowy czujnik SHT31 , steruję on grzałką w sposób autonomiczny bez udziału esp . Jest to konieczne aby wyniki pomiaru czujnika smogu były bardziej wiarygodne. Niestety napotkałem na jakiś problem i nie potrafię go rozwiązać, polega na tym iż program się wysypuje gdy próbuje sprawdzić czy są nowe dane z SDS011. Czujnik smogu jakim jest SDS011 budzi się co 10 min i po wykonaniu pomiarów znów zasypia.
Odczyt danych z tego czujnika odbywa się tak :

Kod: Zaznacz cały

PmResult pm = mySDS011.readPm();
      if (pm.isOk()) {
          pomiar25 = pm.pm25;
          pomiar10=pm.pm10;        
       }       
Po wgraniu programu, na konsoli pojawia się coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

Firmware version [year.month.day]: 18.11.16
Mode: active
Working period: 3 min cycles: work 30 seconds, measure and sleep
DS18B2 init
Parasite power is: OFF
Tryb konfiguracji: 2

Exception (0):
epc1=0x4020389c epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x00000000 depc=0x00000000

ctx: cont 
sp: 3fff4510 end: 3fff4a90 offset: 01a0

>>>stack>>>
3fff46b0:  401073a8 feefeffe feefeffe feefeffe  
3fff46c0:  ffffffff 00000020 feefeffe feefeffe  
...... // tu jest tego duuużo więcej
3fff4a70:  3fffdad0 00000000 3fff3a5d 40213420  
3fff4a80:  feefeffe feefeffe 3fff3a70 40100718  
<<<stack<<<

Gdy zablokuję odczyt program uruchamia się prawidłowo.
W pierwszej wersji odczyt odbywał się w pętli głównej , teraz , za sprawą waszej sugestii przeniosłem to do void supla_timer.
Niestety nie ma znaczenia gdzie odbywa się odczyt i tak program się wysypuje.
Czujnik na pewno jest sprawny o czym świadczą trzy pierwsze wersy na terminalu.
Jest pewne że poprzednią wersję kompilowałem na innej bibliotece SuplaDevice, wydaje mi się że ona nie powinna mieć wpływu ale mogę się mylić ;)
Proszę o wsparcie :cry:
podeślij całego Exception
oto on, jeśli oto chodziło ;)
Załączniki
Exception.zip
(1.15 KiB) Pobrany 66 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 15, 2019 5:58 pm

shimano73 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:51 pm
krycha88 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:38 pm
shimano73 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:36 pm
Witajcie, pracuję nad modyfikacją softu mojej stacji , chciałem przejść na Primary GUI V2. Do tej pory stacja pracowała na pierwszej wersji i było OK. Udało mi się teraz dodatkowo zaimplementować moduł HECA (https://air.nettigo.pl/baza-wiedzy/nam-heca-montaz/) w którym pracuje nowy czujnik SHT31 , steruję on grzałką w sposób autonomiczny bez udziału esp . Jest to konieczne aby wyniki pomiaru czujnika smogu były bardziej wiarygodne. Niestety napotkałem na jakiś problem i nie potrafię go rozwiązać, polega na tym iż program się wysypuje gdy próbuje sprawdzić czy są nowe dane z SDS011. Czujnik smogu jakim jest SDS011 budzi się co 10 min i po wykonaniu pomiarów znów zasypia.
Odczyt danych z tego czujnika odbywa się tak :

Kod: Zaznacz cały

PmResult pm = mySDS011.readPm();
      if (pm.isOk()) {
          pomiar25 = pm.pm25;
          pomiar10=pm.pm10;        
       }       
Po wgraniu programu, na konsoli pojawia się coś takiego :

Kod: Zaznacz cały

Firmware version [year.month.day]: 18.11.16
Mode: active
Working period: 3 min cycles: work 30 seconds, measure and sleep
DS18B2 init
Parasite power is: OFF
Tryb konfiguracji: 2

