Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 26, 2021 6:01 am

Więcej szczegółów znajdziesz tu https://github.com/shimano73/Stacja_pogodowa.
Jeśli kupisz taki sam czujnik nie musisz go kalibrować ,wpisz tylko w 2,4 dla wskazań km/h lub 0.6667 dal m/s
Jeśli czujnik przestanie się obracać wskazania będą 0.0
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

pt lut 26, 2021 2:53 pm

A podłaczenie
D7+3v3 (4.7ko) i gnd?
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

pt lut 26, 2021 3:31 pm

I pytanie o to jak wejdź w tryb konfiguracji żeby coś zmienić?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt lut 26, 2021 5:48 pm

Nowy11 pisze:
pt lut 26, 2021 3:31 pm
I pytanie o to jak wejdź w tryb konfiguracji żeby coś zmienić?
Najłatwiej poprzez webserwer , sprawdź jakie IP dostała stacja i wpisz go w przeglądarce
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

ndz lut 28, 2021 1:13 pm

Dzięki za pomoc, panowie jak zasilanie wasze stacje macie jakiś patent na panele lub coś w podobie nie mam jak dołożyć zasilania
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lut 28, 2021 4:05 pm

Moja stacja stoi na dachu garażu zasilana jest z zasilacza na szynie din umieszczonego w rozdzielnicy w garażu . Są tacy co zasilają z panela fotovoltaicznego ale w przypadku mojej stacji musiałby to być duży panel bo grzałka modułu heca i sds011 swoje biorą :roll:
Wszystko zależy od chęci i pieniędzy :lol:
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1883
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lut 28, 2021 4:12 pm

Nowy11 pisze:
ndz lut 28, 2021 1:13 pm
Dzięki za pomoc, panowie jak zasilanie wasze stacje macie jakiś patent na panele lub coś w podobie nie mam jak dołożyć zasilania
Tu https://malinowemeteo.zgora.pl masz przykład stacji zasilanej tylko i wyłącznie z panelu solarnego. Ale ta stacja wysyła dane na serwer www do bazy SQL co 6 minut. Przez resztę czasu jest ESP8266 jest usypiany.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

śr mar 10, 2021 8:36 pm

Pominąłem czujnik pomiaru jakości powietrza , i od ciebie Robert wziąłem projekt na panel słoneczny, dodałam tylko 2 ogniwa działa już tydzień więc nie jest źle 😀
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

sob mar 27, 2021 7:51 pm

podpowie ktos jak podłaczyc i przerobic deszczomierz na czujnik halla?
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

ndz mar 28, 2021 1:53 pm

Sorry ze dupe zawracam próbuje podłaczyc deszczomoerz zero reakcji podczas jak kontraktron, gnd, d5 rezystor 3v3 na chwilę podłaczylem na wiatromierzu jest ok co może być nie tak?
Załączniki
IMG_20210328_155014.jpg
IMG_20210328_155014.jpg (3.34 MiB) Przejrzano 215 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”