Stacja pogodowa by shimano73

QLQ
Posty: 1454
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz mar 28, 2021 3:18 pm

Nowy11 pisze:
ndz mar 28, 2021 1:53 pm
Sorry ze dupe zawracam próbuje podłaczyc deszczomoerz zero reakcji podczas jak kontraktron, gnd, d5 rezystor 3v3 na chwilę podłaczylem na wiatromierzu jest ok co może być nie tak?
1 opcja - magnes za daleko od kontaktronu bo skoro pin od deszczu reaguje na zmianę ( podłączyłeś tam wiatromierz i było ok).
2 opcja - coś nie tak z połączeniem kontaktronu pod pin wemos.
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

pn mar 29, 2021 10:19 am

A jak przerobić na Haltona? Jak już rozebrać to lepiej już chyba zmienić
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

wt mar 30, 2021 6:14 pm

Nie wiem co już robię źle dalej nie działa przerobiłem na Halla dla testów podłaczylem kontraktron zwykły i zero reakcji
D5- 1 przewód + 3v3 przez rezystor 4.7
Gnd- 2 przewód zero reakcji
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt mar 30, 2021 6:35 pm

a jeśli tylko zwierasz D5 do GND to zlicza ? Ten rezystor przy krótkich przewodach nie jest konieczny bo na wemos'ie wszystkie gpio mają pullup - oprócz gpio 15 - D8 który ma pulldown'a. W moim układzie impulsy separowane są transoptorem.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

wt mar 30, 2021 6:42 pm

Teraz własnie próbowałam zero reakcji, na d7 zlicza
QLQ
Posty: 1454
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt mar 30, 2021 7:13 pm

Nowy11 pisze:
wt mar 30, 2021 6:42 pm
Teraz własnie próbowałam zero reakcji, na d7 zlicza
a co dzieje się jak zwierasz D6 do gnd ? nie zlicza czasem deszczu ? bo piszecie o d5 . Sprawdź D6 czyli GPIO12 :)
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

wt mar 30, 2021 7:43 pm

Nic niestety tak samo jak na d8 testowane na 3 wemosach
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt kwie 02, 2021 7:35 am

Postaram się znaleść chwile czasu w okresie świątecznym i poskładam jeszcze jedna stacje , wgram bin’a z mojego githuba i zobaczymy w czym problem
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Nowy11
Posty: 54
Rejestracja: ndz lis 15, 2020 9:38 am

pt kwie 02, 2021 5:16 pm

Było by super ;) planujesz dodać nowa bibiteke wiatromierza do bina ? A tak poza tym wesołych świąt
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1296
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr kwie 07, 2021 5:33 am

Zmontowałem na szybko kolejna stacje w oparciu o płytkę od nettigo i wemos d1 mini, okazało się ze na githubie wkradł się błąd w ustawieniu gpio 14 które jest użyte do czujnika deszczu i przycisku konfiguracji . Ten ostatni powinien być na goio16,, wówczas impulsy z deszczomierza będą zliczane . Wieczorem poprawie bin’a i uaktualnie źródła na githubie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”