Exception (0):
epc1=0x4020389c epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x00000000 depc=0x00000000

ctx: cont 
sp: 3fff4510 end: 3fff4a90 offset: 01a0

>>>stack>>>
3fff46b0:  401073a8 feefeffe feefeffe feefeffe  
3fff46c0:  ffffffff 00000020 feefeffe feefeffe  
...... // tu jest tego duuużo więcej
3fff4a70:  3fffdad0 00000000 3fff3a5d 40213420  
3fff4a80:  feefeffe feefeffe 3fff3a70 40100718  
<<<stack<<<

Gdy zablokuję odczyt program uruchamia się prawidłowo.
W pierwszej wersji odczyt odbywał się w pętli głównej , teraz , za sprawą waszej sugestii przeniosłem to do void supla_timer.
Niestety nie ma znaczenia gdzie odbywa się odczyt i tak program się wysypuje.
Czujnik na pewno jest sprawny o czym świadczą trzy pierwsze wersy na terminalu.
Jest pewne że poprzednią wersję kompilowałem na innej bibliotece SuplaDevice, wydaje mi się że ona nie powinna mieć wpływu ale mogę się mylić ;)
Proszę o wsparcie :cry:
podeślij całego Exception
oto on, jeśli oto chodziło ;)
pośpieszyłem się trochę abym mógł go zdecodować to byś musiał podesłać jeszcze wygenerowany plik *.elf

najlepiej zainstaluj sobie ten dodatek i wtedy tego exceptiona wklejasz w tego toolsa i zobaczysz gdzie jest problem
https://github.com/me-no-dev/EspExceptionDecoder
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1154
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz gru 15, 2019 7:33 pm

krycha88 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:58 pm
shimano73 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:51 pm
krycha88 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:38 pm

podeślij całego Exception
oto on, jeśli oto chodziło ;)
pośpieszyłem się trochę abym mógł go zdecodować to byś musiał podesłać jeszcze wygenerowany plik *.elf

najlepiej zainstaluj sobie ten dodatek i wtedy tego exceptiona wklejasz w tego toolsa i zobaczysz gdzie jest problem
https://github.com/me-no-dev/EspExceptionDecoder
Zainstalowałem, nie obyło się bez problemów :D
No ale pojawił się dekoder , wklejam ten stack i ... nic sie nie dzieje, a o tego elfa pyta sie tylko gdy po uruchomieniu ardu nie dokonam kompilacji programu, no nieźle trzeba się go naszukać
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
krycha88
Posty: 776
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz gru 15, 2019 7:44 pm

shimano73 pisze:
ndz gru 15, 2019 7:33 pm
krycha88 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:58 pm
shimano73 pisze:
ndz gru 15, 2019 5:51 pm


oto on, jeśli oto chodziło ;)
pośpieszyłem się trochę abym mógł go zdecodować to byś musiał podesłać jeszcze wygenerowany plik *.elf

najlepiej zainstaluj sobie ten dodatek i wtedy tego exceptiona wklejasz w tego toolsa i zobaczysz gdzie jest problem
https://github.com/me-no-dev/EspExceptionDecoder
Zainstalowałem, nie obyło się bez problemów :D
No ale pojawił się dekoder , wklejam ten stack i ... nic sie nie dzieje, a o tego elfa pyta sie tylko gdy po uruchomieniu ardu nie dokonam kompilacji programu, no nieźle trzeba się go naszukać
*.elf znajduje się w tym samym miejscu co bin
musisz to robić na skompilowanym projekcie i wklejasz:

Kod: Zaznacz cały

Exception (0):
epc1=0x4020389c epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x00000000 depc=0x00000000

ctx: cont 
sp: 3fff4510 end: 3fff4a90 offset: 01a0

>>>stack>>>
3fff46b0:  401073a8 feefeffe feefeffe feefeffe  
3fff46c0:  ffffffff 00000020 feefeffe feefeffe  
...... // tu jest tego duuużo więcej
3fff4a70:  3fffdad0 00000000 3fff3a5d 40213420  
3fff4a80:  feefeffe feefeffe 3fff3a70 40100718  
<<<stack<<<
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”