Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 29, 2020 8:14 am

Nadeszła chwila w której jestem pewien do softu mojej stacji, żeby nie było nie jestem programistą z wykształcenia . Jak pisałem w zapowiedziach wcześniej sofcik został zrobiony na podstawie Primary GUI v2. Część elektroniczna powstała na podstawie projektu Nettigo Air Monitor v0.3 https://air.nettigo.pl/zbuduj/, z którego wykorzystałem płytkę, obudowę , moduł HECA i wemos d1 mini całość zasilana jest z przerobionego zasilacza Zamel (24V ->5V) , jedyna różnica to w miejsce czujnika DHT22 mam wpięty "wiatraczek" .
Stacja dokonuje pomiaru : temperatury , wilgotności i ciśnienia na BME280, nasłonecznienia BH1750, predkość wiatru, stan powietrza, opady deszczu.
Moja stacja rożni się trochę od stacji kol. QLQ właśnie o czujnik stanu powietrza SDS 011, jako że czujnik ten zawyża pomiary podczas dużej wilgotności zamontowano moduł HECA do podgrzewania mierzonego powietrza dodatkowo wyświetlana jest temperatura min i max . Wartości min i max kasowane są za pomocą harmonogramu w cloudzie, u mnie w tej chwili co dziennie o 12.00.
Duże podziękowania dla wszystkim którzy pomogli mi dokończyć tę przeróbkę a szczególności krycha88 , klew , QLQ.
W załączniku soft + bin i ważniejsze biblioteki
Załączniki
IMG_2211.JPG
IMG_2211.JPG (30.82 KiB) Przejrzano 406 razy
stacja_pogodowa.zip
(372.95 KiB) Pobrany 47 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1117
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 30, 2020 1:19 pm

Tu jest gotowa płytka pod stację kolegi @shimano73 gdyby ktoś chciał sobie ją przebudować lub zamówić :
https://easyeda.com/nettigo/Nettigo-Air-Monitor-0.3
Załączniki
Clip.jpg
Clip.jpg (41.7 KiB) Przejrzano 369 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sty 30, 2020 5:24 pm

QLQ pisze:
czw sty 30, 2020 1:19 pm
Tu jest gotowa płytka pod stację kolegi @shimano73 gdyby ktoś chciał sobie ją przebudować lub zamówić :
https://easyeda.com/nettigo/Nettigo-Air-Monitor-0.3
Teraz nawet jest w promocji 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 488
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

czw sty 30, 2020 5:43 pm

Nie wiem czy wiesz ale SDS011 ma żywotność określoną na około 8000 roboczo godzin, więc pomiar może być śmiało wykonywane co 5 minut. Czas liczony na pomiar, nie 24h od uruchomienia.
Wartość pyłów raczej nie zmieni się drastycznie jak w przypadku wiatru.

A czy myślałeś nad eksportem JSON danych ze stacji?
Tak aby móc udostępniać dane np. do Aqi.eco --> mój czujnik Netigo https://lector.aqi.eco/
Ogólnie to dane smogowe powinny być rozsyłane do jak największej liczby serwisów - po co mają się marnować.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw sty 30, 2020 6:04 pm

Lector pisze:
czw sty 30, 2020 5:43 pm
Nie wiem czy wiesz ale SDS011 ma żywotność określoną na około 8000 roboczo godzin, więc pomiar może być śmiało wykonywane co 5 minut. Czas liczony na pomiar, nie 24h od uruchomienia.
Wartość pyłów raczej nie zmieni się drastycznie jak w przypadku wiatru.

