Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1266
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sty 22, 2021 9:03 pm

Ad1. To prawidłowy objaw , ponieważ nie istnieją jeszcze kanały przeznaczone do tego celu, dlatego wykorzystywałem to co było dostępne , wystarczy podmienić ikonkę i będzie git :D
Ad2. jeśli pierwszy raz to moduł generuje AP , należy się do niego zalogoować i wejść na strone 192.168.4.1 , jeśli już zostało ustawione dane i chcesz tam wejść ponownie to poprzez webserwer układu i przeglądarkę , znajdź pod jakim adresem zaloguje się moduł do sieci wifi, wpisz nr adresu tcp/ip w przeglądarkę a strona konfiguracyjna się wyświetli, jest jeszcze możliwość poprzez zwarcie gpio do masy ale padł mi laptop i nie mam chwilowo dostęp do ostatniego źródła i nie pamiętam które to .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Siwyv
Posty: 5
Rejestracja: pt lut 07, 2020 12:48 pm

ndz sty 24, 2021 10:44 pm

Dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie, gdzie znaleźć te ikony bo szukałem i nie mogę trafić i jak zmienić wartości Pm w aplikacji żeby pokazywało ilość pm a nie % ponad normę??
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1266
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz sty 24, 2021 10:52 pm

Tych % nie da się zmienić, a ikon słabo szukałeś :D , masz je tu viewtopic.php?p=59351#p59351
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Siwyv
Posty: 5
Rejestracja: pt lut 07, 2020 12:48 pm

ndz sty 24, 2021 11:06 pm

Dzięki za ikony i pomoc. Mam nadzieje że kiedyś będzie pokazywać wartość pm w aplikacji.
GregW
Posty: 4
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 11:10 am

pn sty 25, 2021 10:15 am

A ja mam pytanie o stronę konfiguracji. Nie mogę się zalogować. Muszę uruchamiać tryb rozgłaszania żeby zmienić ustawienia. Chyba cos zle ustawilem bo w apce mam wszystkie paramatry z czujnikow a w serwisie aqi.eco pojawiają się raz po uruchomieniu stacji, później cisza .... nic się nie wysyła
Siwyv
Posty: 5
Rejestracja: pt lut 07, 2020 12:48 pm

pn sty 25, 2021 12:42 pm

Spróbuj ustawić hasło do logowania i po ip w przeglądarce powinno się uruchomi tryb konfiguracji. Też tak miałem że na początku raz wysłał dane go aqi.eco, ale po kilku odłączeniu prądu ruszyło :)
GregW
Posty: 4
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 11:10 am

pn sty 25, 2021 1:10 pm

Siwyv pisze:
pn sty 25, 2021 12:42 pm
Spróbuj ustawić hasło do logowania i po ip w przeglądarce powinno się uruchomi tryb konfiguracji. Też tak miałem że na początku raz wysłał dane go aqi.eco, ale po kilku odłączeniu prądu ruszyło :)
Hasło ustawiłem i po ip chciałem właśnie się zalogować (ip znam) i nici z tego. Pobawie się jeszcze jak wrócę z roboty.
Siwyv
Posty: 5
Rejestracja: pt lut 07, 2020 12:48 pm

pn sty 25, 2021 3:31 pm

A wyskakuję Ci okienko do wpisania loginu i hasła ??
GregW
Posty: 4
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 11:10 am

pn sty 25, 2021 8:19 pm

Siwyv pisze:
pn sty 25, 2021 3:31 pm
A wyskakuję Ci okienko do wpisania loginu i hasła ??
Tak. Co bym nie wpisał to efekt ten sam. Nie da się zalogować.
Powalcze trochę, może się uda. Wgram jeszcze raz soft , może coś poszło nie tak przy wgrywaniu


Edit...
Hasło znalazłem... w plikach, nie wiem czemu ale hasło wpisane w konfiguracji zaraz po uruchomieniu nie zapisało się..
I tu się zastanawiam czy czasem nie jest tak z wysyłaniem danych do aqi.eco, z tego co pamiętam to w polu czasu pomiarów był rządek cyferek i prawdopodobnie po wpisaniu przeze mnie wartości nie zapisało tego. I teraz czeka na wysłanie np. 1234567765443 minut 😁

EDIT 2:
niestety po wyczyszczeniu i wgraniu od nowa stacja łączy się (aqi.eco) tylko raz zaraz po uruchomieniu i potem cisza ...
w apce supli wszystko widać i działa .. ale na zewnątrz już wysłać nie chce
Nowy11
Posty: 42
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

czw lut 25, 2021 8:34 pm

witam mam 3 pytania ;)
D1 - GPIO5 SDS011 TXD

D2 - GPIO4 SDS011 RXD

D3 - GPIO0 I2C SDA BME280, BH1750, SHT31D

D4 - GPIO2 I2C SCL

D5 - GPIO14 - Czujnik deszczu

D7 - GPIO13 - Czujnik wiatru rozumiem ze podczepiam jak D7-3v3 i Gnd

i jak kupiłem taki jak twój czujnik mam go kalibrowac ?
i czy jak np jest bez ruchu to pokazuje ostatni pomiar ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”