Stacja pogodowa by shimano73

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1316
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pn kwie 13, 2020 6:28 pm

shimano73 pisze:
pn kwie 13, 2020 6:17 pm
Układ godny uwagi , zamówię sobie go , jest dostępny w również na naszym portalu aukcyjnym , mam już detektor uv - si1145 , będę miał co robić 😁
Si1145 będzie wiadomo, ze mozna się opalać 😂
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1997
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pn kwie 13, 2020 7:00 pm

QLQ pisze:
pn kwie 13, 2020 6:28 pm

Si1145 będzie wiadomo, ze mozna się opalać 😂
Opalanie to jedno ale będziemy wiedzieli kiedy wirusa zacznie wybijać.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

wt kwie 14, 2020 6:36 am

wojtas567 pisze:
pn kwie 13, 2020 7:00 pm
QLQ pisze:
pn kwie 13, 2020 6:28 pm

Si1145 będzie wiadomo, ze mozna się opalać 😂
Opalanie to jedno ale będziemy wiedzieli kiedy wirusa zacznie wybijać.
O to jest powód aby przyspieszyć prace nad czujnikiem 🤣🤣🤣🤣🤣
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
RKL
Posty: 24
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

czw maja 14, 2020 6:46 pm

Witam na początek

Mam do autora projektu tej stacji kilka pytań.

Na początku wgrałem bina na wemosa mini i chyba się udało bo zgłosiła się siec potem wszedłem na stronę konfiguracyjna 192.168.4.1 podałem dane do zalogowania , zapisałem i restet .Na stronie clouda zarejestrowało sie. Popiołem czujnik bme280 i bhy1750 pod wyjście d4(scl) i d3(sda) , mase do masy i napiecie pod 3v.

i tu jest moje pytanie scl i sda to są na wemosie wyjścia d4 i d3 czy coś źle odczytałem z płytki Nettigo?

bo czujniki nic nie pokazały ani bme280 ani natężenia światła .
W cloud włączyłem odpowiednie kanały

A najlepsze jest to ze takie podłączenie spowodowało uwalenie czujnika bme280 (2szt)

Czy do odpalenia tej stacji potrzebna jest płytka nettigo czy można ją na początek pominąć?. Bo nie ukrywam nie potrzebuje czujnika sds011 a zależy mi jedynie na czujniku bme swiatła oraz deszczomierzu i wiatromierzu
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 15, 2020 7:43 am

Dobrze odczytałeś sygnały i2c , a dokładnie to D3-SDA D4-SCL. Moja stacja urodziła sie na "duzym" WEMOS'ie i tak działała przez około pół roku, w momecie zaadoptowania sds011 ewoluowała do pcb air_monitor'a od nettigo i tak żyje już dłuugi czas.
Jeśli występują problemy z czujnikami proponuję zacząć od wgrania scanera i2c, wówczas wszystko się wyda czy czujniki są dobrze podłączone , bo może twój bme jest w rzeczywistości bmp - oba maja ten sam adres.
Szczerze mówiąc nie wiem jak zachowa się program gdy nie będzie się komunikował z sds'em, będę musiał zrobić kolejny upgrade z możliwościa wyłączenia tego czujnika i może innych również. Tylko jest jeden problem ... brakuje dnia na Suple :(
W załaczniku płytki od nettigo z rozpiską gpio
Załączniki
nettigo_2.png
nettigo_2.png (295.35 KiB) Przejrzano 564 razy
nettigo_1.png
nettigo_1.png (343.58 KiB) Przejrzano 564 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
RKL
Posty: 24
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

pt maja 15, 2020 8:21 am

shimano73 pisze:
pt maja 15, 2020 7:43 am
Dobrze odczytałeś sygnały i2c , a dokładnie to D3-SDA D4-SCL. Moja stacja urodziła sie na "duzym" WEMOS'ie i tak działała przez około pół roku, w momecie zaadoptowania sds011 ewoluowała do pcb air_monitor'a od nettigo i tak żyje już dłuugi czas.
Jeśli występują problemy z czujnikami proponuję zacząć od wgrania scanera i2c, wówczas wszystko się wyda czy czujniki są dobrze podłączone , bo może twój bme jest w rzeczywistości bmp - oba maja ten sam adres.
Szczerze mówiąc nie wiem jak zachowa się program gdy nie będzie się komunikował z sds'em, będę musiał zrobić kolejny upgrade z możliwościa wyłączenia tego czujnika i może innych również. Tylko jest jeden problem ... brakuje dnia na Suple :(
W załaczniku płytki od nettigo z rozpiską gpio