A czy myślałeś nad eksportem JSON danych ze stacji?
Tak aby móc udostępniać dane np. do Aqi.eco --> mój czujnik Netigo https://lector.aqi.eco/
Ogólnie to dane smogowe powinny być rozsyłane do jak największej liczby serwisów - po co mają się marnować.
Tak wiem , wiem 😁. Dlatego u mnie jest ustawione co 15min, wartość te można zmieniać w konfiguracji . O wysyłaniu danych również myślałem , ale jeszcze dużo się muszę nauczyć aby to ogarnąć 😁
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 5
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

czw sty 30, 2020 6:45 pm

Ta binarke to można wgrać na wemos d1 mini bo jak wgrałem to nie moze się połączyć z Cloud tylko cały czas rozgłasza swoja siec i tam w okienkach do wpisania swoich danych to jakies krzaczki są


edit ok dziala juz


pod ktore gapio podpiety jest BME280 i BH1750?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1019
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt lut 04, 2020 7:50 am

Witajcie ponownie, ,moja stacja wciąż ewaluuje. Kolega @Lector podrzucił mi pomysł dlaczego by tego nie upublicznić i chwała mu za to , no właśnie dlaczego nie :D . Wziąłem się do roboty i pojawiła się nowa wersja softu , która umożliwia wysyłanie danych na serwer aqi.eco. Działa od wczoraj dlatego nie ma za dużo danych. Dostępna jest pod adresem https://schimano73.aqi.eco/ - adres z błędem :lol: ale na razie tak zostanie.
Jako że jest to wersja. powiedzmy alfa z adresami wpisanymi na stałe w sofcie, to chciałem umieścić w konfiguracji taką możliwość .
No i jeżeli chodzi o wprowadzenie adresu i ścieżki dostępu to nie ma problemu , ale chciałem wstawić "ptaszka" checkbox mającego na celu zał/wył wysyłania danych na serwer oraz aktywować i dezaktywować "inputy". No i tu pojawiły się ... no właśnie nic się nie pojawiło . Co gorsza znikają mi wówczas polskie znaki na stronie. Sam html testowałem na https://www.w3schools.com/code/tryit.as ... KEZ5ZGF3DL i działa, tak jak zaplanowałem. Po w klejeniu do softu już nie działa :cry:

Kod: Zaznacz cały


   
    content += "<div class='w'>";
    content += "<h3>Serwer AQI.ECO</h3>";
    //content += "<input type='checkbox' name='vehicle1' value='Bike'> I have a bike<br>";// to jest tylko dla sprawdzenia czy taki prosty zadziała, ale nie działa 
    //content += "<input type='checkbox' onclick='var input = document.getElementById('aqieco_path'); if(this.checked){ input.disabled = false; input.focus();}else{input.disabled=true;}; ";
    //content += "                                 var input = document.getElementById('aqieco_host'); if(this.checked){ input.disabled = false; input.focus();}else{input.disabled=true;}' /> Aktywacja AQI-eco <br>";
    content += "<i><input id='aqieco_host' name='aqieco_host' value='" + String(AQI_ECO_HOST) + "' disabled='disabled' /><label style='left: calc(100% - 255px)'></label>";
    content += "<label>";
    content += "Adres serwera";
    content += "</label></i>"; 

    content += "<i><input id='aqieco_path' name='aqieco_path' value='" + String(AQI_ECO_PATH) + "' disabled='disabled' /><label style='left: calc(100% - 255px)'></label>";
    content += "<label>";
    content += "Ścieżka dostępu";
    content += "</label></i>";       
   
    content += "</div>";
  

Jakby któraś z mądrych głów zechciała rzucić okiem o co chodzi.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 04, 2020 10:36 am

Nie wiem czy to to, ale pierwszego inputa nie zamykasz />

Kod: Zaznacz cały

<input type='checkbox' name='vehicle1' value='Bike'>
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 04, 2020 10:43 am

input-a się nie zamyka
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lut 04, 2020 11:08 am

pzygmunt pisze:
wt lut 04, 2020 10:43 am
input-a się nie zamyka
To się poprawię: shimano73 - nie zamykaj inputów ;), bo kilka jest pozamykanych.
ODPOWIEDZ