Czujniki na 100% to BME280 z adresem x76 Moim zdaniem jest problem albo z wemosem D1 mini albo z tym że to było zainstalowane na płytce prototypowej z pominięciem płytki nettigo i i brakiem czujnika sds. Tylko ciekawi mnie dlaczego uwaliło mi te czujniki BME skoro wszystko było podpięte tak ja na płytce. Czujniki uwalone na 100%


A ten "duzy "wemos to pro? czy jakas inna płytka
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 15, 2020 9:43 am

Ten duży to Wemos d1 R2 dokładnie jak na obrazku . Uszkodzenie bme mogło nastąpić poprzez odwrotna polaryzację i napięcie 5V , napewno nie poprzez pomyłkę lini sda i scl , nawet wówczas gdybys dał tam gnd czy 3.3v . Brak sds’a może jedynie powodować zawieszenie się softu , choć program sprawdza czy są dane do odczytu , napewno nie powoduje uszkodzenie czujników
Załączniki
2BE38AC3-CAFB-45C6-A8D1-1FB8F46F6F42.png
2BE38AC3-CAFB-45C6-A8D1-1FB8F46F6F42.png (356 KiB) Przejrzano 548 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
RKL
Posty: 24
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

pt maja 15, 2020 9:55 am

shimano73 pisze:
pt maja 15, 2020 9:43 am
Ten duży to Wemos d1 R2 dokładnie jak na obrazku . Uszkodzenie bme mogło nastąpić poprzez odwrotna polaryzację i napięcie 5V , napewno nie poprzez pomyłkę lini sda i scl , nawet wówczas gdybys dał tam gnd czy 3.3v . Brak sds’a może jedynie powodować zawieszenie się softu , choć program sprawdza czy są dane do odczytu , napewno nie powoduje uszkodzenie czujników
A obecnie w płytke nettigo masz wsadzone wemosa d1 mini tak jak u nich w projekcie? Bo chyba jednak skompletuje wszystko według projektu nettigo , a soft chciałbym twój bo mi sie podoba :)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1168
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt maja 15, 2020 10:08 am

RKL pisze:
pt maja 15, 2020 9:55 am
shimano73 pisze:
pt maja 15, 2020 9:43 am
Ten duży to Wemos d1 R2 dokładnie jak na obrazku . Uszkodzenie bme mogło nastąpić poprzez odwrotna polaryzację i napięcie 5V , napewno nie poprzez pomyłkę lini sda i scl , nawet wówczas gdybys dał tam gnd czy 3.3v . Brak sds’a może jedynie powodować zawieszenie się softu , choć program sprawdza czy są dane do odczytu , napewno nie powoduje uszkodzenie czujników
A obecnie w płytke nettigo masz wsadzone wemosa d1 mini tak jak u nich w projekcie? Bo chyba jednak skompletuje wszystko według projektu nettigo , a soft chciałbym twój bo mi sie podoba :)
Tak, w wersji 3.0 czyli bez metalowej przykrywki
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
RKL
Posty: 24
Rejestracja: czw maja 14, 2020 6:20 pm

pt maja 15, 2020 10:34 am

Ciekawe jak założyłbym wemosa v2 (a mam ich trochę) czy mogą być problemy z twoim oprogramowaniem czy lepiej zakupić taki jak ty masz. Bo trochę nie chce mi się potem babrać z przelutowywaniem
Ostatnio zmieniony pt maja 15, 2020 10:43 am przez RKL, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”